Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Пътят към ада е постлан с добри... закони

Снимка: Ани Петрова

Днес свободата на мисълта, словото и действието не се ограничава с помощта на някакви страховити действия. Няма да видите намусени чичковци да ви съобщават по телевизорите, че от днес ви спират интернета и всички "опасни" източници на информация. Днешните цензори действат много по-внимателно. Те категорично отричат да имат забранителни намерения. Те не цензурират, а подготвят закони. Закони с благородни цели.

Типичен пример е онова нещо, наречено претенциозно "българският закон Магнитски". То имало за цел, обясняват ни някои важни фактори от управлението, да се справи с корупцията, престъпността по високите етажи на властта, незаконното забогатяване. Благородна цел наистина. Само дето средствата за постигането ѝ нямат нищо общо с благородството. От появилия се в медиите вариант на това законообразно нещо разбрахме, че щели да се правят списъци на "лоши" хора, които после да бъдат наказвани. Само дето става ясно, че във въпросните списъци може да попадне всеки човек – политик, бизнесмен, общественик, който по някакви причина не е симпатичен на властта. И наказанията щели да се налагат не от познатите инстанции, а от някакви служби, създадени от сегашната власт. Правни експерти вече нарекоха тези законови намерения "фашистки", а самите им автори побързаха да се разграничат от тях. Само че къде е гаранцията, че в окончателния си вид "българският закон Магнитски" няма да изглежда по-мракобесно дори от настоящия вариант?

Пак тези дни разбрахме, че в Министерството на електронното управление щяло да има работна група, която да следи съдържанието в българския фейсбук и да го оценява. И целта на това нововъведение отново е благородна – да се ограничи разпространението на лъжливите новини. Прекрасно намерение наистина! Само дето започват да ме тормозят едни съмнения. Опитът ме е научил, че повечето високоблагородни намерения на всяка власт, от сорта на това да постави ясна граница между истината и лъжата, обикновено се израждат в цензура. В крайна сметка се оказва, че властта, вместо да ти помага да откриеш истината, просто ти посочва с пръст кое е вярното и кое е грешното. Ти нямаш думата. Защо ли? Ами защото "начальство лучше знает".

Вече и нова професия има. Занимаващите се с нея се наричат "факт чекъри". Така звучи на "престижния" английски, а на "непрестижния" български така се нарича човек, който проверява фактите. Благородно отново, нали? Само че в българските условия, а май далеч не само в тях, "фактчекърството" се изражда в поредния механизъм за контрол на съзнанието. Тоест всяко съобщение, всяка новина, които излизат извън рамките  на официално одобрените позиции, биват обявявани за "лъжи и манипулации". Ако трябва да бъда политически некоректен докрай, ще кажа, че в т.нар. "модерен свят" вече съвсем сериозно действа полицията на мисълта, която следи за това никой да не се отклонява от разрешените модели на мислене и поведение.

Войната в Украйна просто засили един процес, който тече отдавна. Става дума за желанието на господстващите класи да отнемат на нормалните хора правото на мислят самостоятелно. Желанието на управляващите е да форматират съзнанието ни така, че да възприемаме света по един крайно опростен черно-бял начин. Крайната им цел е безрезервно да вярваме на всичко, което ни съобщават по Си Ен Ен, примерно, или по големите български телевизии, чиято основна дейност пък е да повтарят едно към едно казаното по Си Ен Ен. Трябва безкритично да приемаме всичко, които ни казват от Брюксел и Вашингтон и категорчно да отричаме всичко, което се случва в държави като Китай, Русия или Унгария, да речем. Това са лоши държави, казва ни полицията на мисълта. Там имат нахалството да мислят различно от зададения модел и затова ние непрестанно трябва да ги заклеймяваме.

Някога смятахме, че когато е писал "1984", Джордж Оруел е имал предвид единствено Сталинския Съветски съюз. И, да, него е имал предвид. Само че освен гениален описател на своята съвременност, Оруел се оказа и пророк. Днешният толкова прехвален модерен свят все повече започва да прилича на онзи, описан от британския писател в "1984". А подготвяните от някои партии закони, както и държанието на някои отговорни фактори, въобразили са, че са носители на абсолютната истана, правят приликата с въпросната антиутопия още по-стряскаща.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври

Заради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи националният авиационен превозвач. Мярката се налага с цел осигуряване безопасността на пътниците и кабинния екипаж с оглед ситуацията в Близкия Изток,..

публикувано на 02.10.24 в 20:09

Фермери искат среща с властта и са готови за протести

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за провеждане на спешна среща с Министъра на финансите и Министъра на земеделието  за да се договори незабавното изплащане на средствата по т.нар Украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко..

публикувано на 02.10.24 в 19:55
Синът на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил, получи условна присъда заради закана за убийство

Условна присъда за сина на пернишкия прокурор Бисер Михайлов - Васил

Софийският районен съд призна за виновен Васил Михайлов, син на прокурора от Перник - Бисер Михайлов, за една от общо четирите закани за убийство по адрес на Боряна Рангелова и го оправда за останалите три.  Съдът го осъди на една година и осем месеца условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок. Присъдата подлежи на протест...

публикувано на 02.10.24 в 19:34
Министър-председателката на Италия Джорджа Мелони

Г-7: Дипломатическо решение на конфликта в Близкия изток все още е възможно

Лидерите на Г-7 обявиха, че дипломатическо решение на конфликтите в Близкия изток "все още е възможно“. То беше публикувано след края на виртуалната среща на лидерите на Г-7, която беше свикана от италианския премиер Джорджа Мелони в качеството ѝ на ротационен председател на групата. Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на..

публикувано на 02.10.24 в 19:13
Пожар в апартамент след израелски въздушен удар в Дахие, Бейрут, Ливан, 2 октомври 2024 г.

Въздушни удари и сражения между израелски части и бойци на "Хизбула" в Ливан

След противоречиви съобщения вчера, днес и ливанската шиитска групировка "Хизбула", и израелската армия потвърдиха за сблъсъци на територията на Ливан. Израелското командване изпрати подкрепления от пехотни и бронирани части към северната си граница. Съобщи и за първите жертви в започналата във вторник през нощта сухопътна операция - в схватките с..

публикувано на 02.10.24 в 19:05
Министър-председателят Димитър Главчев (вторият отляво надясно) обяви, че няма актуални заплахи за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

Премиерът: Няма актуална заплаха за сигурността на страната

"Няма актуална заплаха за сигурността на страната". Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев след заседанието на Съвета за сигурността към Министерския съвет във връзка със ситуацията в Близкия изток. "Обединихме се около това да призовем за деескалация на конфликта в Близкия изток, което е в синхрон с европейската позиция", каза още..

публикувано на 02.10.24 в 18:56

РИК- Кюстендил назначи 2 222 членове на секционните комисии в деветте общини в областта

РИК-Кюстендил със свое решение назначи 2 222-та членове на секционните комисии в деветте общини в областта. Това не е довело до сериозни разногласия и проблеми, каза председателят на комисията Венцислав Механджийски. На предварителните консултации при кметовете на общини имаше известно напрежение - особено в Община-Кюстендил, където..

публикувано на 02.10.24 в 18:48