Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма радиация и опасни вещества от падналия украински самолет в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не са били открити опасни вещества и радиация над нормите на мястото на катастрофата на товарния самолет, натоварен с боеприпаси, в Северна Гърция. Сапьори работят втори ден на мястото на катастрофата. Смята се, че всички загинали членове на екипажа са украински граждани.

Военни експерти коментират, че пилотите са имали възможност да приземят самолета на остров Лимнос, но отказали и са променили полета към Кавала.

Мястото на катастрофата се обработва от екипа за ядрено-биологична защита. Няма радиация в района, успокояват военни експерти. Позволиха на жителите да се движат без маски, но продължават изследванията на питейната вода дали е безопасна за консумация.

Голям е радиусът на падналите взривни вещества и все още силите на пожарната не се допускат до отломките на самолета.

Атина поиска от Белград пълен списък и точно описание на товара от експлозиви. Информацията е необходима на военните специалисти, за да знаят какво количество взривни материали да търсят на терена.

Все още има само един път, безопасен според властите, който свързва съседните до инцидента села.

Мястото ще бъде под охрана и забранено за движение поне още месец, докато приключат всички проби, съобщават от министерството на отбраната в Гърция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посолството на САЩ в Букурещ отправи предупрежение за предстоящите почивни дни

Румънската разузнавателна служба съобщи, че няма данни, за да бъде повишено нивото на терористична заплаха в страната, съобщи телевизия "Ди Джи 24". Това изявление беше направено след като от посолството  на Съединените щати в Букурещ отправиха безпрецедентно предупреждение от сайта си към американските граждани да внимават, когато се..

публикувано на 12.10.24 в 02:12

Пожар възникна на депото за отпадъци в Цалапица

Пожар е възникнал на депото за отпадъци в Цалапица. На място има екипи на пожарната. Миризмата на пожара вече се усеща в селото, в крайните квартали на Пловдив, както и в Стамболийски. От Община Пловдив съобщиха, че към момента двете измервателни станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите не отчитат превишение на нормите.  Заради..

обновено на 12.10.24 в 01:14

САЩ наложиха нови санкции на Иран, очаква се ЕС да ги последва в понеделник

В петък Съединените щати разшириха санкциите срещу петролния и нефтохимическия сектор на Иран в отговор на иранска ракетна атака срещу Израел, съобщи Министерството на финансите. Очаква се Европейският съюз пък да наложи в понеделник санкции на физически лица и организации, свързани с иранските трансфери на балистични ракети към Русия,..

публикувано на 11.10.24 в 22:38
Отиде си Кирил Маричков

Румен Радев: В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда

"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа", написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев по повод неочакваната кончина на големия българки музикант. Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената "До последния си дъх живя с песента и с..

публикувано на 11.10.24 в 22:25
Джорджа Мелони, Педро Санчес и Еманюел Макрон

Франция, Италия и Испания разкритикуваха израелската атака срещу мироопазващите сили УНИФИЛ в Ливан

Италианският премиер Джорджа Мелони, френският президент Еманюел Макрон и испанският премиер Педро Санчес разкритикуваха израелската атака срещу Временните сили на ООН в щаба на Ливан (УНИФИЛ, UNIFIL) в Накура. "Ние, лидерите на Франция, Италия и Испания, осъждаме неотдавнашната атака срещу УНИФИЛ от израелските отбранителни сили. Изразяваме..

публикувано на 11.10.24 в 22:21

Министър Мундров: Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

"Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване" , заяви министърът на електронното управление Валентин Мундров след края на процедурата по доверено изграждане на изпълнимия код от изходния код. Тя беше извършена от ЦИК в присъствието на регистрираните представители на политически партии. "Надградихме методиката по удостоверяване, като..

публикувано на 11.10.24 в 22:00
Реджеп Ердоган и Александър Вучич

Турция и Сърбия ще си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в петък, че неговата страна и Сърбия са решили да си сътрудничат в развитието на отбранителната индустрия и турските дронове ще бъдат част от двустранно сътрудничество, предаде Ройтерс. "Турция и Сърбия трябва да направят крачка заедно, като тази стъпка е формирането на отбранителна индустрия..

публикувано на 11.10.24 в 20:41