Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за певицата Катя Спиридонова

Голямата българска певица Катя Спиридонова е безспорната примадона на Софийската опера през 30-те и 40-те години на отминалия век. На 13 юни се навършиха 120 години от нейното рождение. В историята на нашия оперен театър са останали нейните незабравими роли: Аида, Леонора от “Трубадур“, Тоска - еталони и до днес на певческо и актьорско майсторство.

Катя Спиридонова е родена в София. Още като малка в училище забелязват нейния талант и учителите й я насочват към музиката. Учи в Музикалното училище при Иван Вулпе и за кратко при Ана Тодорова, след това специализира в Лайпцигската консерватория при професор Енрико Посони, който й разкрива тайните на белкантото. Кани я за своя асистентка, тя участва в различни концерти и така успява да се издръжа материално в чуждата страна.

При завръщането си в София изнася солов рецитал във Военния клуб - тогава й акомпанира един млад, начинаещ диригент - Асен Найденов. На 12 октомври 1925 г. е дебютът й в Софийската опера с ролята на Аида - прави силно впечатление с мощния си красив глас и завладяващо присъствие на сцената. Творческият й път  продължава с роли като Сента, Елза, Марина Мнишек, Турандот, Сантуца, Джоконда, Лиза от „Дама Пика“, Рашел от „Еврейката“ - всички партии, които изискват глас от нейния калибър - истински драматичен сопран.

В началото на 40-те години гостува в Белград и в различни градове на Германия. През 1944 г. кариерата й е прекъсната и тя е изпратена в Стара Загора да спомогне с опита си за създаването на оперен театър в града. Причината - неин съпруг е известният журналист Христо Бръзицов, осъден от Народния съд, и това я прави неудобна за новата власт. В Стара загора прекарва три години, след което се завръща в Софийската опера, но вече като вокален педагог. И в тази област тя има неоспорими резултати - нейни ученици са редица наши много известни певци, като Анна Томова-Синтова, Катя Попова, Милкана Николова, Иван Велчев, Маргарита Радулова, Евелина Стоицева и още много други. А неин син е популярният композитор Александър Бръзицов.

На 18 юни 1959 г., след дълго отсътвие от сцената, Катя Спиридонова пее коронната си роля - Аида - в юбилейния спектакъл на Софийската опера, с който се чества нейната дългогодишна оперна дейност. И тя отново демонстрира изключителния си глас, незасегнат от времето, както и впечатляваща актьорска игра.

Катя Спиридонава умира през 1993 г. В Златния фонд на БНР е запазен спомен за нея на певицата Рене Йорданова - запис от 1979 г. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52