Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени проверки на шофьорите в Гърция за употреба на алкохол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътната полиция в Гърция затяга контрола върху шофьорите за употреба на алкохол. Премиерът Кириакос Мицотакис призова за стриктно спазване на правилата и безкомпромисност към нарушителите.

Властите обмислят увеличаване на глобите за нарушения на пътя.

"Бъдете безпощадни към шофьорите, употребили алкохол", призова Мицотакис на среща с ръководството на Пътна полиция. Той посочи, че основната цел на властите е да се спаси човешки живот.

Глобите в Гърция са изключително високи и ако се налага ще се повишат още, заяви премиерът, но трябва да се промени мисленето на водачите, че не застават зад волана, ако са пили. За тази цел в учебната програма влиза като задължителен предмет "пътна безопасност".

Освен това правителството финансира реконструкция на пътни участъци, където са регистрирани повече произшествия.

Полицаите докладваха, че в последните месеци, въпреки високите глоби, се забелязва безотговорно шофиране на мотоциклетисти без каски.

Премиерът посочи като негативен пример родното си място - остров Крит, където масово шофират след употреба на алкохол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна. Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от..

публикувано на 26.08.24 в 14:49

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон

Търговията с криптовалута в България ще бъде регулирана със закон. Предложението за Закон за пазарите на криптоактиви трябва да въведе някои европейски регулации, пишат в мотивите си вносителите. Общественото обсъждане е до средата на септември. Комисията за финансов надзор (КФН) ще контролира всички дейности на създателите на токени и..

публикувано на 26.08.24 в 14:46

Огнян Стефанов: Липсва гражданският отпор, затова нищо не се променя

От МВР зависи много , заяви пред БНР журналистът Огнян Стефанов. Той коментира новия състав на служебния кабинет на Димитър Главчев и в частност предложения за вътрешен министър - Атанас Илков:  "Не се ръководя от това кой какви постове е заемал, а от резултатите, които е постигнал или не е постигнал. Атанас Илков години наред е работил в..

публикувано на 26.08.24 в 14:17

Хеликоптер ще гаси пожара в Рила

Хеликоптер ще бъде изпратен при пожара под Черни връх в планината Рила - над село Самораново. Огънят е излязъл в откритата част на планината и това дава възможност да бъде използвана летателна техника. Tова е преценил щабът, работещ на терена.  Установен е контакт с авиобаза "Крумово" и до час ще започне гасенето с хеликоптер. На мястото е и директорът..

публикувано на 26.08.24 в 14:10
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Лакмусът за политиката на "Главчев 2" ще е отношението към Пеевски

Големият въпрос е, каква политика ще изпълнява това правителство и лакмусът ще е отношението към Пеевски. Нека дадем доверие на Главчев и да видим дали ще се различи във втория кабинет Главчев. Това коментира Илхан Кючюк от ДПС, председател на правната комисия в ЕП, в интервю пред БНР. "Ако вътрешният министър прави това, което прави..

публикувано на 26.08.24 в 14:08
Павел Дуров

Френски съд удължи ареста на Павел Дуров

Френски съд е удължил ареста на основателя на "Телеграм" Павел Дуров. Той беше задържан от полицията в събота вечерта при пристигането си в Париж. Задържането на Павел Дуров е продължено с 48 часа. Той може да остане в ареста до 96 часа, след което да му бъдат повдигнати обвинения или да бъде освободен. Арестуваха съоснователя на..

публикувано на 26.08.24 в 13:36

Бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на..

публикувано на 26.08.24 в 13:35