Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдиите не избраха свои представители за ВСС

Гласуват отново в неделя

| обновено на 26.06.22 в 07:51
Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Съдиите не успяха да изберат своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет от първия опит и затова в неделя отново ще гласуват. Нито един от 15-те кандидати не успя да събере подкрепата на повече от половината от 1442-мата магистрати, гласували онлайн или с хартиена бюлетина.

При гласуването днес (26 юни) такова изискване няма и за избрани се обявяват получилите най-много гласове. По искане на петима от кандидатите броенето на хартиените бюлетини, което продължи повече от три часа, беше излъчвано онлайн на страницата на Висшия съдебен съвет.

При излъчването се видя, че съдия е дал протестен вот чрез невалидна бюлетина, на която пишеше - "ВСС е вреден".

Право на участие в избора имат 2 197 съдии. От тях 1916 са заявили, че ще го направят със системата за електронно гласуване. Останалите могат да гласуват с хартиена бюлетина в сградата на столичната Съдебна палата.

Гласуването трябва да приключи в 18:00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс преди вота

БСП няма да подкрепи промени в Изборния кодекс непосредствено преди изборите, заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов: "БСП - Обединена левица" не се притеснява от евентуален нов ляв проект около Корнелия Нинова, каза още Гуцанов: "Това, което за нас е най-важно, е отново избирателите на "БСП - Обединена левица" да..

публикувано на 12.09.24 в 11:06

Недовършени ремонти на училища налагат преместване на класове в други сгради в Кюстендил

Недовършени ремонти в две кюстендилски училища налагат класовете да бъдат преместени в други сгради. Ремонтите ще продължат до началото на 2025 година. Учениците от Основно училище "Проф.Марин Дринов" ще се обучават в сградата на Второ основно училище "Даскал Димитрий". Възпитаниците на Основно училище "Свети Паисий Хилендарски" пък..

публикувано на 12.09.24 в 11:05
Джаред Айзъкман и Сара Гилис

Милиардер се готви за първа комерсиална космическа разходка

След като навлезе по-дълбоко в Космоса от всички хора през последния половин век, пионерският цивилен екипаж на SpaceX ще влезе в историята днес с първото в историята излизане в открития космос на непрофесионални астронавти SpaceX, което е насрочено за 11:55 българско време.  С резервен прозорец и утре. Мисията Polaris Dawn на SpaceX,..

публикувано на 12.09.24 в 10:56
Пост Малоун и Тейлър Суифт

Тейлър Суифт и Пост Малоун отличени за видеоклип на наградите на MTV

Певицата и тийнейджърски поп идол Тейлър Суифт получи голямата награда за видеоклип на 40-ата церемония на MTV, която се състоя в Ню Йорк. Певицата, която подкрепя Камала Харис в президентската надпревара, призова при получаването на наградата си младите в САЩ да отидат до урните. Тейлър Суифт взе статуетка за видеото към песента си с Пост..

публикувано на 12.09.24 в 10:45

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци седмично се изхвърлят във Велико Търново

Близо 25 тона нерегламентирани отпадъци, поставени около контейнерите за смет, събират на седмица работниците по чистотата във Велико Търново. За да ограничи нарушенията, общината планира да постави камери за видеонаблюдение около всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите.   Всякакъв тип отпадъци се..

публикувано на 12.09.24 в 10:38

Кметът на Варна обяви частично бедствено положение за район "Приморски"

Във връзка с нанесени значителните вреди на пътната инфраструктура и имуществото, нанесени от проливните дъждове през последните 48 часа, кметът на Варна Благомир Коцев издаде заповед, с която обявява частично бедствено положение за район "Приморски", съобщават от общинския пресцентър. По този повод в 11:00 часа днес се свиква Общински щаб за..

публикувано на 12.09.24 в 10:27

Борисов не одобри идеята за отдалечен от партиите експертен премиер

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като неработеща идеята на ПП-ДБ за правителство, начело на което да стои максимално отдалечен от партиите и експертен премиер. "Ако лидерите и партиите не предлагаме управление, как ще дойде неутрален човек, ще стъпи на програми, ще избере министри, които никой не познава, и ще започне да управлява с..

публикувано на 12.09.24 в 10:08