Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасители се надяват удавянията да продължат да намаляват

Спасители предотвратиха трагедия с групово удавяне на Южния плаж в Несебър миналия четвъртък
Снимка: БГНЕС

Половината от общо 209 плажа у нас са охраняеми, съобщи за БНР Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба към Българския червен кръст (БЧК).

До момента са обучени 700 водни спасители, като се очаква броят им до края на годината да стане 900.

У нас за трета поредна година има тенденция към намаляване на случаите с удавяния, каза Налбантов.

"Този сезон въпреки голямата посещаемост по нашето Черноморие, засега поне мисля, че може и да отбележим един добър сезон по отношение на водните инциденти, най-вече тези, които са със смъртен край. Поне досега не сме получавали информация за удавяния в морето на деца. Тези дни се получи информация за случаи в Бургас, където наша колежка е отреагирала професионално и е успяла да предотврати фатален инцидент с три деца. Подобен случай, само в рамките на тези два дни, имаше и в Несебър, на плажа в Несебър след работно време, където отново поздравления за едни от нашите колеги, които са успели да извадят от водата и от почти сигурен летален край трима летовници."

Спасители на 10 плажа раздават безплатно наръчника "Дръж под око" със съвети за безопасност. Той е изготвен от експерти на Водноспасителната служба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителите на израелското разузнаване са в Кайро за преговори за освобождаване на заложници от Газа

Ръководителите на израелските разузнавателни служби са в Кайро за преговори по споразумение за освобождаване на заложници, задържани в Газа, съобщи говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Франс прес. Египет, САЩ и Катар от месеци посредничат за постигане на споразумение за примирие във войната в Газа, което, наред с други неща,..

публикувано на 23.08.24 в 07:58

Руските сили са атакували 53 пъти украински позиции на фронта при Покровск

17 души от екипажа на руския ферибот, който потъна край пристанище Кавказ в Краснодарския край след украинска въздушна атака, са спасени. Един човек се издирва. На борда на ферибота е имало 30 цистерни с гориво, но няма пожар на територията на самото пристанище, съобщиха от  оперативния  щаб. Служителите в района на порта са евакуирани, а на..

публикувано на 23.08.24 в 07:47
Камала Харис

Камала Харис прие официално кандидат-президентската номинация на Демократите

С официална реч в последния ден на конгреса на Демократическата партия в Чикаго вицепрезидентът на САЩ - Камала Харис прие официално кандидат-президентската номинация.  Тя похвали президента Джо Байдън, а след това разказа за израстването си, за семейството си, и затова как се е изградила като личност, и какви са идеалите, които са я водели в..

публикувано на 23.08.24 в 07:43

Поправителни матури по профилиращ предмет, а и за професионална квалификация

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова каза: "Втори задължителен държавен зрелостен изпит. Броят на учениците е малко над 2000 и желанието на зрелостниците за полагане на изпит по втория предмет е почти..

публикувано на 23.08.24 в 07:29
Снимката е илюстративна

Пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент (обновена)

В късния следобед е получен сигнал за пожар между боляровските села Крайново и Голям Дервент. И към този час продължава гасенето на пожара. На мястото са 10 противопожарни екипа, горски служители и доброволци. Огънят гори в пресечена местност и е обхванал около 200 декара, уточни   комисар Кольо Гяуров, началник на Регионалната..

обновено на 22.08.24 в 20:49

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас

Гаражи в двор на кооперация изгоряха при пожар в центъра на Бургас в квартал "Възраждане". Огънят е загасен от 3 противопожарни автомобила преди да достигне до жилищната сграда. В момента се уточнява стойността на нанесените щети, като все още няма информация дали в част от гаражите е имало автомобили.

публикувано на 22.08.24 в 20:45
Николас Мадуро

Върховният съд на Венецуела потвърди изборната победа на президента Мадуро

Върховният съд на Венецуела ратифицира в четвъртък победата на президента Николас Мадуро на президентските избори на 28 юли, предаде Ройтерс. След вота и последвалите антиправителствени протести, дали жертви, администрацията на Мадуро проведе това, което опозицията, правозащитните групи и синдикатите характеризират като репресии срещу..

публикувано на 22.08.24 в 20:22