Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС реши: Закрива "Държавна петролна компания", настанява украинците в държавни почивни бази

Снимка: Ани Петрова

Правителството реши да закрие предприятието "Държавна петролна компания".

Направените анализи сочат, че участието на държавната компания на пазара на горива и плановете ѝ да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка, се посочва в мотивите за решението.

Компанията беше създадена през 2020 година.

На днешното си заседание кабинетът прие и решение за настаняването на украинските граждани в държавни почивни бази за отдих и в бази за профилактика и рехабилитация.

В тях ще бъдат преместени бежанци от Украйна, които са получили временна закрила. 

Правителствената пресслужба отбелязва, че решението на кабинета е следващата стъпка за осигуряване на настаняване и интеграция на хората, бягащи от войната в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи заради безводието в Свищовско отново блокират пътя Плевен – Русе

Жителите на четири свищовски села, които нямат питейна вода, днес и утре отново излизат на протести. Хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава ще затворят главния път Плевен – Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10 до 10:30 часа и от 11 до 11:30 часа. Това е поредният протест с пътна блокада на бедстващите, заради..

публикувано на 24.08.24 в 07:31
Габриела Руменова

"Ние потребителите" за вредите от евтините бижута и масажите на плажа

Кой от нас не иска да е красив? Особено, когато сме на морето. И за да станем по-хубави и по-морски пазаруваме от павилионите всякакви бижута , а пък, ако можем да си го позволим, може да си поръчаме разкрасяващи процедури на плажа . Но колко опасности крие това?   "Трябва се подхожда много разумно към това, когато сме на почивка, на море и..

публикувано на 24.08.24 в 07:30
Паметник на свободата

147 години от Шипченската епопея

Днес честваме 147-ата годишнина от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Тържествената церемония ще започне в 11 часа в подножието на историческия връх Свети Никола.  Денят, в който отдаваме почит на героите от Шипка ще започне с панихида в памет на загиналите, в Соколския манастир над Габрово. Оттам ще..

публикувано на 24.08.24 в 07:26

Първата ваксина срещу рак на белия дроб вече се тества с пациенти

Започнали са изпитания с пациенти на първата ваксина в света срещу рак на белия дроб. Според експерти препаратът има потенциала да спаси хиляди животи.  Ракът на белия дроб причинява около 1 милион и 800 хиляди смъртни случая годишно. Това е видът рак, който отнема живота на най-много хора. Оцеляването на пациентите е особено трудно в по-напредналите..

публикувано на 24.08.24 в 05:24
Робърт Кенеди-младши обявява края на кампанията си.

Робърт Кенеди-младши спря кампанията си и подкрепи Доналд Тръмп

Робърт Кенеди-младши обяви, че преустановява кампанията си за държавен глава на Съединените щати. Той е син на сенатор Робърт Кенеди и племенник на американския президент демократ Джон Кенеди, убит при покушение. Кенеди-младши опитваше да спечели надпреварата като независим кандидат, но сега планира да подкрепи номинирания от Републиканската партия Доналд..

публикувано на 24.08.24 в 05:14

Няма да има обвинения срещу британски политици, правили залози за общите избори

Британската полиция обяви, че няма да повдига никакви обвинения за неправомерно поведение на обществена служба срещу политически фигури, които потенциално са използвали вътрешна информация, за да правят залагания за датата на общите избори. Разследването започна, след като вестник "Гардиън" разкри, че Крейг Уилямс, който беше парламентарен личен..

публикувано на 24.08.24 в 04:47
Прилагане на орална ваксина срещу полиомиелит в Пакистан.

В Газа е регистриран първи случай на полиомиелит от 25 години насам

В Ивицата Газа беше регистриран първи случай на детски паралич за последните 25 години, съобщиха представители на ООН, цитирани от Би Би Си. Десетмесечно бебе е с парализа на единия крак, след като се е заразило с полиомиелит. Състоянието му вече е стабилно. Бебето обаче не е било ваксинирано срещу болестта. Полиовирусът е силно заразен и най-често се..

публикувано на 24.08.24 в 04:31