Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции след гласуването в Собранието и подписването на протокол България - РСМ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери и Съединените щати приветстваха вчерашния вот в македонския парламент за началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

"Поздравления за Северна Македония ... Това бе историческа възможност и вие се възползвахте от нея," написа в Туитър председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

"Посрещаме ви с отворени обятия," отзова се и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън също приветства решението на мнозинството в македонския парламент: "Осъзнаваме трудностите, свързани с този компромис, който утвърждава и зачита културната идентичност на Северна Македония и македонския език. Европейски съюз, който включва изцяло Западните Балкани, включително Албания и Северна Македония, ще бъде по-силен и по-проспериращ," заяви първият дипломат на САЩ.

Напрежението по темата Северна Македония вече спадна у нас, сега се очаква това да стане и в югозападната ни съседка - това заяви евродепутатът и докладчик на Европейския парламент за Северна Македония Илхан Кючюк след подписването на двустранния протокол между София и Скопие. Кючюк направи изявлението във Велико Търново на среща между македонски и български журналисти, организирана от БТА.

Не би трябвало да има проблеми в отношенията между Скопие и София оттук нататък, заяви Илхан Кючюк в началото на срещата "Време за разговор" във Велико Търново.

"Всичко е заложено в европейските документи, Европейската комисия в лицето на своите представители даде необходимите гаранции, че всичко, което е чувствително - като идентитет, като език, за Северна Македония запазено. Оттам-нататък обаче всичко трябва да влезе в разговора между двете страни“.

По повод следващата стъпка в отношенията ни – промяна в Конституцията на Северна Македония, Кючюк заяви:

"Позицията трябва да реши дали иска Северна Македония да бъде част от Европейския съюз и да покаже не само храброст, а и мъдрост в своите действия, или да остане някъде в полето на сивотата и други държави да диктуват дневния ред на Северна Македония".

Македонските журналисти разбраха за подписването на протокола едва, след като снощи пристигнаха във Велико Търново. След церемонията по подписването му в София, Александър Чомовски – един от доайените на македонската журналистика заяви: "И с протокол и без протокол. И с вето, и без вето те са обречени на успех. Не заради Петков и Ковачевски и не заради Макрон или Шолц, а заради нуждата да сме земи без граници".

Постоянните представители на страните членки на ЕС ще заседават утре, след като България и Северна Македония подписаха двустранния протокол - част от рамката, по която югозападната ни съседка ще води преговори за членство в ЕС.

Заседанието ще започне след края на "Съвет външни работи". Не се очаква да има спънки и във вторник сутринта ще се проведат междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще дадат начало на преговорите за членство в ЕС.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху критикува западните лидери за призива за оръжейно ембарго

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди западните лидери, включително френския президент Еманюел Макрон, за предложението за оръжейно ембарго на Израел, предаде Ройтерс. "Всички цивилизовани страни трябва да стоят твърдо на страната на Израел. Въпреки това президентът Макрон и някои други западни лидери сега призовават за оръжейно..

публикувано на 05.10.24 в 22:13
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари

Израел ще отвърне на Иран, когато настъпи подходящият момент

Израел ще отвърне на Иран за ракетната атака, извършена от Техеран, когато настъпи подходящият момент, заяви в събота израелският военен говорител, добавяйки, че две военновъздушни израелски бази, ударени при атаката по-рано тази седмица, са останали напълно оперативни и няма повредени самолети . "Начинът, по който ще отговорим на тази..

публикувано на 05.10.24 в 21:23

Има жертва от наводненията в Западна Гърция

Има жертва от наводненията в Западна Гърция. Властите препоръчват да се избягва пътуване. След няколко часа издирване с дрон спасителите намериха тялото на изчезналия 52-годишен пазач на асфалтова база. Той е бил отнесен от наводнението в следствие на силния дъжд в област Етолоакарнания в западна Гърция. Намерен е на седем километра от..

публикувано на 05.10.24 в 20:55

"Хамас" потвърди смъртта на още един свой командир при израелски удар в Северен Ливан

Палестинската въоръжена групировка "Хамас" потвърди днес смъртта на още един свой командир в Ливан, предаде Ройтерс. Саид Аталах Али, един от лидерите на Бригадите "Изедин ал Касам" - военното крило на групировката, е бил убит при израелски удар по бежанския лагер Бедави на около 5 километра северно от пристанищния град Триполи в Северен..

публикувано на 05.10.24 в 20:48

Чествания под патронажа на президента по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост" край петричкото село Ключ се провеждат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. През целия ден хиляди хора от цяла България се стичаха в Националния парк-музей "Самуилова крепост", за да отдадат почит към царя, който е воювал до..

публикувано на 05.10.24 в 20:37
Християн Мицкоски

Мицкоски: Българските политици искат да вкарат темата за РСМ в предизборната си кампания

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски каза, че българските политици искат да вкарат темата за Северна Македония и "македонския въпрос" в предизборната си кампания. Така той коментира вчерашното съобщение на българското Министерство на външните работи, че процесът на европейска интеграция се основава на собствените заслуги и не допуска..

публикувано на 05.10.24 в 20:10

Рекорден бой посетители в Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй"

В Деня на отворени врати в АЕЦ "Козлодуй" днес атомната електроцентрала беше посетена от над 1000 души, което е най-големият брой в досегашната история, съобщават от пресцентъра на централата. Гости от страната и чужбина имаха възможност лично да видят уникалните съоръжения на централата, поставила началото на ядрената енергетика в България..

публикувано на 05.10.24 в 19:20