Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци от БЧК посрещнаха украинските бежанци на гарата в Сливен

| обновено на 31.05.22 в 22:56
Снимка: Стоян Радев

Осем автобуса с 349 украински граждани отпътуваха от жп гара Сливен към Центъра за временно настаняване в Елхово. Бежанците бяха транспортирани с влак от Варна този следобед. На жп гарата в Сливен те бяха посрещнати от доброволци на БЧК, които им раздаваха храна, вода и санитарни материали.

Основно жени и деца съставляваха групата на украинците, които този следобед тръгнаха от Варна към Сливен със специално осигурения за целта влак. Мнозина от тях не знаеха къде точно отиват и колко време ще останат в Центъра за временно настаняване в Елхово.

"Водят ни, но къде на нас не ни е известно, при какви условия – неизвестно. Ние имаме старци, пенсионери, деца. Ние нищо не знаем и много го преживяваме.  До последно нищо не ни казаха т.е. днес сутринта просто ни казаха да освободим стаите".

Областният управител Веселин Вълчев каза, че бежанците се извозват до Сливен, защото железопътната линия Зимница – Ямбол е в ремонт. Според него в близките дни може да се очакват нови групи украинци.

"Сутринта ще ви отговоря.Тази вечер щабът ще работи до късно. Щабът и настаняващите органи са в тесни контакти непрекъснато".  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

Вотът в САЩ приключи

В 53 секции упражниха правото си на глас българите живеещи в САЩ. Заради голямата часова разлика българите живеещи по тихоокеанското крайбрежие приключиха с гласуването около 5 часа българско време предаде кореспондентът на БНР в САЩ – Светослав Козловски. 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго дадоха своя глас в изборите за 51-и..

публикувано на 28.10.24 в 07:28

В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46%

При 82,42% от обработените СИК протоколи на гласувалите българи в Турция, "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). По неофициална информация, за момента в основната битка за гласове между формацията на Доган и "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски превес в..

публикувано на 28.10.24 в 07:22
Зала

Без напрежение при предаването на изборните книжа в София

1 140 Секционни избирателни комисии в София предадоха изборните книжа и документи в зала "Арена София", където през цялата нощ работеха екипите на 23-та и на 25-та районни избирателни комисии. Процесът по предаване на протоколите протече спокойно и без инциденти. Малко след 03:30 ч протоколите на всички секционни избирателни комисии в 25 РИК бяха..

публикувано на 28.10.24 в 07:15