Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков след срещата с Драги: "Газпром" дава различни условия на отделните страни от ЕС

| обновено на 23.05.22 в 20:09
Министър-председателите на България Кирил Петков (вляво) и на Италия Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Газпром“ поставя различни условия на страните от ЕС за разплащане на доставките и те трябва да решат заедно този проблем. 

Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с италианския си колега Марио Драги.

Драги е изразил подкрепа за българското искане за обща европейска позиция в преговорите с "Газпром“.

Преди срещата българският министър-председател коментира решението на Германия и Италия да се съгласят с предложения от Русия модел на плащане на газовите доставки, като изтъкна, че трябва да сме горди с позицията, която България е заела – да откажем, както и намирането на по-евтина алтернатива.

"Не винаги България трябва да е държава, която да следва добри или лоши практики. Някой път може да сме и лидери“, коментира Петков.

След срещата с Марио Драги премиерът ни обяви, че е получил поздравления за твърдата си позиция и обещание за подкрепа на българското искане за обща европейска позиция в преговорите с „Газпром“:

„При нас имаше абсолютен риск при сменянето от евро в рубли. Доколкото разбирам, на доста от страните членки им е предложено – самото плащане в евро е достатъчно и те не трябва да се притесняват изобщо от превалутирането. Така че явно има различни условия и ние, докато не се обединим заедно, не отворим всичките си договори и общо обсъдим как да се справим с този проблем, има опасността да ни играят – отделните страни членки – на базата на различни условия, което не е добре за целия съюз“.

Причината за различните условия според Кирил Петков е в мащаба на пазарите. На по-големите пазари като Италия и Германия се предлагат по-добри условия, за по-малките пазари предложенията са различни.

На следващата среща на лидерите на 27-те от Евросъюза ще бъде обсъдено българското предложение за обща позиция за купуването на руския газ, "за да не може "Газпром" да разиграва отделните страни членки с различни оферти", отбеляза още Петков.

Като знак на подкрепа Петков изтълкува и факта, че Италия изпраща в България над 800 души като част от батальона на НАТО.

След срещата си с италианския премиер, Кирил Петков също така посочи, че в правомощията на Европейската прокуратура трябва да бъдат включени и разследванията за пране на пари между различните държави. 

"Това ще премахне потенциални престъпления, като т.нар. "вила в Испания" и други такива, където парите, например, се изнасят от България и отиват в други европейски страни членки. Ако Европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този тип престъпления ще бъдат хванати много по-бързо".

Тази вечер предстои поднасяне на цветя пред паметника на Иван Вазов в италианската столица, посещение в църквата „Санта Мария Маджоре“, където е осветено славянското писмо и среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, в която ще участват и външните министри на двете страни.

Днес делегацията от Скопие беше приета преди българската от папа Франциск, а в празничния 24 май северномакедонската делегация ще посети базиликата „Сан Клементе“, където е гробът на Константин Кирил философ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обясни характера на украинското навлизане в Курска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви отново днес, че мащабното навлизане на украинските сили в руската Курска област е част от системните усилия за прекратяване на 30-месечната война според условията на Украйна, предаде "Ройтерс". Това е станало на международен форум на ветераните в Киев. "Отбранителните ни операции в Донецка област, Харковска..

публикувано на 22.08.24 в 19:55

ПП ще внесе законопроект за отмяна на дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация"

Другата седмица "Продължаваме промяната" ще внесе проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха в съобщение до медиите от партията. Идеята на ПП е да бъде отменена дефиницията за "нетрадиционна сексуална ориентация", която беше приета от Народното събрание в началото на месеца с гласовете на депутатите от "Възраждане",..

публикувано на 22.08.24 в 19:51
Скрийншот от видео, публикувано в социалните медии

Пожар избухна в руското пристанище "Кавказ" след украинска атака срещу ферибот

Пожар избухна в четвъртък в руското пристанище "Кавказ" в южния Краснодарски регион, Крим, след украинска атака срещу ферибот, натоварен с цистерни с гориво, съобщиха местните власти, предаде Ройтерс. Фериботът Conro Trader, превозващ 30 цистерни с гориво, както беше потвърдено от ръководителя на района Темрюк Фьодор Бабенков, претърпя..

публикувано на 22.08.24 в 19:39
Снимката е илюстративна

Получен е сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент

В късния следобед е получен сигнал за пожар между   боляровските села Крайново и Голям Дервент. На мястото 8 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена местност и е обхванал около 150 декара, уточни   комисар Кольо Гяуров, началник на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност" в Ямбол. "В..

публикувано на 22.08.24 в 19:25

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо суперяхта Bayesian

Продължава издирването на последната жертва на потъналата край Палермо ветроходна суперяхта Bayesian. Това е 18-годишната Хана – дъщеря на собственика на яхтата, големият английски предприемач Майк Линч, който е сред загиналите. Идентифицирани са шестте тела на потъналите с яхтата пътници от общо 7 изчезнали. Спасените са 15 души екипаж и..

публикувано на 22.08.24 в 19:14

Протест 3 в 1 пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:13

СРП повдигна обвинение срещу мъжа, наръгал аптекар в София

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 56-годишен мъж, който е наръгал аптекар в София. Нападение с нож в софийска аптека Мъжът е задържан за 72 часа. Случаят е от вчера, нападението е станало в аптека на столичната улица "Николай Коперник"

публикувано на 22.08.24 в 18:48