Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел се надява на споразумение тази седмица за украинското зърното

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният дипломат на ЕС се надява на сделка до края на тази седмица за разрешаване на износа на украинско зърно от черноморските пристанища, което евентуално да доведе до деблокиране на доставките на храни за световните пазари, нарушени заради руската инвазия в Украйна, съобщава "Файненшъл таймс".

Инвазията на Русия и атаките по черноморското крайбрежие на Украйна попречиха на транспортните кораби да достигнат до пристанищата на страната, оставяйки милиони тонове зърно блокирани на фона на опасения от голяма хранителна криза.

"Правим всичко по силите си, за да улесним износа на украинското зърно през Черно море, през България и Румъния, но това не е достатъчно", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС. "Надявам се, че тази седмица ще бъде възможно да се постигне споразумение за деблокиране на пристанището на град Одеса и на други украински пристанища. Животът на хиляди, на повече от хиляди, на десетки хиляди хора зависи от това споразумение. Това не е дипломатическа игра. За много хора това е въпрос на живот или смърт".

Борел говори преди срещата на министрите на външните работи на ЕС в понеделник.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба ще говори на срещата чрез видеовръзка и ще предостави актуална информация за преговорите между Украйна, Русия и Турция с подкрепата на ООН относно усилията за намиране на сделка за износ на зърно, съобщава финансово издание, цитирайки високопоставен европейски представител.

Дипломатическите усилия за деблокиране на износа на зърно напреднаха през последните седмици. Руският президент Владимир Путин трябва да се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган в Техеран във вторник, където може да бъде сключено споразумение за достъп до черноморските пристанища на Украйна.

Преди това днес се очаква турското правителство да обсъди пътна карта за създаване на т. нар. зърнен коридор по украинските черноморски пристанища, предадоха турските медии.

Преговорите с посредничеството на ООН миналата седмица постигнаха "много съществен напредък", обяви преди дни генералният секретар на организацията Антониу Гутериш.

Междувременно Борел коментира и ситуацията със санкциите срещу Русия и въздействието им върху единния блок, като подчерта, че мерките срещу Москва не са грешка:

"Това е, което трябваше да направим и ще продължим да правим", добави Борел.

Забележките на първия дипломат на ЕС идват, след като в петък унгарският премиер Виктор Орбан коментира, че чрез санкциите "европейската икономика се е простреляла в белите си дробове".

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година

Близо 16 хиляди души все още не са декларирали доходи за 2023 година. Става дума за получени хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в интернет и други постъпления. Въпросните данъкоплатци биват търсени по телефон или по електронната поща.  До две седмици от получаването на известието доходите трябва да бъдат обявени, напомнят..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

9 задържани при акция срещу престъпна група, укривала данъци

При спецоперация на 9 август е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари, чрез създаване на верига от фирми. Това съобщиха на брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП, и Евгени Нанков, заместник изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП). За периода 2021..

публикувано на 21.08.24 в 15:39
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

Русия отлага местните избори в някои части на Курска област

Руската избирателна комисия заяви, че отлага местния вот в седем общини в Курска област, където украинските войски започнаха офанзива преди повече от две седмици, предаде АФП. Комисията съобщи в Telegram, че вотът ще се проведе, когато има „пълна гаранция за сигурността на избирателите“...

публикувано на 21.08.24 в 15:15

Погребението на Ален Делон е насрочено за 24 август

Легендата на киното Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, ще бъде погребан в събота 24 август, съобщи католически свещеник, който ще отслужи службата, пред АФП. Почина Ален Делон, легендата на световното кино. Поклон! Жан-Мишел Ди Фалко, бивш епископ в югоизточния град Гап, заяви, че актьорът го е помолил да отслужи погребалната..

публикувано на 21.08.24 в 15:06
Рая Назарян

И Рая Назарян категорично отказа да е служебен премиер

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян категорично е отказала да заеме поста на служебен министър-председател, предаде NOVA като се позова на източници. Тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли. Рая Назарян: Нямам амбиции да ставам служебен премиер Рая Назарян..

публикувано на 21.08.24 в 14:54

Антони Иванов: Чакаме одобрение от ЕК, защото високите цени на ток са само за нашия регион

Основният фактор за високите цени на тока това са високите температури през юли и август, а технологичните причина са недостатъчните електропроводни връзки между Западна и Източна Европа , което не позволява да се прехвърлят големи количества електроенергия от Западна към нашия регион. Това обясни енергийният експерт Антони Иванов за..

публикувано на 21.08.24 в 14:54

Служебният премиер нареди спешни мерки за справяне с безводието

Да бъдат взети спешни мерки за справяне с безводието в страната разпореди служебният премиер Димитър Главчев. Той поиска веднага да се съберат експерти от четири миниестрства - на околната среда и водите, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството и на енергетиката.  Експертите да предложат бъзи решения, нареди премиерът,..

публикувано на 21.08.24 в 14:50