Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волейболната планета „Италия” с потомствена традиция и от България

Снимка: ВК Пиаченца

На  италианската планета „Волейбол” има елитните потомствени волейболисти и разхождайки се из нея, направихме приятно, есклузивно откритие свързано с България. Тръгваме от шампиона при мъжете Лубе. С екипа му ще играят редица млади таланти заедно с нашия Алекс Николов – синът на волейболната легенда  Владо както го знаем всички.

По този повод, вицепрезидентът на тима Албино Масачези в интервю за медиите каза, че е  доволен от подмладения състав, така както и привържениците му и уточни: "Искахме качествени млади хора и ги имаме, пълни с ентусиазъм,  ще играят за титулярно място с голяма мотивация, състезавайки се в отлично първенство. Регламентът за броя италианците на терена може да ограничи потенциала на колектива в първенството и от време на време някои от изгряващите младежи ще трябва да седи на пейката. В Шампионската лига, без ограничения за използването на чужденци, ще имаме повече възможности и ще бъдем по-конкурентоспособни в този труден турнир".

Доволен, да предаде опита си на младите, е ветеранът Иван Зайцев, също потомствен волейболист. Той обаче бе освободен от  националния отбор на Италия след взаимно решение със селекционера Фефе Де Джорджи. Това предизвика огромни коментари в медиите и сред тифозите, но си личеше, че Зайцев, след като игра малко с клуба поради възстановяване от контузия,  не бе в синхрон с обновената скуадра на финалите на Лигата на нациите в Болоня. Дано в клубния Лубе Зайцев да бъде полезен на нашия  Алекс и на италианските млади национали.

И тук му е мястото да отбележим, че през изминалия месец, младежките национални отбори на Италия по волейбол при момчетата и момичетата от различните възрастови групи спечелиха всички европейски титли – 4, плюс златните медали на Европейския младежки олимпийски фестивал или общо 6, като на финала юношите "адзури", положиха сериозни усилия срещу нашия отбор, за да победят. Един абсолютен  рекорд-сюрприз за италианския волейбол! 

По този повод отговарящият за младежките национални състави към федерацията – легендарния Хулио Веласко, даде обширно интервю за „Гадзета дело спорт”. Той обръща внимание на синергията между федерацията и клубовете за даване път на млади перспективни играчи и изтъква, както винаги го е правил, изграждайки феноменалния мъжки национален отбор през 90-те години, че човек трябва да вярва в себе си и в случая, как Италия има голям потенциал, който не винаги е правилно оценяван. Проблемът за Веласко е културен, "защото децата не бива да се възпитават в несигурност и на неможещи”: "Трябва да създаваме увереност в децата си, във внуците си и в състезателите, трябва да им вярваме, че могат и от психологическа гледна точка. Нашата задача е да ги подготвим и възпитаваме по този начин”.

Веласко казва това за милионен път, защото вижда, че от 80-е години на 20-и век до сега,  Италия не се е променила особено: "изтъкват се дефектите, а не ценностите във възпитателен план” и дава за пример Полша, където такъв манталитет не съществува. И можем да добавим и у нас: "Трябва да възпитаваме в гордост, вяра, конкурентноспособност без преувеличено оценяване на самите себе си”, казва още Веласко, което не се отнася само за спорта.

Може би и за това, по мъжка волейболна линия в Италия има вече редица елитни, млади потомствени волейболисти. Сред тях в националната гарнитура до 17-годишните се нареди още едно име: Мануел Златанов. Син на Христо, с медали, рекорди  и успехи със "Скуадра адзура", внук на големия нападател на ЦСКА и националния ни отбор - Димитър Златанов и на баба си Мария, също бивша национална волейболистка - на Славия и Академик. Мануел е първият потомствен волейболист за Италия трето поколение. Той е само 13-годишен и куриозът е, че вкъщи не са му налагали с какъв спорт да се занимава.

Все пак една семейна традиция, тръгнала от България, която продължава на волейболната планета "Италия".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Папазов

Ботев (Пловдив) обяви трансфера на Димитър Папазов в Болоня

18-годишният юноша на Ботев (Пловдив) Димитър Папазов беше трансфериран в италианския елитен Болоня, съобщиха официално от пловдивския футболен клуб.  Договорът на младия футболист е за 4 години с опция за удължаване за още една, научи БТА от близки до играча, като в касата на Ботев ще влязат над един милион евро с бонусите. Очаква се Папазов да..

публикувано на 17.07.24 в 11:33

Момичетата на Антонина Зетова с Почетен плакет от президента

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен плакет на Президента на Републиката националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Отличието се връчва за изключителни заслуги в развитието на българския спорт и извоюваното преди дни първо място на Европейско първенство по волейбол..

публикувано на 17.07.24 в 11:16
Лудогорец излиза да довърши започнатото срещу Динамо (Батуми)

Лудогорец излиза да довърши започнатото срещу Динамо (Батуми)

Лудогорец се изправя срещу Динамо (Батуми) днес в среща-реванш от първия квалификационен кръг на Шампионската лига. Двубоят в Грузия стартира в 20:00 часа българско време, а главен съдия ще бъде Дарио Бел от Хърватия. “Орлите” излизат като фаворити в днешната среща и ако не допускат сериозни грешки, ще продължат напред. Родният тим спечели първия мач в..

публикувано на 17.07.24 в 07:44
Легендите от САЩ`94 и фондация

Легендите от САЩ`94 и фондация "Национали 94" събраха близо 460 000 лева

Фондация “Национали 94”, която бе основана от легендарния отбор на България, достигнал до бронзовите медали на футболния Мондиала в САЩ`94. Героите от Пеневата чета събраха около 460 000 лева само за една вечер. Събитието се проведе във вторник вечер в столичния хотел “Маринела”, където единствените отсъстващи от 22-ата футболисти от САЩ бяха Емил..

публикувано на 17.07.24 в 07:41
Рафаел Надал

Надал се класира за втория кръг на турнира по тенис в Бостад

Участващият с "уайлд кард" Рафаел Надал се класира за втория кръг на турнира по тенис на клей в Бостад (Швеция) от сериите АТП 250 с награден фонд 579 320 евро. На старта легендарният испанец елиминира друг участващ с "уайлд кард" състезател - 21-годишния Лео Борг (Швеция) с 6:3, 6:4. Двубоят продължи час и 26 минути. Това бе първия мач на сингъл за..

публикувано на 17.07.24 в 06:55

Стоичков, Балъков и Михайлов учредиха Фондация "Национали 94"

30 години след най-големия успех на българския национален отбор по футбол, героите от Пеневата чета отново се събраха заедно с благотворителна цел. Те основаха Фондация "Национали 94", чиято основна идея е да подпомага футболни хора и деца в неравностойно положение. Председател на Фондацията ще бъде капитанът на "лъвовете", които извоюваха бронзовите..

публикувано на 17.07.24 в 06:26

Лудогорец срещу Динамо (Минск), ако отстрани Динамо (Батуми)

Българският футболен първенец Лудогорец ще играе срещу Динамо (Минск) във втория квалификационен кръг на Шампионската лига, ако преодолее грузинския Динамо (Батуми). Представителят на Беларус о тстрани арменския Пюник след успех с 1:0 като гост в Ереван. Първата среща между двата тима бе приключила при равенство 0:0. Победният гол за Динамо бе дело на..

публикувано на 17.07.24 в 06:02