Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстъпката от 25 стотинки за литър по всяка вероятност ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота

Живодар Терзиев: В сравнение с покупателната способност горивото у нас е особено скъпо

Експертът съветва потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще прилага отстъпката

Живодар Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Българското гориво, сравнено с покупателната способност на българското население, е особено скъпо."

Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Той отбеляза парадокса "при падащ нефт и пазарите на нефт когато са в намаление виждаме ужасяващо покачване на пазарите на дизелово гориво и на автомобилен бензин, което не се е случвало никога".

Запитан защо "Лукойл" потребява евтиния нефт Урал, а търгува горива на цени, все едно работи със скъпия "Брент", Живодар Терзиев коментира, че "има комисия, която ще се произнесе и ще излезе със съответни актове и решения".

Отстъпката от 25 стотинки за литър по всяка вероятност ще влезе в сила от 00.00 часа идната събота.

"Беше по-нормално да е в петък или в четвъртък, в работен ден. Когато ние не сме изтествали в реална среда тази държавна помощ или отстъпка, има вероятност да има технически проблеми."

Терзиев съветва преди зареждане потребителите първо да питат дали съответната бензиностанция ще предоставя отстъпката.

"Няма ограничение колко литра ще бъдат заредени."

Изискване е зареждането да става само в резервоар на МПС.

Терзиев обърна внимание, че според закона държавната помощ няма да важи за т.нар. баничарки – регистрирани като товарни леки автомобили.

"Това ще създаде съответни неприятности, усещане у потребители, че са подведени."

Снимка: БГНЕС

Мярката не е задължителна, но голяма част от търговците на дребно ще се включат, защото е "своеобразно поемане на въздух с тези 25 ст." в тази тежка ситуация, посочи Живодар Терзиев.

дали са много или малко, нека оставим пазарът да покаже."

Според Живодар Терзиев е добра новина, че цените се задържат на сегашните си нива. Той прогнозира, че голяма част от потребителите ще се възползват от отстъпката.

Търговците ще дават отстъпката от 25 стотинки от техния оборот, а впоследствие тя ще им бъде възстановявана след деклариране на ДДС, поясни експертът.

"Става въпрос за близо 57-58 дни."

"София не е България. В провинцията нещата са доста по-минорни откъм потребление, откъм движение по улиците. Не считам, че потреблението ще е на това ниво, което беше миналата година и 2020-а, въпреки ковида. Просто тогава цените бяха ниски. Потреблението пада", очерта картината председателят на БПГА.

Същевременно голяма част от шофьорите негодуват и казват, че тези 25 стотинки вече са изядени от инфлацията и при почти 4 лева за литър бензин това е закъсняло решение, сочи репортерска проверка на БНР в Сливен.

Малките бензиностанции нямат представа как ще работят с тази отстъпка и как ще им бъдат върнати парите. Дори нещо повече - смятат, че се работи целенасочено за убиването на малкия бизнес.

Служителите на бензиностанции в Пазарджик нямат никаква информация кога и по какъв начин ще влезе в сила  отстъпката от 25  стотинки на литър бензин. Те нямат указания и кои от клиентите ще могат да се възползват от отстъпката, показа проверка на БНР.

"Сега в момента не са ми дали никакви указания. Не са ни дали все още указания, защото вчера разлепих точно тези листовки – "Уважаеми клиенти, предстои обнародване на този закон в Държавен вестник през следващите дни. Ще може да предложи компенсация от 25 ст. на литър под формата на държавна помощ от цената на основните си горива". Ето ги - 1,56 лв. намалихме, газта беше 1,57 лв., от днес е 1,56 лв. И, когато излезе и бъде обнародвано постановлението в Държавен вестник, започваме 25 ст. отбив на всеки литър гориво в цял Пазарджик, защото все още не са ни дали указания".

Повече по темата слушайте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29

Близо 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора

Приблизително 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора , обяви пред БНР Алекс Валенсуела от българския клон на Фондация "А21". Тя потвърди, че България продължава да бъде сред страните-основни донори на хора, жертви на трафик . По думите ѝ страната ни все още е в топ 6 в Европа по този показател . Според нея..

публикувано на 21.08.24 в 11:11
Горица Грънчарова - Кожарева предложи състав на служебен кабинет, в който Калин Стоянов остава вътрешен министър

Заложник ли е държавата на Пеевски?

"Не очаквах такова развитие. Няма такава държава. Новината е, че тази държава се управлява от Пеевски ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът Веселин Стойнев. Според него вече трето правителство и цялата държава са заложници на един министър в лицето на Калин Стоянов. Заради Калин Стоянов няма да имаме правителство, няма..

публикувано на 19.08.24 в 11:42
Статуя на Мафалда в квартал

Запознайте се с Мафалда, която търси справедливост и мир с критичен хумор

През септември една комиксова героиня навършва 60 години, но ще си остане завинаги дете. Казва се Мафалда и до ден днешен е популярна и любима не само в родната си Аржентина, но и в цяла Латинска Америка, а също и в европейски страни начело с Испания.  Историите за нея са преведени на десетки езици. Създателят на Мафалда Хоакин Салвадор..

обновено на 18.08.24 в 21:56

Избор: Хубав тротоар без дървета или дървета без хубав тротоар

Жители на столичния квартал "Красно село" сигнализираха, че общината реже здрави дървета заради ремонт на тротоар. Отсечени са две дървета, които са на около 60 години , обясни пред БНР Десислава Брайкова, която живее в квартала. "В деня на отсичането имаше съобщение, че започват да секат дървета в локалното платно (бел. ред. локалното..

публикувано на 16.08.24 в 10:22