Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Емил Григоров: Асимилацията се е превърнала в културен геноцид

Посещението на папа Франциск в Канада не излекува раните от етноцида

Ако Католическата църква поеме отговорност, това ще я принуди да отвори изцяло архивите си, а засега отказва да го направи

По време на посещението си в Канада папа Франциск помоли за прошка за насилствената асимилация на коренното население в страната, но напрежението по темата остава.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Етноцид" означава системно унищожаване на етническа група и нейното културно богатство, традиции, изкуство, корени и роден език. На систематична асимилация в продължение на повече от столетие е било подложено коренното население на Канада. Основата полага т.нар. "Закон за индианците" от 1876 година, само девет години след възникването на държавата. Той предвижда създаването на интернати за децата на местното население под управлението на католическата църква. В 139 такива превъзпитателни училища над 150 хиляди деца е трябвало да бъдат превърнати в "червени ябълки" - червени отвън, бели отвътре, приели нормите на белия човек, с изтръгнато индианско самосъзнание и откъснати корени. Тези интернати съществуват до средата на 90-те години, финансово издържани от канадската държава.

Тази седмица главата на католическата църква папа Франциск прекара в Канада и в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо помоли за прошка. 85-годишният Франциск обаче вижда вината за етноцида в Канада и извън църквата и според него държавата също носи отговорност.

Коренното население на Канада не е удовлетворено от поднесеното извинение. То нарече Католическата църква "най-мощната корпорация за етноцид".

Пред БНР темата коментира Емил Григоров, професор по философия в колежа "Гарно" и хоноруван преподавател по етика и политика в унивеситета "Лавал" в Квебек.

По думите му три са били основните цели на политиката към местните жители, която днес вече е обявена за престъпление, извършвано под егидата на държавни и религиозни институции. Това са цивилизоване, християнизиране и асимилиране на коренното население на Канада.

"Като се започне с личната хигиена и се завърши с тънкостите в усвояването на английската и френската граматики. Не помня вече в кой от въпросните документи крайната цел на това превъзпитание беше формулирана по особено циничен начин - да се убие индианеца в сърцето на детето."

Проф. Григоров разказа за насилственото настаняване в пансиони за превъзпитаване на коренното население на страната. Смъртността в тези пансиони, които са били задължителни за деца и младежи между 7 и 16 години,  е била между 25 и 69%, а за съпротивляващите се техни родители, близки и познати е бил предвиден затвор.

"Не са били редки случаите, в които кралската жандармерия на Канада е смазвала с оръжие подобна съпротива."

Асимилационната политика спрямо коренното население е продължила до XX век, за да се хомогенизира културно населението на младата държава, поясни проф. Емил Григоров. По думите му обаче проектът за превъзпитание претърпява пълен провал, а асимилацията се превръща в културен геноцид.

Относно посещението на папа Франциск в Канада проф. Григоров посочи, че това пътуване е станало наложително след призиви по-рано тази година признаването на културния геноцид към автохтоните да стане на канадска земя.

Плакат по време на папската визита в Канада призовава за отмяна на доктрината за откривателството, засегнала коренното население на новооткритите земи. Снимка: ЕПА/БГНЕСНедоволството от извинението на папата се дължи на две причини – поисканата прошка не е била от името на Католическата църква като институция, а за злото, "извършено от мнозина християни" и защото дори не са били споменати сексуалните блудства с малолетни, извършвани от възпитатели, стана ясно от думите на проф. Григоров.

"Защо папата продължава да упорства в отказа си да поеме отговорност от името на Католическата църква? Един такъв акт би принудил Католическата църква да отвори напълно архивите си, за да даде достъп до цялата истина за тези пансиони. Нещо, което тя продължава да отказва да направи."

Лидерите на автохтонните общности както в Канада, така и в САЩ, настояват и за компенсации за оцелелите в това превъзпитание, както и за отмяната на всички папски були, свързани с доктрината за откриваните нови земи, уточни преподавателят.  

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. Според него упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция " да..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29

Близо 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора

Приблизително 50 млн. души в света са в някаква форма на експлоатация или трафик на хора , обяви пред БНР Алекс Валенсуела от българския клон на Фондация "А21". Тя потвърди, че България продължава да бъде сред страните-основни донори на хора, жертви на трафик . По думите ѝ страната ни все още е в топ 6 в Европа по този показател . Според нея..

публикувано на 21.08.24 в 11:11
Горица Грънчарова - Кожарева предложи състав на служебен кабинет, в който Калин Стоянов остава вътрешен министър

Заложник ли е държавата на Пеевски?

"Не очаквах такова развитие. Няма такава държава. Новината е, че тази държава се управлява от Пеевски ." Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът Веселин Стойнев. Според него вече трето правителство и цялата държава са заложници на един министър в лицето на Калин Стоянов. Заради Калин Стоянов няма да имаме правителство, няма..

публикувано на 19.08.24 в 11:42
Статуя на Мафалда в квартал

Запознайте се с Мафалда, която търси справедливост и мир с критичен хумор

През септември една комиксова героиня навършва 60 години, но ще си остане завинаги дете. Казва се Мафалда и до ден днешен е популярна и любима не само в родната си Аржентина, но и в цяла Латинска Америка, а също и в европейски страни начело с Испания.  Историите за нея са преведени на десетки езици. Създателят на Мафалда Хоакин Салвадор..

обновено на 18.08.24 в 21:56