Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нагласата ни е отново за общо явяване на изборите с ГЕРБ"

Румен Христов: Ако ГЕРБ-СДС не участват в управлението, следващият парламент ще има къс живот

Румен Христов
Снимка: СДС

"Нагласата ни е отново за общо явяване на изборите с ГЕРБ. Идната седмица ще имаме Национален съвет на СДС, който ще вземе окончателното решение, но от разговорите ми с лидерите на областните структури, които знаят настроението на хората от партията, са в тази посока. ГЕРБ-СДС ще бъдат незаобиколим фактор в новия парламент. ... Категорично ще бъдем първа политическа сила, дори ПП и ДБ да се явят заедно, защото в политиката не винаги 1+1 дава 3, може 1+1=1,5".

Това каза пред БНР Румен Христов, лидер на СДС, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Ако ГЕРБ-СДС не участват в управлението, очаквам къс живот на следващия парламент", прогнозира той и обясни:

"В 48 НС ще има два блока - проатлантически и проруски. Когато изключиш най-голямата парламентарна група от евро-атлантическия блок, естествено нямаш достатъчно депутати, за да сформираш мнозинство. Тогава посягаш към проруския блок, но като смесиш вода и олио - нещата не се получават".

Христов постави въпрос как може коалицията ДБ, в която има партии в Европейската народна партия,  да се коалира с БСП, а не с ГЕРБ, която също е член на ЕНП.

"Бихме се коалирали само с партии от евро-атлантическия блок, там големи различия нямаме. Имаме различие по детайли и натрупана омраза, която беше грешка на нашите млади колеги, защото с омраза и с изчегъртване държава не се управлява. Управлява се с разум и с можене, но нито разум имаше, нито - можене", коментира той. 

Според него не е правилно вторачването само във фигурата на главния прокурор Иван Гешев:

"Съдебната реформа е нещо важно, но България е в тежки кризи и тези проблеми, които касаят съдебната реформа, са от значение на много малък процент от българските граждани - тях ги интересуват цените и доходите. Справедливост трябва да има, работим за това. Нека да степенуваме нещата - нека да решим въпросите, които касаят гражданите и бизнеса, а съвместно с това да работим и за справедливостта".

Интервюто на Снежана Иванова с Румен Христов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Националното събрание на Франция.

Обрат във Франция: Премиерът да си ходи, левицата трябва да управлява

Крайната десница във Франция губи втория тур на предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат първи резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Победата изглежда е за лявата коалиция от "Нов народен фронт", коалицията около президента Еманюел Макрон излиза втора с..

публикувано на 07.07.24 в 22:15

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство, последваха протести

Гръцките власти забраниха шествие в защита на християнското семейство в Атина. В същото време беше дадено разрешение за гей парад.  Тази действия доведоха до организиране на голяма демонстрация в Солун. Депутати от опозицията оцениха днес като голяма грешка на министъра по защита на гражданите да позволи гей парад и да забрани демонстрация в защита на..

публикувано на 07.07.24 в 22:03
Жан-Люк Меланшон, лидер на La France Insoumise (LFI),  реагира след обявяването на резултатите от втория тур на изборите във Франция, Париж, 7 юли 2024 г.

Приключиха изборите във Франция, левицата излиза начело

Приключи гласуването на втория тур на френските парламентарни избори. Той се проведе при рекордна избирателна активност.  Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция Според първите прогнозни резултати от екзитпол никоя формация не печели абсолютно мнозинство , но изненадата е, че на втория тур френската левица води...

публикувано на 07.07.24 в 21:09
Връх Руен в Осоговската планина

Наши и македонски туристи организират традиционната си среща-празник на връх Руен

Наши и македонски туристи организира традиционната си среща-празник, която се прави от тридесетина години на първенеца на Осоговската планина - връх Руен (2251м). Организатор е туристическото дружество "Осогово" - Кюстендил, което отбелязва 110-годишнина от учредяването си. На самия връх минава и държавната граница със Северна Македония. Днес през..

публикувано на 07.07.24 в 21:08

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42