Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел призова за незабавен старт на преговорите по присъединяване на Албания и РСМ към ЕС

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно. Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор.

Борел поиска  българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни:

"Има нужда от помирение на Западните Балкани. И имаше ясно разбиране, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания веднага, подчертавам това. Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си".

Борел подчерта, че ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия и ще й даде повод да протяга ръце още повече:

"Със сигурност това трябва да се преодолее. Има силна воля и политическа ангажираност от страна на Съвета да оказва натиск, за да се избегне кризата, която може да се появи, ако до края на френското председателство въпросът не бъде решен. Ако това не стане, трябва да призная, че ще има сериозна криза в отношенията ни със Западните Балкани. Затова ще направим всичко възможно, ще упражняваме целия възможен натиск върху двете страни, за да постигнат споразумение".

По-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българското вето върху Северна Македония ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституцията на Северна Македония.

ЕС не е успял да постигне съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват забрана за вноса на руски петрол, съобщи след заседанието на европейските Жозеп Борел. Той уточни, че се запазва непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос. Въпросът ще бъде прехвърлен отново към посланиците на страните от ЕС.
Унгария обяснява становището си не с политически, а с икономически причини, поясни Борел. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Румънският премиер обсъжда с Урсула фон дер Лайен румънското предложение за еврокомисар

Румънският премиер Марчел Чолаку е в Брюксел, където се очаква да обсъди с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен изпълнението на Плана за възстановяване и румънското предложение за еврокомисар.  Чолаку заяви,че ще бъде анализирано искането за трето плащане по плана в частта за държавните енергийни и транспортни компании в Румъния. За еврокомисар се..

публикувано на 21.08.24 в 16:07

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен

Три ракети са поразили търговски кораб край бреговете на Йемен, съобщи "Франс прес" като цитира британската агенция за морска сигурност. Няма пострадали при инцидента в акваторията на пристанище Ходейда, но екипажът е изгубил управлението на кораба.  Никой не е поел отговорност за нападението, но йеменскиите бунтовници хути от девет месеца се целят в..

публикувано на 21.08.24 в 15:59

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година. Става дума за получени хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други постъпления. Въпросните данъкоплатци биват търсени по телефон или по електронната поща.  До две седмици от получаването на известието доходите трябва да бъдат обявени, напомнят..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

Нужни са още 12 000 лв., за отварянето на храм "Св. Димитрий Солунски" в Тутракан

През 2013 година започва строежът на параклиса "Свети Димитрий Солунски" в Тутракан и макар отдавна да е завършен, все още не е осветен и не е действащ. Според дарителите, има малко довършителни дейности, които не са пречка той да бъде отворен за миряните. Според църквата, трябва да бъде ограден и осветен, а според миряните – кметът е..

публикувано на 21.08.24 в 15:50

9 задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). За периода 2021..

публикувано на 21.08.24 в 15:39
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия отлага местните избори в някои части на Курска област

Руската избирателна комисия заяви, че отлага местния вот в седем общини в Курска област, където украинските войски започнаха офанзива преди повече от две седмици, предаде АФП. Комисията съобщи в Telegram, че вотът ще се проведе, когато има „пълна гаранция за сигурността на избирателите“...

публикувано на 21.08.24 в 15:15

Погребението на Ален Делон е насрочено за 24 август

Легендата на киното Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, ще бъде погребан в събота 24 август, съобщи католически свещеник, който ще отслужи службата, пред АФП. Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон! Жан-Мишел Ди Фалко, бивш епископ в югоизточния град Гап, заяви, че актьорът го е помолил да отслужи погребалната..

публикувано на 21.08.24 в 15:06