Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци ще получат 33 млн. евро за икономическа интеграция

Снимка: БГНЕС

Европейска помощ от над 33 млн. евро ще бъде предоставена на кипърско-турската общност през 2022 г., реши Европейската комисия с приемането в понеделник на годишната програма за действие. С нея ЕС цели да улесни повторното обединяване на Кипър чрез насърчаване на икономическата интеграция на острова и сближаването на двете разделени кипърски общности. 

Значително европейско финансиране се насочва тази година към производителите в северната част на острова на традиционното сирене халуми/хелим (както се нарича то в двете части на страната).

Целта е те да бъдат подпомогнати, за да изпълнят стандартите на ЕС, които се изискват след регистрацията на сиренето като европейски продукт със защитено наименование за произход.

Програмата за действие включва още проекти за зелена енергия, инвестиции в професионално образование, академични стипендии, съвместни действия между двете кипърски общности.

От 2006 г. досега Европейската комисия е предоставила над 650 млн. евро за подпомагане на кипърската турска общност.

По-голямо финансиране от Евросъюза поиска лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в срещата си с еврокомисаря по сближаването и реформите Елиза Ферейра при нейното посещение в Кипър в началото на юли.

Според Татар кипърско-турската общност трябва да получи 30% от предоставяните на Кипър 1 млрд. евро от еврофондовете, тъй като досега тя е лишена от подкрепата, която заслужава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Силно възстановяване на пазара на недвижими имоти в Кипър

Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти през първото шестмесечие на тази година. Значителен ръст в продажбите и цените на жилищата, както и на строителните материали показват обявените статистически данни. Кипърците търсят..

публикувано на 25.07.22 в 08:13
Кипърски офшорни газови находища

Засилване значението на газовите находища на Кипър заради намаляваща зависимост на ЕС от руски газ

Стремежът на Европейския съюз да намали зависимостта от руския природен газ засилва стратегическото значение на газовите находищата в Кипър, заяви в понеделник енергийният министър на островната държава, предаде агенция Блумбърг. "Европа е добър..

публикувано на 25.07.22 в 13:41
Деца наблюдават хвърчила в небето, Корнос, Кипър, март 2022 г.

Нова социална програма в Кипър за семейства с ниски и средни доходи с малки деца

Нова програма за държавна субсидия за отглеждането на деца до 4-годишна възраст стартира в Кипър. Правителството отпуска 16 млн. евро годишно за подкрепа на семействата с ниски и средни доходи и осигуряване на равни възможности за обучение и развитие..

публикувано на 25.07.22 в 17:03
ВИЖТЕ ОЩЕ
АМ

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални..

публикувано на 04.10.24 в 08:53
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция

Интензивен е трафикът на някои гранични пунктове с Румъния и Гърция, показват данните към 6:00 часа тази сутрин на Главната дирекция "Гранична полиция" на МВР. Това съобщи БТА. На границата с Румъния движението е натоварено на ГКПП ''Кардам'' и..

публикувано на 04.10.24 в 08:34

Доц. Боян Хаджиев: Израел няма интерес от ескалация и пряк конфликт с Иран

"За съжаление, светът не е свят на хората, той е свят на геополитиката, на политическия реализъм. Първата жертва е истината. Втората жертва е цивилното население ". Това каза пред БНР доц. Боян Хаджиев, преподавател по международни отношения в..

публикувано на 04.10.24 в 08:10

С почти 1000 т повече розово масло е произведено у нас спрямо миналата година

10 335 т розов цвят са произведени у нас тази година, което е с почти 1000 т повече спрямо миналогодишната реколта - отчитат от Консултативният съвет по маслодайна роза. В България има регистрирани близо 3 000 розопроизводители, 53 са..

публикувано на 04.10.24 в 08:09
Весела Банова

Весела Банова: Вече няма деца, на които животът да минава в институция

Развитието на социалните услуги за деца и семейства е едно от постиженията ни в последните десетилетия. Тези социални услуги са многобройни към ден днешен, достъпни за всички родители в страната. Този коментар направи в интервю за БНР..

публикувано на 04.10.24 в 08:00

Цените на петрола се стабилизираха

Цените на петрола на международните пазари се стабилизираха след започналото покачване в отговор на притесненията от задълбочаване на кризата в Близкия изток. На фона на прогнозите за възможния отговор след изстреляните ракети от Иран срещу Израел..

публикувано на 04.10.24 в 07:47

130 години от основаването на читалище "Светлина" в град Априлци

Народното читалище "Светлина 1894 г". – в град Априлци отбелязва днес и утре 130 години от своето създаване с откриване на паметник на основателите си, изложба и концерти. Читалището е духовно и културно средище и в момента към него има детски..

публикувано на 04.10.24 в 07:44