Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Петър Филков: В академичните среди реформа тип революция не става

"30 години слушам как правим реформи. Все реформи, а някаква еволюция не се вижда"

Снимка: БГНЕС

"Академичните среди са доста консервативни, както църквата и армията. Тук реформа тип революция не става." Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

"Никой не е против реформи. 30 години непрекъснато слушам как правим реформи. Реформа се прави, когато нещо изначално е сбъркано, само реформи правим, някак си се изтърка тази дума. Все реформи, а някаква еволюция не се вижда."

"Никой не може да каже, че нещата са "цветя и рози" във висшето образование. Очевидно реформа е необходима, но не по този начин направена", подчерта доц. Филков във връзка с проекта за методика за атестиране на академичния състав, който предизвика много критики.

"Аргументите не са един и два, но това, което най-силно ядоса мои колеги, голяма част от тях, е фактът, че това предложение беше спуснато отгоре.  Спуснато директно като проект за постановление на Министерския съвет. Има и други негативни за нас последствия, но това беше основното", посочи Петър Филков.

"Сухи, кабинетни учени в практическа област като строителството не е особено подходящо според нашите разбирания", изтъкна доц. Филков, визирайки силно практическата част на работата им.

"Априори се приема, че щом си преподавател, задължително трябва да растеш в науката. Хората могат да имат свои собствени приоритети. Съвсем естествено те се насочват към практическата страна на своята професия", коментира деканът в предаването "Хоризонт до обед.

Според него зачитането на практическата работа трябва да е задължително.

"Ако си станал главен асистент, едва ли не за десет години трябва да станеш доцент. Може човекът пък да не иска. Или пък, когато е доцент, може да пожелае да остане доцент винаги."

Гласувана разпоредба в Закона за държавния бюджет постави академичната общност пред невъзможността да усвои отпуснатите от държавата допълнителни средства за работни заплати. 20 милиона лева се оказаха в капан на законодателно недоглеждане и спусната амбициозна образователна реформа. Само преди дни просветният министър Николай Денков призна „грешката“ с начина на разпределяне на допълнителните средства, а в парламента с часове спореха как да я поправят.

В параграф 17 от преходните и заключителни разпоредби в закона се предвиди държавата да отпусне на университетите допълнителните 20 милиона при условие, че променят вътрешните си правилници за атестиране, съобразно критерии, които тя ще определи с акт на МС, по предложение на просветното ведомство.

Понастоящем правилата за атестиране са определени в чл.57 от Закона за висшето образование и дават пълна автономност на университетите сами да определят показателите и критериите за атестация, като се съобразяват със заложен в закона минимум.

Така създалата се законодателна колизия блокира парите за заплати и предизвика недоволството на академичната общност, която определи като крайно неприемливо държавата да налага нова методика за атестация с правителствен акт. Последва реакция и от главния прокурор, който атакува пред Конституционния съд намесата на правителството в оценката на университетските преподаватели.

Законодателна инициатива на "Има такъв народ" атакува спорния параграф 17, като на практика ревизираше разпоредбата в закона за държавния бюджет. Законопроектът обаче забуксува още на първо четене и стана жертва на процедурни игри с кворума. Останала сама с опозицията, партията на Слави Трифонов беше атакувана от коалиционните си партньори, че в противоречие на Конституцията внася промени в Закона за държавния бюджет.

Настоя се да се изчака проектът на МС за актуализацията на бюджета, където се очаква да се реши казусът с тези пари. И управляващи, и опозиция обаче бяха единни в мненията си за необходимостта от увеличение на заплатите на университетските преподаватели във висшите учебни заведения и това да е за сметка на качеството.

Законодателният дебат, прераснал в спор за качеството на висшето ни образование, открои редица затлачени с времето проблеми - унизителното заплащане на академичния труд, но и нереформирана с години система на висшето образование. В крайна сметка липсата на кворум в пленарната зала, изкуствено предизвикан от ПП, БСП и ДБ, които отказаха да се регистрират в електронната система, осуети гласуването на промените на ИТН. Първият опит парите за университетите да бъдат усвоени, се провали, но уверенията са, че с актуализацията на бюджета "грешката" ще бъде поправена.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14