Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна срещата на Олаф Шолц с президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Започна срещата на гостуващия у нас германски канцлер Олаф Шолц с президента Румен Радев.

Двамата разговарят на четири очи, като изявления не са предвидени.

Преди да бъде приет от държавния глава Шолц разговаря около час с премиера Кирил Петков, след което двамата направиха съвместни изявления.

Германският канцлер заяви, че "настоятелно подкрепя" начало на преговори за членство на Северна Македония в ЕС и вижда възможност за напредък по този въпрос още до края на юни, когато приключва френското председателство на Съвета на ЕС.

От своя страна Кирил Петков заяви, че България може да вдигне ветото си, само ако получи европейски гаранции, че Скопие ще изпълнява Договора за добросъседство и ще включи и българите като държавотворен народ в своята Конституция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Съпредседателството на ДПС е било механизъм за възпиране, който в момента обаче не работи

Имаме заявка, че Джевдет Чакъров ще стане по-активен. Това обясни пред БНР политологът Мила Мошелова. " Съпредседателството на партията изглеждаше в началото като начин Делян Пеевски да не е в центъра на вниманието, но въпреки това да има роля. Сега излиза, че е точно обратното – че е било своеобразен механизъм за възпиране, който в..

публикувано на 04.07.24 в 10:30
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04