Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България оцеля в Лигата на нациите

Снимка: БГНЕС

Българският национален отбор по волейбол за жени победи Полша с 3:1 гейма (22:25, 25:13, 25:17, 25:22) и изпълни най-важната си задача, а именно запазване на мястото в Лигата на Нациите и за догодина. Волейболистките на италианския селекционер Лоренцо Мичели събират 12 точки и мачът между Белгия и Япония беше без значение, макар белгийките да спечелиха с 3:2.

Още преди началото на турнира в София беше ясно, че мачовете с Бразилия и Италия остават на заден план, а точно срещата с Полша ще бъде фокусът на отбора. И днес българският отбор показа много зряла игра без големи рискове, стабилна защита и доста сигурен начален удар. Номер 1 по реализирани точки за българките е Мария Йорданова, която завърши с 22. Нася Димитрова приключи с 15, а Силвана Чаушева с 11  точки.

Първият гейм беше най-слаб за българския отбор и след края на мача статистиката показа, че момичетата на треньора Лоренцо Мичели не са направили нито една успешна блокада. Полякините започнаха мача много активно, поведоха с 5:1 след чудесни атаки на Алисия Грабка и Мартина Чирнянска, както и ас на Александра Грика. Българските волейболистки намалиха до 4:5, но така и не успяха да го превърнат в обрат. Полша поведе с 10:7, след това с 12:9, 15:12 и 20:16. Чак при 20:20 България стигна до равенството, най-вече заради две грешки на полския отбор при атаки и точни изстрели на Нася Димитрова.

Tова принуди италианския треньор на Полша  Стефано Лаварини да вземе тайм-аут, последва една смяна и отново обрат 23:20 след успешна атака на Чирнянска, аут на Паскова и контра на Агнешка Каколевска. Трите точки преднина гарантираха и успех на Полша с 25:22 след блок-аут.

Във втората част обаче нещата бяха коренно различни и отборът на България тотално маршируваше върху непрекъснатите грешки на противника. Българската селекция спечели частта с 25:13, което се оказа и най-убедителен гейм за тима на Лоренцо Мичели от началото на Лигата на Нациите до момента. В този гейм беше и най-дългата безпогрешна серия на България – девет поредни спечелени точки.

Третата част започна много по-оспорвано, но след 6:4 и 9:7 българските момичета започнаха постепенно да налагат волята си. Грешките на Полша в атака позволиха разликата да набъбне до 20:15 и 21:16 за домакините. Към този момент обаче Мария Йорданова имаше 15 точки, 13 от атака и също имаше решаващ принос за България. Накрая на гейма България затвори частта с лед нова отлична атака на Мария Йорданова и 25:17.

Четвъртата част започна с аванс на Полша с 4:2, но българките обърнаха до 6:4 след нови отлични атаки на Мария Йорданова и на Лора Китипова. След 14:14 и 17:17 България отново наложи доминация, най-вече заради атаките на Китипова, Нася Димитрова и Йорданова. Непредизвиканите грешки и лошата защита на полякините през центъра се оказаха допълнителни плюсове за българската победа.

В края на гейма силна контра на Мария Йорданова за 20:17 и атака в аут на Александра Грика направиха резултата 24:20. В крайна сметка България спечели гейма с 25:22 след сервис в аут на Моника Федузио.


По публикацията работи: Владислав Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10
Новак Джокович

Новак Джокович даде сет, но се класира за третия кръг на Уимбълдън

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи участващия с "уайлд кард" представител на домакините Джейкъб Фърнли с 6:3, 6:4, 5:7, 7:5 за три часа на корта. 22-годишният британец е номер 277 в световната ранглиста и за първи път..

публикувано на 04.07.24 в 20:06
Максим Манолов

Максим Манолов на финал на 200 метра бруст във Вилнюс

Максим Манолов се класира за финала на 200 метра бруст на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс (Литва).   След бронзовия медал на 50 метра бруст вчера, състезателят на ПСК Черно море атакува ново влизане в топ 8 и успя, след като финишира с шесто време за 2:14.01 минути  в полуфиналите на 200 метра бруст. С..

публикувано на 04.07.24 в 20:02
Дилан Грьоневехен

Грьоневехен спечели 6-ия етап от Тур дьо Франс, Погачар остава начело

Нидерландецът Дилан Грьоневехен от отбора на Джайко Алула стана победител в шестия етап от колоездачната обиколка на Франция - 163,5 километра от Макон до Дижон. 31-годишният Грьоневехен стигна до първата позиция с финален спринт, в който успя да изпревари белгиеца Яспер Филипсен (Алпецин-Декьонинк) и еритрееца Биниам Гирмай (Интермарше)...

публикувано на 04.07.24 в 19:27
Адриан Андреев

Адриан Андреев четвъртфиналист в Карлсруе

Адриан Андреев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей от сериите "Чалънджър" в Карлсруе (Германия) с награден фонд 74 825 евро. Андреев победи във втория си двубой участващия с "уайлд кард" представител на домакините Юстин Енгел с 4:6, 6:4, 6:0 за близо два часа на корта. Българинът загуби първия сет, но във втората част..

публикувано на 04.07.24 в 19:18
Хуберт Хуркач

Хуркач се контузи и приключи с Уимбълдън

Номер 7 в световната ранглиста по тенис Хуберт Хуркач (Полша) получи контузия в тайбрека на четвъртия сет срещу французина Артюр Фис и отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания. Хуркач изоставаше с 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6, а при 7:7 точки плонжира за воле на мрежата и спечели разиграването и стигна до сетбол, но при..

публикувано на 04.07.24 в 19:12
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26