Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски обвини Русия в газова война срещу Европа

| обновено на 26.07.22 в 15:03
Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че използва ограниченията в доставките на газ, за да упражнява терор над Европа. 

"Всичко това се прави от Русия нарочно, за да бъде възможно най-трудно за европейците да се подготвят за зимата. Това е открита газова война, която Русия води срещу обединена Европа. Точно по този начин трябва да бъде възприемана. На тях не им пука какво ще се случи с хората, как ще страдат, дали от глад заради блокиране на пристанища, дали от студ през зимата и бедност, дали заради окупация. Това са просто различни форми на терор", заяви Зеленски в обичайното си обръщение към нацията, публикувано на сайта му като държавен глава. 

Той категорично призова Европейският съюз да наложи по-строги ограничения спрямо Русия в своя бъдещ осми пакет санкции. 

"Направете всичко, за да ограничите руските приходи от газ и петрол, както и от всякакъв друг износ. Прекратете търговските отношения с Русия възможно най-много, защото всяка подобна връзка за Русия е потенциално средство за оказване на натиск", настоя президентът на Украйна.

В същото време Русия обяви, че турбината на газопровода "Северен поток", която се ремонтира в Канада, все още не е върната, но Москва се надява да бъде монтирана възможно най-скоро.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, санкциите срещу Русия затрудняват работата на газопровода и затова подаването на синьо гориво към Европа е намалено.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

"Сименс": Можем да доставим на "Газпром" турбината за "Северен поток", трябват митнически документи

Германската компания "Сименс", чиято турбина за газопровода "Северен поток" беше ремонтирана в Канада, заяви, че е готова да я достави на "Газпром", но руската компания не е предоставила необходимите митнически документи за внасянето на турбината в..

публикувано на 25.07.22 в 21:49
Газопровод

"Газпром" намалява количеството газ през "Северен поток" до едва 20% от капацитета

От сряда "Газпром" намалява наполовина количеството газ, което изпомпва през газопровода "Северен поток". Така по тръбите под Балтийско море ще текат едва 20 процента от договорените между Германия и "Газпром" количества. Като причина руската компания..

публикувано на 25.07.22 в 19:11

"Газпром" все още очаква документацията от "Сименс" за газовата турбина на "Северен поток 1"

Руският газов гигант "Газпром" заяви в сряда, че все още не е получил документация от "Сименс" (Siemens), която е необходима за преинсталиране на ремонтираната в Канада турбина за газопровода "Северен поток 1", станала обект на санкции от Отава и и..

публикувано на 20.07.22 в 13:51
Ангел Семерджиев

Ангел Семерджиев: Каквито и да са решенията на "Газпром", ЕС ще се справи

"Каквито и да са решенията на "Газпром", ЕС ще се справи.  Говорим все пак за едни ликвидни и много силни икономики на страните от Евросъюза. Не допускам, че Русия ще спре газа за Европа, която е нейният най-важен и най-продуктивен пазар на природен..

публикувано на 20.07.22 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас

Руските войски са превзели град Украинск в Донбас, твърдят от министерството на отбраната в Москва. От украинския генерален щаб не потвърждават тази информация, а в сводката си от тази сутрин съобщават, че боевете в района продължават.  До войната..

публикувано на 17.09.24 в 21:00
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че ресорът, който получи Екатерина Захариева, е важен за България. Той напомни, че кандидатурата на Захариева е предпочетена през тази на "Продължаваме промяната - Демократична България". "Така ли се дава на..

публикувано на 17.09.24 в 20:13
Снимката е илюстративна.

Човек е загинал при пожар в столичния квартал "Младост 3"

Човек е загинал при пожар в София.  Сигналът за инцидента в столичния квартал "Младост 3" е получен във вечерните часове. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточниха, че става въпрос за пожар в апартамент. На място са били..

публикувано на 17.09.24 в 20:07
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изрази разочарование от ресора, определен за България в новата ЕК

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела успех на кандидата за български еврокомисар Екатерина Захариева. При разпределението на ресорите в новата Еврокомисия България получи "Стартиращи предприятия, изследвания и иновации". Йотова изрази разочарование..

публикувано на 17.09.24 в 20:05
Снимката е илюстративна.

Голям пожар в рафинерия в Гърция, служителите са евакуирани

Огромен пожар в рафинерия  на гръцката компания "Мотор Ойл" гори  в района на град Агиос Теодорос, който се намира на около 60 км югозападно от Атина, съобщават местни медии. В гасенето участват 17 противопожарни автомобила и 47 огнеборци. На място..

публикувано на 17.09.24 в 19:48
Владимир Малинов

"Булгартрансгаз" и ЕСО ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката

Държавните оператори "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор ще бъдат отделени в нов холдинг към Министерството на енергетиката, съобщи служебният министър Владимир Малинов пред депутати. Промяната е съгласувана с Европейската комисия и ще..

публикувано на 17.09.24 в 19:34
Протоколът за увеличение на капитала на

Капиталът на "Български пощи" се увеличава с 50 милиона лева

Капиталът на "Български пощи" ще бъде увеличен с 50 милиона лева. Тази стъпка е важна за оздравяването, подобряването на ликвидността и платежоспособността на дружеството, поясняват от Министерството на транспорта и съобщенията.  С увеличаването на..

публикувано на 17.09.24 в 19:26