Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Цветков: НАТО тръгва решително към развитие на способностите си в Източна Европа

Георги Цветков
Снимка: Стопкадър, Bulgaria On Air

"В проекта на нова Стратегическа концепция на НАТО Русия е отчетена като основен фактор на нестабилност, а за пръв път се споменава и Китай. Основната важност не е приемането на този документ, а че се тръгва много решително към развитие на способностите на Алианса в Източна Европа". 

Това заяви пред БНР Георги Цветков, преподавател по национална сигурност и отбрана, във връзка със започващата в Мадрид Среща на върха на НАТО.

Той обясни, че е било обявено, че намеренията за момента са Силите за отговор на НАТО да бъдат увеличени от 40 хиляди души на над 300 хиляди души

По думите на Георги Цветков това е дългосрочна политика, която е изключително оправдана:

"Основната причина войната на Русия срещу Украйна да не се прехвърли на територията на съюзните държави от НАТО е гаранциите, които се дават от Алианса".

Експертът по национална сигурност прогнозира намиране на решение на противоречията между Турция и Швеция и Финландия:

"Основната причина Реджеп Ердоган да заема такава позиция е да покаже ролята на Турция в НАТО и възвърналата се тежест на страната му в Алианса". 

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Цветков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37
DJ Дими

DJ Дими: Желанието на звездата е трябвало предварително да се знае

Аз лично и да нямах подготовка за музиката, бих го изиграл по друг начин. Чак такъв проблем да е. Така DJДими коментира в интервю пред БНР непусната "Луда по тебе" на Новак Джокович в зала Арена София на благотворителния мач с Григор Димитров. DJ Дими – Димитър Георгиев, от дълги години озвучава състезания по художествена гимнастика, а след..

публикувано на 18.09.24 в 19:04

Българите в РСМ имат нужда от подкрепа

Българите в Република Северна Македония имат нужда от подкрепа от България, заявиха представители на българската общност в югозападната ни съседка от Прилеп, Струга, Битоля и Кавадарци. Те бяха изслушани в парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина: "Влизането в Конституцията не е никакаво решение. В Македония хората мислят с главата на..

публикувано на 18.09.24 в 18:57
Росен Карадимов

В правомощията само на НС е да извади от избирателните списъци т. нар. "мъртви души"

В правомощията само на Народното събрание е да извади от избирателните списъци така наречените "мъртви души", но 50-ият парламент няма време да го направи. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който проведе във Велико Търново среща с областните управители и службите по гражданска регистрация в Северен централен район...

публикувано на 18.09.24 в 18:52

Президенството: Манипулацията на фактите и истеричните реакции на РСМ не будят оптимизъм

По повод поредните обидни квалификации към България от представител на правителството на РСМ от прессекретариата на президента Румен Радев заявиха, че откритият и конструктивен диалог дори и на неформална среща, каквато се проведе между президентите на България и Република Северна Македония на 13 септември, очевидно силно безпокои определени кръгове в..

публикувано на 18.09.24 в 18:45

Финансовото министерство публикува промените в данъчните закони за обществено обсъждане

Министерството на финансите публикува промените в данъчните закони за обществено обсъждане. Очаква се тази седмица да бъдат публикувани проектопромените в данъчните закони Предлаганите промени са основно технически, свързани с въвеждане на европейски регламенти. В подоходния закон се прецизират правилата за ползване на данъчно облекчение за деца,..

публикувано на 18.09.24 в 18:31
Хората даряват кръв един ден след експлозиите на пейджъри в южното предградие на Бейрут, Ливан, 18 септември 2024 г.

Нови експлозии на комуникационни устройства в Ливан, най-малко 3 са жертвите

Най-малко трима души са загинали, а над са били 100 ранени днес в Ливан при нова вълна от експлозии на комуникационни устройства, ден след смъртоносните взривове на пейджъри, използвани от членове на проиранската шиитска групировка "Хизбула", предаде АФП. Трима души са загинали при експлозия на "предавателно оборудване" в Сохмор, в Източен Ливан,..

публикувано на 18.09.24 в 18:16