Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ: Парите по Плана за възстановяване - намалени заради подписаното от кабинета "Борисов"

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост

| обновено на 05.07.22 в 15:51
Снимка: pixabay

От Министерството на финансите потвърдиха, че България губи 580 милиона евро по Плана за възстановяване и устойчивост, като причина за това е механизъм, одобрен от правителството на Бойко Борисов.

Сумата от 580 милиона евро е намалена от Плана за възстановяване заради правната рамка, подписана от кабинета "Борисов", смятат от Министерството на финансите.

В рамката е записано, че 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде причислено на базата на реално отчетените икономически данни за растежа през 2021-ва.

Данните за него са финализирани към юни 2022 година, на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за Европейския съюз, обясняват от министерството.

Това означава, че икономиката ни се представя добре, но заради записаното в документа се налага да бъде направено намаление на европейското субсидиране.

Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите членки. Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България, посочват от финансовото министерство

На 22 държави членки на ЕС грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения, се казва в съобщението на Министерството на финансите.

И още7 "Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна".

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира казуса, като обвини настоящото правителство в некадърност и безотговорност заради загубата на средства по Плана за възстановяване, но допусна също, че е възможно настоящият министър на финансите Асен Василев да оглави нов кабинет:

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС ще обсъди отлагане на новата такса "Смет"

На извънредно заседание днес парламентът ще обсъди дали да бъде отложена с 1 година новата методика за определяне на такса смет. Ако предложението бъде прието, вместо 1 януари 2025, тя ще влезе в сила от 1 януари 2026 г.. В програмата на депутатите са включени и две изслушвания на министри.  Предложението за отлагане с година на новия..

публикувано на 17.09.24 в 04:46

УФЛ ще представи новата Еврокомисия

Очаква се днес председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да представи пред Европейския парламент в Страсбург състава на новия Колегиум на комисарите.  Не е сигурно обаче дали това ще се случи. Макар вчерашния скандал с оставката на еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон да изглежда потушен, след като тя бе приета от фон дер..

публикувано на 17.09.24 в 04:42

"Интел" отложи отварянето на европейски фабрики

Технологичната компания "Интел" отложи отварянето на нови фабрики за чипове в Германия и Полша. Националните власти в двете страни субсидираха сериозно създаването на индустриалните мощности, които в по-широк план са свързани и с амбициите на Европейския съюз да поддържа високотехнологични производства в конкуренция със Съединените щати и Китай...

публикувано на 17.09.24 в 04:38

16 процента от вредите върху пациенти са заради грешна диагноза

Фонтанът Же д'О в Женева, който е един от най-големите в света, ще бъде осветен в оранжево днес по случай Световния ден на безопасност на пациентите. Това е една от инициативите, с които СЗО иска да привлече внимание към темата на събитието тази година, която е подобряване на процеса на диагностика. До 16 процента от вредите, нанесени на..

публикувано на 17.09.24 в 02:41
Младши лекари държат плакати, докато стачкуват пред болницата на Университетския колеж в Лондон, 11 април 2023 г.

Поне временно приключват стачките на млади лекари във Великобритания

Младшите лекари в Англия приеха предложението на правителството за 22% увеличение на заплатите за две години, слагайки край на дългогодишния им спор. Членовете на Британската медицинска асоциация подкрепиха сделката с мнозинство от 66% от гласувалите. Близо 46 000 участваха в онлайн гласуването. С него се слага край на 18-месечния спор, при..

публикувано на 17.09.24 в 01:23

Новият президент на Иран иска да озапти моралната полиция

Президентът на Иран Масуд Пезешкиан обеща да гарантира, че моралната полиция на Ислямската република вече няма да тормози жените. Изявлението беше по повод навършването днес на 2 години от смъртта на Махса Амини в ареста заради неспазване на строгите правила за облекло на жените в Иран. Смъртта на Амини доведе до масови протести в Иран. Моралната..

публикувано на 17.09.24 в 01:12

Задържаният за планиран нов атентат срещу Тръмп не е стрелял

Задържаният за планирано покушение над Доналд Тръмп не е произвел изстрели срещу бившия президент или охраната му. Това съобщиха от Сикрет сървис, след като на арестуваният Раян Уелси Рут бяха повдигнати две обвинения за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Рут беше задържан след като бил засечен с оръжие в имението на Тръмп..

публикувано на 17.09.24 в 01:07