Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Израел използват клоуни при обучението в училище

В 79 училища в страната вече има педагогически клоуни

Снимка: личен архив

Не в една област Израел е първа в света. Обикновено е водеща в медицината, компютърните технологии, оръжейната промишленост или пустинното селско стопанство. Дали и в просветата има области, в които еврейската държава е първопроходец. Оказа се, че това са педагогическите клоуни.

Огромна изложбена палата в Йерусалим бе събрала водещи педагози на страната, с постижения както в областта на преподаването, така и на възпитанието. И насред строгите облекла на учителите, които демонстрираха своя опит, имаше няколко цветни, дори комични, фигури. Това бяха педагогическите клоуни. Израел е първата държава в света, където освен на психолози и възпитатели, разчитат на необичайния подход на палячовците за разрешаване на конфликти в училище, за приобщаване на децата към колектива, за подпомагане на първите стъпки на млади педагози, които за пръв път влизат в час не като ученици.

"Бях медицински клоун в детското отделение на най-голямата психиатрична болница. Част от задачите ми бяха да накарам децата да пият лекарствата. Тогава си помислих, че ако на малчуганите се помогне още докато ходят на училище или детска градина, когато са в семействата си, да умеят да са дистанцират от негативните влияния, те просто могат да не стигат до болницата. Не говоря за другите лечебни заведения , но точно за психиатрията. Започнах с няколко училища, които ми повярваха. Стана ми ясно, че педагогическите клоуни трябва да са две различни групи. Едните да подпомагат учебния процес, наричам ги за кратко обучаващи. А другите- за помощ при възпитателната работа и решаване на конфликти от всякакъв вид. Не може да не сте забелязали клоуна на кокили. Той хвърля в ръцете ви топче и щом го уловите казва дума на иврит или на английски. Вие трябва да кажете превода съответно на английски или на иврит. Който успее в рамките на 10 секунди, получава шоколадче. Това е представител на обуващите клоуни. Обикновено в клас два типа ученици развалят дисциплината: най-умните, на които не им е интересно толкова дълго да им обясняват нещо, което са схванали веднага и изоставащите, които не могат да разберат достатъчно бързо материала. Често в училищата правят специална паралелка за напреднали по дадена дисциплина. С изоставащите не е така. Тогава се „появява“ обучаващия клоун. Той се вглежда в очите на децата, които по-бавно схващат и задава на учителя допълнителни въпроси върху преподавания материал. Така другите деца не се нахвърлят над изоставащия, който ги „бави“. Клоунът се прави на недочул или не доразбрал, докато всички не усвоят материала", каза за БНР Талия Сафра, директор на Центъра за педагогически клоуни към израелското министерство на просветата.
Снимка: личен архив

В 79 училища в страната вече има педагогически клоуни. Те помагат на деца на възраст от 5 -18 г. В края на всяка учебна година директорите на училищата ги атестират. От това зависи дали ще имат финансиране за следващата година.

"Най-големият ни принос е в областта на социалната комуникации и разрешаване на емоционални проблеми. Списък на деца и техните проблеми получаваме от педагогическия съветник в училището. От нас зависи, обаче, как да помогнем в решаването им, но игриво, с усмивка. Например в едно училище имаше дете, което много са страхуваше от бабаитите в класа. То почти не говореше и дори не гледаше никого в очите. Решихме да направим игра с балони. След като надухме разноцветни балони предложихме детето да определи през кой от балоните най-добре се виждат очите на другарчетата му. Освен приятелите, то трябваше да погледне в очите на тези, от които се страхуваше. Формално гледаше през балона. Мисля, че успяхме да му помогнем да преодолее страха си. На друго място, заедно с връстниците си, учеше дете със специални нужди. Децата понякога са жестоки. Бяха започнали да го имитират и да му се присмиват. Направихме игра, в която се изискваше умения, каквито детето -инвалид имаше, а другите-не. Помогнахме за изграждане на авторитет", допълни за "Хоризонт" Талия Сафра.

Тя обясни, че сред най-трудните казуси е бил този да се отделят деца от компанията на свои криминално проявени приятели, които не ходят на училище или от семейната среда, ако има хора, които са в конфликт със закона.

"Правихме всичко да им намерим приятели в училището, които да уважават повече от престъпниците. А дори привлякохме един от застрашените ученици в нашата команда. А той има качества: много е находчив и остроумен, бързо и удачно реагира във всяка ситуация. Случвало ни се е безпомощният в класа да е учителят. Ние влизахме с него на уроците му, за да променим атмосферата в класа и да заинтересуваме децата от предмета, да им посочим как интересни могат да бъдат часовете с този учител. Имаме своя скала за оценяване на направеното, особено при възпитателните клоуни. Забелязваме как децата ни чакат и това е най-високото признание за труда ни".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49
Елена Хайтова

Елена Хайтова: Ако баща ми знаеше, че не чуждите думи са беда, а опростачването на езика

Хайтов много се гневеше на чуждите думи в българския език, но ако знаеше, че не това е бедата, а това, че езикът ни много се опростачва .  Това каза пред БНР Елена Хайтова, дъщеря на писателя Николай Хайтов.  "Все пак чуждите думи внасят своя колорит. Но да казваш нещо от незнание или малокултурие, това е смешно. ...  Написала съм едно есе точно за..

публикувано на 16.09.24 в 19:23

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори

Протест в края на септември готвят седем браншови организации, обучаващи нови шофьори . Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник две наредби за промени в условията при обучението.  Диалогът е нарушен, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка . А министерството на транспорта обяснява, че..

публикувано на 15.09.24 в 16:00
проф. Юри Кълвачев и проф. Илза Пъжева

Проф. Илза Пъжева: Няма ИИ без естествен. Естественият интелект има крайната дума

Между 12 и 15 септември българската структура на германската научна правителствена фондация "Александър фон Хумболт" организира Хумболтов колегиум на тема: "Човекът и изкуственият интелект в науката и обществото". Форумът ще събере млади и утвърдени български и чуждестранни специалисти в София в "Гранд хотел Милениум". Те ще дискутират..

публикувано на 11.09.24 в 10:54

Може ли ислямският ум да бъде спасен? Новата книга на Мохамед Халаф търси отговор

Важният въпрос днес е: Може ли ислямският ум да бъде спасен?   Така журналистът Мохамед Халаф синтезира акцента в новата си книга "НЕподчинение. Ислямът и реформаторите", която представи пред БНР. "Кризата на исляма днес е колкото политическа, толкова и културна, и религиозна. Тя носи в себе си много други кризи, свързани с невъзможността да се..

публикувано на 09.09.24 в 14:26
Вътрешната баня на Сърбинската къща

Голям е интересът към Ипеклийската и Сърбинската къща в Берковица

Вътрешна баня в къща на 260 години - берковчанис гордост разказват за така наречената Ипеклийска къща, в която е живял поетът Иван Вазов. В съседство с нея има и по-млада на години баня, която е на век и половина и е част от Сърбинската къща. Двете са част от Музейния комплекс в Берковица. Към Ипеклийска и Сърбинската къща има голям..

публикувано на 09.09.24 в 11:49

В близост до германския планински масив в Харц от дни бушува пожар

В близост до планинския масив в Харц, в германската провинция Саксония Ахалт от дни бушува пожар. Властите смятат, че е възможно да става дума за умишлен палеж. Горският пожар на Брокен може да е бил предизвикан умишлено. Има индикации за това, казва пред местния вестник "Фолксстийм" началникът на районната пожарна служба Кай-Уве Лозе...

публикувано на 08.09.24 в 13:59