Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем села в Павликенско са със сериозни проблеми с водоснабдяването

За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията се обяви във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева. В редица региони в страната загубите на питейна вода са над 85 %, а гражданите несправедливо плащат за некачествена услуга, коментира омбудсманът.

Диана Ковачева се срещна с кметовете на павликенските села Караисен, Горна Липница и Долна Липница, където проблемът с безводието е зациклил в безизходица, а хората многократно излизаха на протести с пътни блокади с искане да имат питейна вода.

Седем села в община Павликени са със сериозни проблеми с водоснабдяването. Най-трагично е положението в Караисен, където ремонтираха водопровода в селото за 4 млн. лева, но не се намериха още няколко хиляди за проучване и сондажи за нов водоизточник, защото сегашният пресъхва. Селото е на драстичен воден режим, посочи кметът Стефан Николов:

„Реално погледнато имаме нов водопровод, но нямаме водоизточник, който да осигури нуждите на селото. Селото е с около 700 души, в момента около 200 от тях перманентно са без вода. ВиК Йовковци е осигурило водоноски, които редовно пълни, но всички знаем, че е съвсем друго водата да тече от чешмата, а не от друго място. Това лято хората от Караисен ще го караме много трудно, точната дума е отвратително. Без вода е почти невъзможно да се води нормален живот“.


В детската градина и в старческия дом в Караисен все още има слабо водоснабдяване, но опасността и там чешмите да пресъхнат е сериозна.

Местните хора събраха протестна подписка, която внесоха във ВиК Йовковци и в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, посочи адвокат Иван Иванов от Караисен

„Искаме от КЕВР да извърши проверка, която да установи как след като са изразходени 4 милиона лева за смяна на водопровода, в селото има режим на вода и въобще няма вода“.

Търпението на хората е изчерпано и непрекъснато излизат на протести:

„По 36 часа няма вода. Снощи пуснаха, имаше около 15 минути. До 3 часа през нощта нямаше никаква вода“.

„В 21-и век няма как да се оправим с малки деца. Нито можем да се изперем, нито можем да се изкъпем“.

„40 дена без вода, това е невъзможно. Пуснаха водоноска, но има жени на по 90 години, те как да отидат до водоноската, която е спряна на 2 километра. Искаме от ВиК да ни пуснат вода“.

Сериозен е проблемът с водата и в селата Горна Липница и Долна Липница, там проблемът е в напълно амортизираната водоснабдителна мрежа, през която водата изтича, преди да стигне до чешмите на хората. В безизходица сме, казват селските кметове:

„Казвам се Емил Илиев, кмет съм на село Долна Липница. Безводието сега вече е фрапиращо. Повече от 15 часа в денонощието сме на безводен режим. Трудно се справя детската градина, която има 25 деца и е средищна за няколко села. Там ежедневно се пълнят резервоари с вода. При нас вода имаме, но много е амортизирана мрежата и загубите са много големи. Струва ми се, че ВиК Йовковци, ако реши, с малко ресурс и средства може да подобри положението в Долна Липница“. 

 „Казвам се Георги Стефанов, кмет на Горна Липница. Проблемът при нас е, че има изключително много загуби, аварии, откъдето изтича водата. По принцип имаме достатъчно вода. Има аварии, които не се виждат, но има и които се знаят, но не се отстраняват. Наставаме за частична подмяна на водопроводната мрежа. Водопроводът в селото е на два клона – гравитачен и помпажен. Поне на една част от помпажната вода да се сменят тръбите, където стават най-много аварии, те ги знаят. Водният режим самичък се въвежда, като свърши водата в резервоара и по високото къщите остават без вода“.


От ВиК Йовковци не коментират темата с безводието в Павликенско.

От 1 юни питейната вода в област Велико Търново поскъпна с рекордните за страната 45 % и имат или нямат вода в чешмите си, хората плащат по 3,46 лева за кубически метър с включен ДДС.

Кметовете на павликенските села Караисен, Горна и Долна Липница сезираха омбудсмана Диана Ковачева за проблемите си с безводието:

„Смятам, че е абсолютно скандално, при условие, че не отговарят нито на качеството, нито са изпълнили ВиК дружествата показателите за качество, 13 не са изпълнени от 30-е необходими. При това условие за мен е абсолютно необосновано да се вдигне с цели 45 % цената на водата. Водното налягане, което идва, дори и тогава, когато няма вода,  на практика кара водомерите да отчитат, дори и да няма вода, която да преминава, те отчитат и има високи сметки, заради налягането, което води до ситуация, в която хората плащат, без реално да имат вода дори“, коментира Диана Ковачева.

Омбудсманът се ангажира да сезира за проблемите с безводието на павликенските села министъра на регионалното развитие – сегашния в оставка и бъдещия, който и да е той, служебен или редовно избран.

Липсата на питейна вода и некачествено водоснабдяване са най-честите проблеми, за които споделят хората в писма и на приемните, заяви във Велико Търново омбудсманът Диана Ковачева и посочи, че масово ВиК дружествата в страната не ремонтират мрежата, въпреки че залагат това в бизнес плановете си, с които получават от държавния регулатор решение за поскъпване на питейната вода. Според Диана Ковачева спешно е нужен нов закон за ВиК:

„Да има ограничение на общите загуби, които да се допускат на дружествата, така че те да бъдат принудени да си отстраняват авариите своевременно. Когато получаваш непитейна вода от чешмата, да не плащаш като за чиста вода. Няма в момента такъв механизъм как да ви определят по-справедлива цена и това е пак със закона за ВиК“.  

Чуйте репортажа в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев. Москва се опита цинично да хвърли вината върху украинската противовъздушна отбрана. Доказано е..

публикувано на 13.07.24 в 09:49

Продължава и гасенето и на пожара край с. Преколница, близо до границата с РСМ

Трети ден продължава гасенето на пожара в района на граничното кюстендилско село Преколница , обхванал около 120 декара частна гора.  Пламъците вчера се пренесоха в труднодостъпно дере. На терена са три екипа на пожарната, десетки горски работници. Районът е напълно обезлюден, няма къщи и имоти, каза кметът на селото Христина Илиева, но е в близост до..

публикувано на 13.07.24 в 09:45
главен комисар Александър Джартов

Александър Джартов: Няма застрашени населени места от пожарите в страната

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов: "Основно имаме големи пожари като фронт и като площи в района на село Срем, както и в Горнославци, община Ивайловград. Продължава в община..

публикувано на 13.07.24 в 09:41

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след събитията в първия филм. Почитателите на киното и историческите епоси ще се пренасат в центъра на тънещата в..

публикувано на 13.07.24 в 09:40

Рафаел Лос: Невъзможно е НАТО да бъде имунизирана срещу Тръмп

Лидерите на 32-те страни членки на НАТО се събраха тази седмица във Вашингтон, където преди 75 години е подписан Северноатлантическия договор. Във Вашингтонската декларация съюзниците потвърдиха своето единство и готовност да бранят територията на НАТО. Русия остава дефинирана като най-голямата и пряка заплаха, Китай – като системно..

публикувано на 13.07.24 в 09:37

Историческа възстановка и поклонение в с. Вишовград годишнината от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

В павликенското село Вишовград с историческа възстановка и поклонение отбелязват днес 156 години от битката на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Честването в местността Канлъ дере край Вишовград, където Стефан Караджа е тежко ранен и пленен, започва в 9,30 часа с панихида за загиналите четници, възпоменателно поклонение и поднасяне на..

публикувано на 13.07.24 в 09:34
Сахат тепе

Алея на Сахат тепе в Пловдив носи името на Милчо Левиев

Алея на Сахат тепе в Пловдив вече носи името на Милчо Левиев.  Разхождащите се по нея могат да прочетат и една от най-запомнящите се фрази на именития пианист, композитор и джазмен , изписана на монтираната там указателната табела: "Обичам страстно музиката, затова се опитвам да я освободя от безплодните традиции, които я задушават". През..

публикувано на 13.07.24 в 09:30