Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лява платформа "Прогрес" беше представена в София

В Националния студентски дом се проведе пресконференция на Лява платформа "Прогрес" по повод предстоящите парламентарни избори.
Снимка: БГНЕС

Неформално обединение под името Лява платформа "Прогрес" беше представено в София. Обединението се обявява за общи действия на граждани и организации цел ярко ляво представителство в политическия живот, заяви публицистът Станислав Додов.

Според него БСП е престанала да бъде истинска лява партия: "Българската социалистическа партия – поне към този момент, в този ѝ вид, е само българска от трите думи в името ѝ. Нашата цел е да притиснем и нея, и други политически субекти да предприемат курс към истинска модерна левица", отбеляза Додов.

Нямаме криза на политическото представителство, имаме изключително добре представено икономическо малцинство и едно тотално добре непредставено икономическо мнозинство. Това се случва по силата на ултра капиталистическата държава, в която живеем, която създава огромни неравенства и концентрира богатството в ръцете на малцина - това заяви политологът Страхил Делийски по време на пресконференцията на Лявата платформа "Прогрес".

"За мен е очевидна необходимостта от всякаква форма на мобилизация, зад която стои разбирането, че един друг свят е възможен, че една друга държава е възможна, че други отношения са възможни“, каза още Делийски. Той настоя за обединение срещу капитализма.

Зад целите на Лява платформа "Прогрес" застава и движение "Изправи се. БГ" с лидер Мая Манолова. Негови членове присъстваха на представянето на новата инициатива. 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Николай Христов: Телемедицината не е за профилактика и масов скрининг

Медицината от разстояние не е нещо ново, но това се възприема като решение, панацея на всички проблеми в здравеопазването в България в областта на доболничната помощ. Това заяви пред БНР общопрактикуващият лекар от Варна д-р Николай Христов. Телемедицината е с малък обсег в областта на медицинските услуги – използва се в много..

публикувано на 26.08.24 в 07:43

Великобритания призова за намаляване на напрежението в Близкия изток

Британският министър на външните работи Дейвид Лами заяви, че ескалацията на конфликта между Израел и "Хизбула" трябва да бъде избегната на всяка цена.  В публикация в социалната мрежа Х Дейвид Лами призова за спокойствие на фона на опасенията за по-широкообхватна война.  Той допълни, че е разговарял по телефона с израелския министър по стратегическите..

публикувано на 26.08.24 в 04:25

Британец от Ройтерс убит при ракетен удар в Източна Украйна

Британски гражданин, който е работил в Източна Украйна като част от новинарски екип на Ройтерс, е бил убит при ракетен удар срещу хотел в събота, потвърди агенцията. Съветникът по въпроси на безопасността Райън Еванс е бил един от шестимата служители на Ройтерс, отседнали в хотел “Сапфир” в град Краматорск, който е под украински контрол, но близо до..

публикувано на 26.08.24 в 03:39

240 свободни места в "Гранична полиция" - Елхово

240 свободни места са обявени за елховската Регионална дирекция „Гранична полиция”. По данни на Министерството на вътрешните работи за цялата страна незаетите позиции са 400. Конкурси са обявени за 240 младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.  Полицаи са необходими за..

публикувано на 26.08.24 в 03:31

Трима намушкани на фестивала в Нотинг Хил, полицията арестува десетки

Лондонската полиция съобщи за трима намушкани с нож и 90 арестувани през първия ден на карнавала в Нотинг Хил.  Традиционният карнавал в британската столица, който се провежда от 60-те години на миналия век, ще продължи и днес, тъй като понеделник е почивен ден на Острова и е кулминацията на проявата с участието на всички възрастови групи.  В..

публикувано на 26.08.24 в 02:25

Влак се запали в района на Чирпан

Пожар е възникнал в бързия влак от Варна за Пловдив, преди Чирпан.  Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение – бърз влак 8632 от Варна, с..

публикувано на 26.08.24 в 02:13
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05