Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители на две агенции протестираха пред Народното събрание (видео)

2
Искат увеличение на заплатите с 30% и преминаване на двете агенции на пряко подчинение на МС
Снимка: БГНЕС

Служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) протестираха пред парламента с искане за увеличение на заплатите с 30% и за преминаване на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет.

Петър Абрашев - председател на федерация „ Гори“ към КНСБ обясни:

"Увеличение на заплатите, капиталови разходи – нула лева нула стотинки за пет години. Тези момчета карат автомобили, които са като за офроуд, или ако някой я ритне случайно, ще остане двигателят или рамата. Няма пари за нищо. Облекли са ги в едни дрехи, дали са им по едно оръжие и толкова… При една заплата от 900 лв. и 25% данък той получава реално 650-700 лв."

Валентина Васильонова - председател на федерация „Земеделие" към КНСБ добави:

"Доктори със стаж в областните дирекции по безопасност на храните са с основно възнаграждение 870-900 лева. Държавата им делегира отговорности, права, очаква от тях изискванията да бъдат спазени, а в същото време възнагражденията им са скандално ниски."



Снимка: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: С това няма да се приключи, до изборите има още 20 дни

Ще продължа моята гладна стачка до освобождаването на съпруга ми. Ще го правя до тогава, докато ми стигат физическите сили. Това заяви пред БНР съпругата на независимия депутат Джейхан Ибрямов – Биршен. Кандидат-депутатът е задържан за 72 часа под стража, след като снеха имунитета му. От становището, с което председателят на парламента Рая..

публикувано на 04.10.24 в 10:01

Арести при спецоперация на полицията в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души за кражби при специализирана полицейска операция тази сутрин срещу конвенционалната престъпност и срещу купуването на гласове за изборите. Започна и така нареченото "профилактиране" на криминалния контингент, за който на предишни избори е имало сигнали за изборна търговия. Кварталите..

публикувано на 04.10.24 в 09:58
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои  от 18 часа местно време в салона на центъра.  Ще гостува група от София и СГО и Кюстендил.  През далечната..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване. Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология"..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на наказанията ." Това каза пред БНР адвокат Силвия Петкова, която ще говори за употребата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16
(18 август 1983 г.) Хеликоптер МИ-8 дневно налива около 100 тона бетон на най-високите носещи греди на виадукта

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални пътища в България. Началото на същинското строителство е предшествано от три години предварителни..

публикувано на 04.10.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и ГКПП "Дуранкулак" на изход за товарни автомобили. Поради извършване на основен ремонт на българския..

публикувано на 04.10.24 в 08:34