Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква в Кипър ще произвежда ток чрез фотоволтаични паркове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипърската православна църква става производител на електроенергия. В партньорство с държавната електроенергийна компания на Кипър тя инвестира и ще осъществи най-големия фотоволтаичен проект в страната на стойност 70 млн. евро.

Съвместното предприятие, в което акционери са Светата архиепископия на Кипър и кипърската електроенергийна компания /ЕАС/, получи одобрение от Отдела по околна среда за изграждането на 10 фотоволтаични парка. Те са допълнителни към лицензираните по-рано 4 соларни парка.

С издадените разрешения целият проект на Църквата и държавната компания включва създаването на 14 парка за производство на слънчева енергия с обща мощност от 84 мегавата, в които ще бъдат инвестирани около 70 млн. евро.

Новите 10 соларни съоръжения ще заемат близо 2000 декара в планински район близо до Никозия. Очаква се строителните работи да започнат догодина и да продължат до средата на 2025 г.

Заявленията за монтиране на фотоволтаични инсталации за жилищата са се удвоили в сравнение с миналата година и достигат по около 1000 на месец, съобщиха от Кипърската асоциация на предприятията за възобновяема енергия. Огромният интерес е заради енергийната криза и особено в резултат на обявените от правителството програми за субсидиране на соларни системи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър се включва в проект за подводна цифрова магистрала

В Кипър ще бъде установена централата на корпоративната структура на проекта за подводна цифрова магистрала, която ще свърже Азия и Европа, съобщи министърът на финансите Константинос Петридис. Бъдещият Източносредиземноморски коридор /East Med Corridor/ за..

публикувано на 02.08.22 в 05:03

Рекорден ръст на постъпленията от туризъм в Кипър

Приходите от туризъм в Кипър надхвърлиха половин милиард евро и бележат значителен ръст, което засилва очакванията и тенденцията за възстановяването на сектора. Повече полети и дестинации до и от острова ще има през август. Постъпленията от..

публикувано на 02.08.22 в 07:36

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти, включително българи, показват резултатите от проведеното от Статистическа служба изследване на миграцията и трудовия пазар. С ново законодателство страната ще привлича..

публикувано на 02.08.22 в 09:36

Започват полети на организирани руски туристи до Кипър

Първите полети на организирани руски туристи до Кипър започват днес. Те са индиректни, през трета страна, и по този начин, според източници в Никозия, не се нарушават санкциите на ЕС срещу Русия, наложили забрана за полети на руски самолети във..

публикувано на 03.08.22 в 07:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49