Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сериозни нарушения открити при проверка на "Балкански поток" (обновена)

За това информира правителствената пресслужба в последния работен ден на редовния кабинет

| обновено на 02.08.22 в 18:37
Снимка: архив

Сериозни нарушения са констатирани при проверката на "Балкански поток", която министър-председателят Кирил Петков разпореди преди два месеца. Тогава той възложи на две междуведомствени работни групи да извършат задълбочени проверки на административните процедури при проектирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура между българо-турската и българо-сръбската граница ("Балкански поток"), проведени от държавните институции, съобщиха днес от правителствената пресслужба.

Проверени са също така обществените поръчки, проведени от "Булгартрансгаз" ЕАД във връзка с проектирането и изграждането на газопровода "Балкански поток" и доставка и въвеждането в експлоатация на компресорни станции "Расово" и "Нова Провадия", както и на изпълнението на сключените договори за обществени поръчки.

Според правителствената информационна служба са установени редица нарушения, включително на екологичното и трудово законодателство. Нередности са констатирани при провеждането и възлагането на обществени поръчки, както и при финансиране на дейности. 

Петков е разпоредил да бъдат сезирани МВР, ДАНС и МОСВ за предприемане на последващи действия.

Пълния текст на съобщението на правителствената пресслужба за извършената проверка може да прочетете ТУК.

България е била в енергийна клопка, заяви в последното си обръщение като министър-председател Кирил Петков, минути преди церемонията по представяне на новия служебен кабинет от президента:

"Част от заробването беше и тежката зависимост на руския газ на база на трите милиарда лева, похарчени за Балкански или така наречения Руски поток – тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ", каза Петков.

В обръщението си той похвали действията на своето правителство и посочи, че въпреки световната криза оставят в наследство много стабилна основа:  "Тя се гради на енергийните мерки, които въведохме, за да имаме спокойствие и предвидимост в следващите месеци“.

Сред мерките Петков отличи предоставянето на компенсации за бизнеса, помощи за отопление през зимата на уязвимите групи и овладяване цената на тока. И още: "Дадохме възможност служебното правителство да се подсигури с по-евтин втечнен газ до пролетта, с пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за седем месеца, още от края на септември може да се усети съществено намаление на цените".

Заради отказа на КЗК да овладее на пазарен принцип цената на горивата и на парламента - да смени състава ѝ, се е наложило удължаване на отстъпката при зареждане на литър гориво, каза още Кирил Петков.

В обръщението си той постави акцент върху социалната и антикорупционната политика на кабинета. И отчете, че оставят излишък от 1,5 млрд. лв. в бюджета.  

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
Сцена от

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04

Овладян е големият пожар в Източен Лондон

Големият пожар, който обхвана жилищен блок в Източен Лондон, е овладян, но отново се появи на дневен ред въпроса с пожарната безопасност на облицовката на сградите в британските градове. Над 200 пожарникари се борят с голям пожар в Лондон Повече от 100 души бяха еваукирани от блока и благодарение на бързите действия на..

публикувано на 26.08.24 в 18:52

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 млн. лева

Финансовото министерство пое нов дълг от 200 милиона лева от вътрешния пазар, съобщиха от ведомството. Преотворена е емисията от 6-годишни държавни ценни книжа, а среднопретеглената доходност е 3,8 на сто. Тя е малко по-ниска от аукциона със същата емисия в началото на юли, когато среднопретеглената доходност бе 3,82 %. С днешната емисия общо набраният..

публикувано на 26.08.24 в 18:45
Слънчев бряг

40% от получилите разрешение за работа в България бягат в страни на ЕС

40% от получилите разрешение за работа в България не остават да работят в страната. Данните цитират работодателите, като се позовават на статистика на МВР. Проблемът, за който се разбра след изчезването на сезонни работници от Слънчев бряг, е от няколко години и вече притеснява бизнеса. Затова оттам обмислят мерки, които да..

публикувано на 26.08.24 в 18:44

Слагат ново знаме на Рожен

Най-вероятната причина за скъсаното българско знаме на пилона Рожен е бурен вятър от предходните дни. В момента екип от специалисти са на мястото, за да сменят трибагреника с нов.  Според очевидци около 12 часа вчера на обяд знамето на 111-метровия пилон било леко разкъсано между бялата и зелената лента. Два часа по-късно от вятъра се..

публикувано на 26.08.24 в 18:26

Германия: През 2023 г. София се съгласи да получи обратно сириеца, осъществил атака в Солинген

Българските власти са се съгласили "много бързо" в началото на миналата година да получат обратно от Германия 26-годишния сириец, който в събота уби с нож трима и рани тежко 8 души в Солинген. Той обаче се е укрил, за да не бъде депортиран, съобщи днес говорителят на германското правителство Щефен Хебестрит. Заподозреният за нападението в..

публикувано на 26.08.24 в 18:02