Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари в парламента за труса в коалицията

| обновено на 09.06.22 в 12:45
Снимка: БГНЕС

Александър Симов от БСП смята, че правителство на малцинството може да оцелее много трудно в българските условия, защото политическият ни модел не е дорасъл за това.

"Чувам речника на политическите противници. Те говорят за лъжеца, крадеца и т.н. От друга страна много искам да повярвам, че изборите ще бъдат разрешение на тази загадка, но миналата година ме лиши от тази кротка надежда. Три пъти гласувахме и три пъти изборите само заплетоха уравнението, а не го решиха. ИТН са политическа загадка за мен. Отиването на избори не реанимира ИТН, както им говорят много хора, напротив. Продължава да важи онова правило – който разруши управлението, ще пострада."

Северна Македония е болката на българския народ, болезнената линия, подчерта още Симов.

"И мисля, че няма да има солови акции по вдигане на ветото."

Румен Гечев от БСП увери, че бюджетът ще бъде приет.

"Няма как да лишим българския народ, социално слаби, бизнеса, от помощи в тези трудни условия. Няма партия, която би поела отговорността да провали бюджета."

"Демократична България" е готова за избори, но хората не са" - това коментира пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на политическата сила Христо Иванов. Той разкритикува поведението на „Ива такъв народ“ с решението да напуснат управлението.

"Има всякакви рискове, в момента в който някой реши да хвърля страната в пореден хаос и неизвестност. Какво означава правителство на малцинството в един парламент, в който има такъв набор от политически сили… При всички положения трябва да има някаква формула за търсене на подкрепа, за да не изглежда тя въпрос на някакви пазарлъци. Вие знаете, че ние винаги сме били много предпазливи в тази политическа среда да се рискува с някакви плаващи мнозинства".



Александър Симидчиев от ДБ не открива смисъл в действията на ИТН. Според него има "поне четири или пет опции да се продължи нататък", като правителство на малцинството е една от тях.

"Това, което е учудващо, е защо се прави точно сега – когато имаме толкова много външни проблеми да решаваме, се създават и вътрешни. Ще говорим с колеги от опозицията за законопроекти, които да подобрят статута на здравеопазването."

ДПС няма да подкрепи нито едно решение и законодателно предложение на правителство на малцинството на Кирил Петков, заяви Хамид Хамид.

"На Кирчо лъжеца и на Асен крадеца кабинет да подкрепяме? Вие шегувате ли се? ДПС винаги подхожда отговорно към всяка политическа криза. ДПС винаги намира изход."

Повече чуйте в звуковите файлове.


По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър продължават операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес летището в Ларнака посреща нова голяма група австралийски граждани и изпраща други за родината им. Два полета пристигат днес от Бейрут в Ларнака с австралийски граждани и членове на техните семейства. Това е втората мащабна евакуация, подготвена от австралийското..

публикувано на 06.10.24 в 12:56
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели

Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели.  Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин. Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП..

публикувано на 06.10.24 в 12:27
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов .  Това мнение изказа пред БНР Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), като обясни, че въпросът дали лицето да бъде с имунитет се решава от парламента или неговия председател , а съдът се произнася при вече свален имунитет , тъй като няма никакво отношение по..

публикувано на 06.10.24 в 12:14

Задържана е жена, спукала гумите на 17 коли в София

Тази сутрин в полицията е получен сигнал за надрани с твърд предмет леки автомобили, на които са били спукани и гумите. Незабавно на място в столичния квартал "Надежда" са били изпратени полицейски служители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пред жилищен блок..

публикувано на 06.10.24 в 11:45
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването . Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи: "Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването , да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция "...

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води..

публикувано на 06.10.24 в 10:58
Николай Младенов

Николай Младенов: Ще следим за инициатива на международната общност за омиротворяване в Близкия Изток

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция. Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за..

публикувано на 06.10.24 в 10:52