Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на затворите излязоха на протест в редица градове на страната

| обновено на 03.06.22 в 13:02
3
Надзиратели на протест във Враца
Снимка: Ива Антонова

Служители на затворите излязоха на протести в редица градове на страната с искане за увеличаване на възнагражденията и за допълнителни назначения.

Въпреки че по-късно през деня техни представители ще се срещнат с ръководството на Министерството на правосъдието, служители от Централния софийски затвор излязоха точно в 9.00 часа на символичен протест.

"От 13 години исканията ни са едни и същи" каза Емил Велков, председател на синдикалното дружество в Централния софийски затвор.

"Изравняване на заплатите в сектор "Сигурност", индексация на заплатите, съобразени с инфлацията в нашата държава, допълнително назначаване на хора в надзорния състав, в медицинския сектор и въобще в обслужващия персонал, тъй като 2015 г. бяха съкратени доста хора и се оказа, че без тях не можем да работим нормално. Водим разговори, обещават ни, но в крайна сметка нищо не се получава. Затова исканията ни толкова години са едни и същи", каза Емил Велков.

Над 100 служители на Министерство на правосъдието и МВР се събраха пред сградата на женския затвор в Сливен  с плакати, с които призоваха политиците към по-бърза реформа в сектора и по-добро заплащане на труда им.

Протестът на служителите от великотърновския следствен арест започна към 8.00 часа днес.

"Чашата преля затова, че за пореден път ни лъжат с индексирането на трудовите възнаграждения, които вървят с инфлацията в страната, лошите условия на труд, материалната база също е много зле. Има недостиг на кадри, обаче няма свободни щатни места", каза един от протестиращите.

"При нас не е приятно да излизаме на протести, но вече ни се налага до краен предел", добави друг.

"Нямаме условията къде да се храним, нямаме условията къде да почиваме, въобще много, много други работи, които не са направени за нашата работа. Може би задържаните са по-добре от нас", каза трети техен колега.

Протестът във Велико Търново Снимка: Здравка Маслянкова

Надзирателите от затвора във Враца подкрепиха протеста, като около 8.00 часа се събраха пред сградата, за да изразят исканията си за увеличение на възнагражденията "поне с ръста на инфлацията" - 15%. Като ключов проблем те подчертаха недостига на надзиратели и настояха за назначаването на още хора на тази длъжност. Синдикалният лидер Иван Тошев обясни:

"Реално на наряд застъпваме 13 човека в целия затвор. Представете си, ако тези 200-300 души вътре са надигнат".

Десетки служители се събраха на протест тази сутрин пред затвора в Стара Загора. Причината за недоволството са ниското възнаграждение и липсата на достатъчно персонал.

Свободните от наряд надзиратели от затвора в Бобов дол - около 40 души, две отделения, протестираха пред входа на комплекса, присъединявайки се към исканията на колегите си от страната, каза за БНР Георги Стоянов, зам.-председател на синдиката на надзирателите в Бобов дол.


През цялата седмица около 100 надзиратели в Бобов дол протестираха символично.

Протестиращите напомнят, че тяхното недоволство, исканията им, не са от сега, те са от години, но не се решават, отбеляза синдикалистът Георги Стоянов.

Надзиратели от затвора във Варна също излязоха на протест. Председателят на синдикалната организация на служителите в затворите Павел Арнаудов каза, че протестите продължават, но нищо не се променя. Някои негови колеги пътуват между 50 и 130 км, за да стигнат до работните си места, а транспортът е на собствени разноски. В последните 4-5 години има голямо текучество, каза Арнаудов. 

Надзиратели и служителите от затвора в Белене също излизат на протест. Те ще изразят недоволството си на протестно събрание в 16 часа пред портала на мястото за лишаване от свобода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната Украинск бе миньорско градче с малко повече от 10 хиляди жители.  Днес отбраната му е част от по-мащабната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на една държава на излъчения от най-голямата ѝ партия такива ресори на най-водещи европейски позиции,..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били изпратени четири противопожарни автомобила, които са погасили огъня. От пожарната съобщиха, че има..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование от ресора, определен за страната ни, защото е очаквала България да получи някой от по-ресурсните..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място има и противопожарни екипи на рафинерията. В готовност са и три самолета, в случай, че стихията..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще бъде заложена в Плана за възстановяване и устойчивост.  България ще предложи "Булгартрансгаз" и ЕСО..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на капитала "Български пощи" ще имат възможността да получават от държавния бюджет действително..

публикувано на 17.09.24 в 19:26