Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго се проведе първият Парад на България по случай 24 май

Включиха се ученици, родители, учители

Първият Парад на България в Чикаго
Снимка: Елена Цанева

В Чикаго се проведе първият Парад на България по случай 24 май. Той е организиран от генералното консулство на България в Чикаго и кметството на Ел Гроув Вилидж.

За най-светлия, за най-българския ни ден, посветен на нашите букви, на самобитната ни древна култура, на това, което ни отличава от всички други народи, на онази част от нас, която ни прави българи. За ирландци, италианци, поляци и други големи общности, които населяват “ветровитият град“ парадите отдавна са се превърнали в традиция и присъствие в културния живот тук. Ние сега пристъпваме и сигурно ще ни трябва малко време докато се придвижим от предградията към пространството между небостъргачите, където обичайно преминават най-големите шествия. За сега сме само в Елк Гроув Вилидж. Шествието тръгна от Гимназията, в която се помещава част от най-голямото българско училище извън пределите на Родината. 

Първият Парад на България в Чикаго    Снимка: Елена Цанева

„Началото е от 2013 година, когато по предложение на един от членовете на борда проведохме първата манифестация“, каза за БНР директорът и основател на училището Живка Петрова.

В Гимназията, където повече от 600 българчета се събират в неделното училище, тръгна Първият български парад, в който се включиха 10 български училища, повече от 20 културно-просветни организации и към който ще се присъединят и специално пристигналите за случая  учители, ученици и родители от българското училище в Индианаполис, щата Индиана.

Първият Парад на България в Чикаго   Снимка: Елена Цанева

Някои вече са били участници в манифестацията. Други се включат за първи път:

Ученици споделиха:

„Виждаш всичките знамена и аз съм се влюбила в манифестацията. Пет пъти съм участвала".

„Аз се казвам Виктор Крулев и на мен ми харесва манифестацията, защото държах знамето два пъти и също танцувахме много пред хора“.

„Аз се казвам Даниел Крулев и на мен ми харесва много, защото танцувахме и също съм държал знамето“.

Лъчезар каза: „Представям си много българи да има, танци, хора да пеят".

Децата старателно репетират. 5 годишната Ема изпя песента "Върви народе възродени".


Ема нейни връстници са в предучилищната група, която се обучава на български и английски език едновременно. Учителката им  Гери Чинчинова заяви:

„Това е двуезично обучение към Център Малката България. За първи път в Америка съществува такова двуезично училище с български и английски. Това е първият клас, който завършва учебна година. В Парада участват абсолютно всички деца, които са записани в нашия клас, а отделно ще присъстват и 17 танцьори от Малко българско училище. И искам да подчертая, че тези деца,  и тези семейства по-никакъв начин не са заведени там на сила. Всичко е абсолютно по-собствено желание: родители, деца, костюми, ще веем знамена, ще развяваме балони, ще носим плакати на великите българи и децата знаят, те идват с ясната идея защо са там, какво ще правят и какво празнуваме“.

И малките  Бела и Оливия, Кристофър и двамата Борисовци обясниха какво ще носят на Парада на 24 май:

"Картини на братята Кирил и Методий, знамето - българското, балони".

Парадът на българската общност в Чикаго посветен на най-светлия, на най-българския и най-обичания празник е мобилизирал почти всички. Шествието тръгна от Гимназията в Елк Гроув и навлезе след това в парка “Ротари” за  да прелее в празничната  програма на открито с участието на цигуларя Свет Радославов, певиците  Jersey Girls, дует Минкови,оркестрите “101 гайди” и “Гурбетчии”. В надиграването обещават да  се включат и танцьорите от ансамблите  - “Хоро”, “Верея”, “Виванов”.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж. Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе...

публикувано на 08.09.24 в 13:59

Фестивалът "Ние сме децата на реката" ще се проведе край Марица в Пловдив

"Ние сме децата на реката", под това мото в Пловдив се подготвя най-новият фестивал , който  ще се проведе край река Марица. Целта на организаторите от Фондация InBetween и Община Пловдив е чрез различни форми на изкуството жителите на града да станат съпричастни на  концепцията на администрацията за социализация на пространствата около..

публикувано на 08.09.24 в 07:15

Борбата за контрола над дигиталното пространство в нова фаза

Задържането на изпълнителния директор на „Телеграм“ Павел Дуров във Франция и преустановяването на достъпа до „Екс“ в Бразилия възпламениха дебата за ролята, която социалните мрежи играят в политиката, свободата на изразяване и разпространяването на дезинформация. Сред залозите в тези два случая са международната политика и интересите на..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

На двудневен празник в Елхово: местни храни, кулинарни ателиета, концерти

Двудневен празник " ЕКО кошница, моля! " в град Елхово ще представи производители и преработватели от региона. На 6 и 7 септември жителите и гостите на южния град ще опитат продуктите на местни майстори, ще могат да се включат в кулинарни демонстрации, да послушат фолклорни концерти. Акцент е ателието за българска народна шевица. Поканата..

публикувано на 05.09.24 в 11:58