Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър очаква до 6 юни обяснение за грешките с издаването на електронни направления

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз предлага двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления до отстраняването на пропуските на програмните продукти.

По-рано здравният министър Асена Сербезова обяви, че до понеделник очаква обяснения за грешките с издаването на електронни направления от разработилите медицинския софтуер.

В специална позиция, министър Сербезова посочва, че трети ден пациентите не могат да получат направления за прегледи и изследвания. Недопустимо е заради една фирма-доставчик, потърпевши да са граждани и лекари, се казва в позицията. Сербезова ще настоява да се търсят законови механизми, които да санкционират подобна безотговорност.

Здравният министър заявява още, че ще подкрепи всички съсловни организации и граждани, които ще потърсят правата си по съдебен път заради ограничения им достъп до здравеопазване през последните два дни.

В същото време ръководството на лекарския съюз реши да съдейства за завеждането на колективен иск от името на лечебните заведения за извънболнична помощ срещу компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти. Съсловната организация настоява още компетентните органи да установят кои са тези компании, както и за въвеждане на строг лицензионен режим с ясно разписани отговорности за всички компании, които изработват медицински софтуер.

От лекарския съюз ще предложат на Надзорния съвет на здравната каса да бъде направена двуседмична отсрочка за издаването на електронните направления, за да могат компаниите, които не са изготвили в срок програмните си продукти да изчистят пропуските и българските граждани да имат възможност да получат необходимите им направления за прегледи и изследвания без проблем.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 146 000 души са гласували в чужбина

В 5 часа българско време завърши изборният ден  по Западното крайбрежие на САЩ и Канада.  По информация на дипломатическите и консулските ни представителства, всички избирателни секции по света вече са приключили работа и са предали своите резултати.  При обработени 97,22% от протоколите на секционните избирателни комисии, правото си на..

публикувано на 28.10.24 в 07:51
Вилия Блинкевичюте, лидер на Социалдемократическата партия на Литва

Левицата в Литва спечели втория тур на парламентарните избори

Важно гласуване с политически обрати се проведе в Литва. Социалдемократическата партия спечели втория тур на парламентарните избори, обяви избирателната комисия в столицата Вилнюс, като с 52 от общо 141 депутатски места опозиционната партия е напът да вземе властта. Управляващият консервативен Съюз "Отечество" се очертава като втората сила с..

публикувано на 28.10.24 в 07:43

НСТС гледа промени в данъчните закони, предложени от служебния кабинет

Съветът за тристранно сътрудничество ще разгледа предложените от служебния кабинет промени в данъчните закони. Промените в данъчните закони по традиция предхождат и проектобюджета за всяка година.  Финансовото министерство този път предлага малко промени в законодателството, свързано с налозите за бизнеса и гражданите и като цяло среща..

публикувано на 28.10.24 в 07:38
Саломе Зурабишвили

Президентът на Грузия призова гражданите да протестират, не призна изборните резултати

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили не призна резултатите от парламентарните избори и призова гражданите да протестират днес пред сградата на парламента в Тбилиси. Съединените щати подкрепиха призивите на наблюдателите за пълна проверка на съобщенията за изборни нарушения.  Грузинската президентка осъди "фалшифицираните избори" в страната..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

ПП-ДБ печели 24.8% от вота във Великобритания, следва "Възраждане" с 20,74%

При почти същата активност както на предишните избори през юни са протекли изборите за 51-во Народно събрание в Обединеното кралство. На базата на предадените до момента 82,42% протоколи, най-много гласове печели ПП-ДБ (24,8%) , като "Възраждане" не е далеч след тях, печелейки 20,74% от гласовете. Около 21 500 българи са гласували в 112-те..

публикувано на 28.10.24 в 07:33

Вотът в САЩ приключи

В 53 секции упражниха правото си на глас българите живеещи в САЩ. Заради голямата часова разлика българите живеещи по тихоокеанското крайбрежие приключиха с гласуването около 5 часа българско време предаде кореспондентът на БНР в САЩ – Светослав Козловски. 445 наши сънародници, живеещи в района на Чикаго дадоха своя глас в изборите за 51-и..

публикувано на 28.10.24 в 07:28

В Турция АПС печели 64,76% от вота, "ДПС-Ново начало"- 28,46%

При 82,42% от обработените СИК протоколи на гласувалите българи в Турция, "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). По неофициална информация, за момента в основната битка за гласове между формацията на Доган и "ДПС – Ново начало" на Делян Пеевски превес в..

публикувано на 28.10.24 в 07:22