Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руска ракетна атака взе жертви в Донецка област

| обновено на 10.07.22 в 15:03
Часов Яр, 10 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 души са загинали при руска ракетна атака в Часов Яр, Донецка област. Смята се, че десетки са останали под отломките на пететажен жилищен блок.

Руски ракети "Ураган" са били изстреляни срещу града късно в събота, посочи областният управител Павло Кириленко. Освен телата на жертвите, спасителните екипи до момента са открили петима ранени.

Руски части се групират в района на селището Белохоровка, на около 50 километра източно от Славянск, откъдето атакуват с артилерия близките населени места и извършват въздушни удари, според управителя на Луганска област Серхий Хайдай.

От руска страна се съобщава, че украинските въоръжени сили са подложили на интензивен артилерийски обстрел някои райони на град Донецк.

От Москва съобщиха за удар срещу склад на украинската армия в Славянск. Според говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков, при нападението, извършено със самолети Су-35, са загинали над 100 бойци на паравоенната групировка Кракен, както и са унищожени хиляди снаряди за американските гаубици М777 и около 700 ракети "Град". Според руската страна, американското  снаражение се ползва за удари срещу контролирания от сепаратисти град Донецк, при които загиват и цивилни.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски освободи посланиците на Украйна в Германия, Чехия, Унгария, Норвегия и Индия, като обясни във видеообръщение, че ротацията е част от нормалните дипломатически практики.

Изтеглянето на украинския посланик от Германия става на фона на спора между Киев и Берлин за газови турбини, ремонтирани в Канада, за които Украйна настоява да не бъдат връщани на "Газпром". Турбините са предназначени за газопровода "Северен поток". Канадските власти решиха да ги изпратят обратно в Германия.

САЩ обявиха нов пакет хуманитарна помощ за Украйна на стойност близо 370 милиона долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито във Великобритания

Във Великобритания министрите обмислят по-строги ограничения върху пушенето на открито като част от стремежа за постепенно премахване на тютюна. Възможно е тютюнопушенето да бъде забранено в градините и дворовете на кръчми и ресторанти, пред болниците и спортните площадки.  Мерките се предлагат като част от по-строг вариант на законопроекта..

публикувано на 29.08.24 в 13:09
Снимката е илюстративна

София се готви да увеличи туристическия данък

В София се предвижда да бъде увеличен туристическият данък за нощувка на човек, а патентният данък за места за настаняване до 20 стаи да бъде 250 лева. Това ще предложи администрацията за гласуване в Столичния общински съвет. През 2020 г., заради Covid пандемията, патентният данък е бил намален на 25 лева, а към този момент цените на нощувките в..

публикувано на 29.08.24 в 12:50

НСИ: Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на нивата си през следващите три месеца

Цените при търговията на дребно и на услугите ще се запазят на настоящите си нива през следващите три месеца. Това показва редовната анкета сред предприемачите от сектора, провеждана от Националния статистически институт. Данните показват, че общият показател на бизнес климата се подобрява с половин процент през август спрямо юли...

публикувано на 29.08.24 в 12:26

Борисов: Имахме фантастичен еврокомисар, сега излъчваме най-силния кандидат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза професионалната работа на Илияна Иванова: "Три разговора проведох с нея. Има много основателни лични причини. Може да ми повярвате, че щом се съгласих, са били достатъчно основателни! Имахме един фантастичен еврокомисар и това е мнението и на председателя на Комисията, и на всички колеги там. Затова и..

публикувано на 29.08.24 в 12:17

Пожарът под Черни връх в Рила е овладян в долната част, ситуацията се подобрява

Пожарът под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, е овладян в долната му част, ситуацията вече е по-добра в сравнение с първите дни, казаха от екипите на терена. Около 80 пожарникари, горски работници, военнослужещи, екипи от НП "Рила", доброволци се включени в..

публикувано на 29.08.24 в 12:12
Атанас Илков

Атанас Илков не изключва смени на ръководни служители в МВР

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР. Това каза самият той в интервю за БНР. Илков уточни, че евентуални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата . "Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от..

публикувано на 29.08.24 в 12:06
Жозеп Борел

Борел обсъжда санкции за "някои израелски министри" с външните министри на ЕС

 Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви преди срещата на външните министри, че ще обсъди с представителите на страните членки възможни санкции срещу "някои израелски министри". "Започвам процедура по допитване дали може да се приложат санкции срещу официалните представители, които проповядват омраза срещу палестинците и се стига до..

публикувано на 29.08.24 в 11:13