Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев полага всички усилия за спасяването на останалите военни в "Азовстал"

Заводът "Азовстал" в Мариупол.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарастват опасенията за съдбата на украинските бойци, които се предадоха на руските сили в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, след седмици на отчаяна съпротива.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр заяви, че Киев прави всичко възможно за спасяването им, но отказа да каже за колко души става въпрос, определяйки информацията като чувствителна.

Мирните преговори между Русия и Украйна са прекратени. Френският президент Макрон обеща на украинския си колега Володимир Зеленски, че доставките на френски оръжия ще се увеличат през следващите дни.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в стоманодобивния завод Азовстал са се предали  265 бойци. 51 от тях са тежко ранени и ще бъдат лекувани в Новоазовск в подкрепяния от Русия Донецки регион. От украинска страна твърдят, че предстои размяна на военнопленници, но Москва съобщи, че бойците са се предали без никави условия. Защитниците на Мариупол промениха хода на войната с Русия, като издържаха 82 дни, заяви съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Русия и Украйна са спрели преговорите за мирно уреждане на конфликта, които водиха паралелно с бойните действия, потвърдиха вчера и от двете страни. Киев заяви, че Москва отказва да направи компромис, докато Москва твърди, че Киев се е оттеглил от преговорите.

Френските оръжейни доставки за Украйна ще бъдат ускорени през следващите дни и седмици. Това е заявил президентът на Франция Еманюел Макрон в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски. Френският лидер е обещал и увеличение на хуманитарната помощ, която възлиза на 800 тона от февруари досега. Макрон е повдигнал отново идеята си за включване на Украйна в европейска политическа общност като алтернатива на искането на Киев за пълноправно членство в Евросъюза. Украинската молба за предоставяне на кандидатски статут ще бъде разгледана от европейските лидери през юни. Двамата са обсъдили също и евентуалните гаранции за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, които Франция би могла да даде като част от бъдещо международно споразумение.

Президентът на САЩ Джо Байдън утре ще бъде домакин на лидерите на Швеция и Финландия в Белия дом, за да обсъдят техните кандидатури за НАТО.

Руският външен министър Лавров каза, че присъединяването на двете страни към алианса вероятно няма да доведе до голяма разлика, тъй като двете страни отдавна участват във военните учения на организацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за американската зелена индустрия. Вашингтон обмисля да наложи допълнителни мита на вноса на соларни..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на партията. По последни социологически проучвания реално социалистите са водеща опозиционна партия в..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към ваксинация срещу Covid-19 е голям, особено от хората над 60-65 години, уточни директорът на здравната..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на дейност в мозъка ни, който е резултат от това как са свързани мозъчните ни клетки, обяснява..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се присъединиха към усилията за разчистване на разрушенията и издирване на хора, които все още са в..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с информация от системите, които Федералното правителство на САЩ използва за разрешено от съда подслушване..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7%..

публикувано на 06.10.24 в 19:49