Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер Елизабет Борн оцеля след първия парламентарен вот на недоверие

Изказване на Елизабет Борн преди неуспешния вот на недоверие за нейното правителство
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Франция Елизабет Борн оцеля при първото искане за вот на недоверие към правителството й, внесено от крайната левица в новоизбрания парламент. Само 146 от общо 577 депутати подкрепиха искането. Представителите на консерваторите и на крайнодесните не гласуваха.

Френският премиер Елизабет Борн оцеля в понеделник след първото искане на правителствен вот на недоверие в парламента, внесен от крайната левица в новоизбрания парламент.

Предложението, което трябваше да събере 289 гласа "за", за да успее, беше подкрепено от едва 146 от 577-те депутати в Националната Асамблея на Франция след близо три часа дебат.

Движението на крайно левия Меланшон "Непокорна Франция"  внесе предложението за вот на недоверие към правителството на Елизабет Борн, но самият вот изглеждаше обрече, след като още преди него други опозиционни партии изключиха да го подкрепят.

По време на дебата премиерът Борн обвини движенето на Меланшон, че отклонява парламентарното време от важни теми.

"Дами и господа, днес бихме могли да работим за доброто на френския народ“, каза Борн пред парламента преди самото гласуване. "Вместо това обсъждаме вот на недоверие, който се основава на предполагаемите ми намерения и който пречи на работата на парламента и следователно на желанието на френския народ“, каза още тя.

Борн беше назначен от президента Еманюел Макрон през май, или месец преди парламентарните избори, на които управляващата центристка партия загуби мнозинството си.

61-годишната Елизабет Борн даде да се разбере, че възнамерява да разчита на гласовете на опозиционните партии, за да приеме законодателство, като дясната Републиканска партия се смята за решаваща за нейното бъдеще на премиерския пост.

Подкрепата от 62-мата републиканци ще бъде достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на живота на този парламент, посочва Франс прес.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ресорната парламентарна комисията одобри промени в държавния бюджет за финансиране на общински проекти

Единодушно Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри окончателно промените в капиталовата програма за общините и добави нови проекти в нея. Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините На заседание, продължило по-кратко от 15 минути, ресорните депутати дадоха съгласие до края на 2026..

публикувано на 19.09.24 в 17:44
Асен Василев

Асен Василев: ГЕРБ и БСП оставиха бухалката в ръцете на Пеевски

След 5 часа дебати Народното събрание отказа да освободи от длъжност временния председател на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Искането за отстраняването му беше на парламентарните групи на ПП-ДБ, "Възраждане" и независимите депутати от разпадналата се група на "Величие", които единствени подкрепиха предложението с 95 гласа. За да бъде..

публикувано на 19.09.24 в 17:08
Александър Николоски

Александър Николоски обяви, че "корумпирани политици в България му искат оставката"

Вицепремиерът и министър на транспорта на Република Северна Македония Александър Николоски обяви, че застава зад думите си от вчера по отношение на България и допълни, че "корумпирани политици в България му искат оставката".  Вчера Николоски нарече българите "нецивилизовани" и "мизерни". В телевизионното интервю той категорично отрече двете страни да..

публикувано на 19.09.24 в 17:07
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Вече сме в позиция да минимизираме загубите от неусвояването на средства по ПВУ

Вече сме в позиция да минимизираме загубите , които се получават от неусвояването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).  Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. "Не че някой е правил някакво стратегическо планиране, в което е включил ползите от този План, и сега някаква..

публикувано на 19.09.24 в 17:06

Галерията "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил ще бъде реновирана

Избрана е фирмата изпълнител, която ще прави цялостния ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Реновирането ще започне през октомври, каза за БНР кметът на общината Огнян Атанасов. Финансирането - за около 22 млн. лева, е по капиталовите разходи в бюджета.  Градската художествена галерия "Владимир..

публикувано на 19.09.24 в 16:58

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на ДКК

Донко Узунов е новият изпълнителен директор на "Държавна консолидационна компания" ЕАД, с днешна дата той е вписан в Търговския регистър, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Узунов има над десетгодишен управленски и административен опит, като част от него в публични предприятия към Министерството на икономиката и индустрията. Той..

публикувано на 19.09.24 в 16:56

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата в Разград

Ахмед Доган или Джевдет Чакъров ще водят листата с кандидати за народни представители в Разград. Това съобщи Бейтула Сали - председател на Общинския съвет на ДПС в Самуил: "Или почетният председател, или председателят на партията ще бъдат водачи в Разград. Обсъждахме номинациите и каква да е визията на листата в област Разград. Почетният..

публикувано на 19.09.24 в 16:04