Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Перлата на перото“ е посветена на живота и творчеството на Яна Язова

Авторът Юлий Йорданов написа втора книга за писателката

Юлий Йорданов, писател, журналист
Снимка: Станислава Пирчева

„Яна Язова е изключителна дама, съчетание на талант, красота, съчетание на едно голямо умосъдържание. Тя е родена в Лом на 26 май преди 110 години. Точната дата аз установих в открития от мен акт за раждане, който дълги години се намира в Община Лом“, каза за БНР Юлий Йорданов, журналист, писател, автор на книгата „Перлата на перото“, посветена на живота и творчеството на Яна Язова.

Отбелязваме 110 години от рождението на писателката Яна Язова с истинско име Люба Тодорова Ганчева.

В Златния фонд на БНР се пази запис от 1987 година, в който писателката Елисавета Багряна коментира творчеството на Яна Язова:

„Аз я познавах лично. Тя беше много по-млада от мен и се прояви, когато аз бях име на поетеса българска, тя беше от начинаещите млади поетеси. Тя беше талантлива безспорно“.

Професор Вера Бонева, автор на предговора на книгата на Юлий Йорданов „Перлата на перото“, коментира:

„Може би обобщаващата и най-ясната посока, в която тя се развива е свързана с желанието и амбицията на автора да създаде за съвременния читател един жив образ на Яна Язова и като личност, и като биография, и като присъствие в творческите среди на българското общество до средата на 20 век и като представа в редовете на днешните интелектуалци, които не спират да интерпретират този сложен биографичен разказ за нейната съдба, както и нейните книги във всички жанрове, в които е работила“.

Юлий Йорданов с Боян Ангелов, председател на СБП   Снимка: личен архив

Поетът Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, е автор на предговорите на две от книгите на Юлий Йорданов.

"Той е член на нашия съюз. Един писател, който непрекъснато се утвърждава със своите книги, изследвания, които са много интересни. Той е роден в един от емблематичните градове на България - дунавският град Лом, който е и много аристократичен град. Още в далечната 1856 се основа читалището "Постоянство". Юлий Йорданов успява като духовен златотърсач да търси духовните опори на града и на Северозапада".

Книгата на Юлий Йорданов "Съдба, породена от перото" също е посветена на Яна Язова.

"По това време аз все още не бях открил къщата, в която е родена. Но в един прекрасен 16 декември на 2016 година, в навечерието на Рождество Христово, аз си направих чудесен подарък като в един от документите открих къщата, в която е родена".    

На въпрос какво е мястото, което заема професор Александър Балабанов в живота на Яна Язова, Юлий Йорданов отговори:

"Аз мисля, че е огромно това място, защото Балабанов е бил като преподавател уникален учен. Той е имал странен метод на преподаване".   

Пътят на Юлий Йорданов в литературата тръгва от родния му град Лом. Там завършва средното си образование в политехническата гимназия „Найден Геров”. Дипломира се във философския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, а след това и във факултета по журналистика.

Юлий Йорданов с поетите Павлина Павлова и Матей Шопкин  Снимка: личен архив

Творческата му дейност започва в ломския вестник „Народна трибуна”, на чиито страници печата първите си литературно-критически статии и краеведски изследвания, за да премине по-късно в областните вестници „Септемврийско дело”, „Дело”, „Вселена” и „Монт-прес”. В последния е отговорен редактор и отговорен секретар. Бил е кореспондент на няколко софийски вестника, в които публикува оперативна литературна критика и краеведски изследвания. Носител е на две международни награди за публицистика през 1978 и 1985 година, на почетната грамота и плакет на общобългарския комитет „Васил Левски”, на званието „Почетен краевед” на Съюза на краеведите в България, на почетната значка на Монтана и на Русенския университет „Ангел Кънчев” за литературна критика, на наградата „Журналист на годината” на Синдиката на българските учители, на почетния знак „Кръстьо Пишурка” на Община Лом, на почетния знак на кмета на Община Лом и на други отличия.

Юлий Йорданов в сградата на Европейския парламент в Страсбуг  Снимка: личен архив

Член е на Съюза на българските писатели и е кореспондент на съюзния вестник „Словото днес”. Член е на Съюза на българските журналисти. Носител е на почетната грамота на Съюза на българските писатели и на почетната грамота на Съюза на българските журналисти. Литературен критик. Двукратен носител на наградата „Перо и меч” на Съюза на запасното войнство на Република България.

Юлий Йорданов, писател, журналист   Снимка: Станислава Пирчева

През 1988 година издава първата си книга „Северозападната литературна нива”, която вече е библиографска рядкост. От тогава досега е автор на 17 книги с литературна и изкуствоведска критика. Написал е и неиздадената художествено-документална книга „Орелът с ангелската душа” за Дядо Цеко Петков - Воеводата, от чийто род произхожда.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35