Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На един от пострадалите мъже ампутираха крака

Едно от децата от катастрофата на АМ "Тракия" е в по-тежко състояние

Сръбският автобус катастрофира снощи малко след 20 часа

Снимка: БГНЕС

44 души са общо преминалите през болницата пострадали от катастрофата, съобщи малко след полунощ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който пристигна в университетската болница "Професор доктор Стоян Киркович" в Стара Загора.

Той съобщи, че в здравното заведение са настанени 9 деца от автобуса, както и двама възрастни. Едно от децата е в по-тежко състояние. То е с политравма и в момента се извършват реанимационни процедури, но е в стабилно състояние. Ако се наложи, екипи от София са в готовност да реагират.

След консултации с лекарите в Пирогов и в другите структури се е взело решение реанимационните действия да се извършат в Стара Загора и ако днес се наложи да се извършват оперативни манипулации, то тогава ще се прецени дали това ще бъде в Стара Загора или детето да бъде транспортирано към София, уточни още служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Един от пострадалите мъже от катастрофиралия рейс е с ампутиран долен крайник.

Очаква се тази сутрин служебния здравен министър да представи актуализирани данни за състоянието на пострадалите.

А децата от катастрофиралия на магистрала "Тракия" сръбски автобус, които са добре, ще пренощуват в хотел в Стара Загора.

На мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев, както и заместникът му Борислав Сарафов, който е й директор на Националната следствена служба.

На място Гешев и Сарафов ще се запознаят с хода на разследването на пътния инцидент.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев екип от следователи от Националната следствена служба също са на мястото на катастрофата край Стара Загора.

Главният прокурор за катастрофата: Вероятно е грешка на шофьора

"Вероятно става въпрос за грешка на шофьора, защото специалистите в тази област казват, че няма проблеми с условията и маркировката на пътя", коментира обвините №1 в държавата.

Гешев увери, че повече информация за вероятните причини, довели до тежкия инцидент, ще има тази сутрин, тъй като следователи от НСС, експерти по пътна безопасност и по пътно-техническите експертизи, както и служители на МВР, ще работят на място през цялата нощ.

"Тук са най-добрите следователи по този вид престъпления. Факт е, че автобусът с деца, се е движил в тъмната част на деня, но по какъв начин това нарушение ще бъде съотнесено като вина към някого, ще прецени съответният наблюдаващ прокурор", добяви той.

Главният прокурор определи катастрофата като един от многото проблеми, свързани със състоянието на пътищата, с пътната маркировка, с масовото управление на автомобили след употреба на алкохол и наркотици.

"Надяваме се да има реакция, защото българската държава е длъжник на всички, които се движат по българските пътища.Това е тема на прокуратурата от дълги години- надяваме се да има промяна, защото тази война по пътищата продължава много време".

Според него основната благодарност дължим на хората, които са реагирали в първия момент от катастрофата, тъй като са откарали пострадали в три болници:

"Тези хора заслужават нашата благодарност, защото линейките и колегите от МВР са дошли по късно".

Всичко за катастрофата четете ТУК



По публикацията работи: Мерим Тенев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК отпуска на Кипър 152 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде "зелена светлина" за отпускането на Кипър на 152 млн .евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Островната държава е получила досега над 21% от предвидените по него средства. Кипър е изпълнил 37 от 38-те основни етапа и цели, свързани с искането за изплащане на втория и третия транш по Плана за възстановяване и..

публикувано на 18.09.24 в 14:11

НС прие окончателно промени в Търговския закон

Депутатите приеха окончателно промени в Търговския закон. С тях се дава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък добавена стойност. За да се възползват, те не трябва да имат задължения към държавата и общините, както и данъчни..

публикувано на 18.09.24 в 14:07

България е в топ 5 по ръст на туристическите нощувки в периода април - юни в ЕС

България се нарежда сред петте водещи държави в Европейския съюз по ръст на туристическите нощувки за периода април - юни тази година, спрямо същия период миналата. Това показват последните данни на Евростат. Близо 2 милиона и 127 хиляди туристически регистрации в категоризирани места за настаняване са отчетени през второто тримесечие на..

публикувано на 18.09.24 в 13:50

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:44
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

ЕС осъди атаките, застрашили сигурността и стабилността на Ливан

"Дори атаките да са били цeлeнасочени, те нанесоха безразборни странични щети върху цивилни, включително деца", се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел по повод координираните експлозии на пейджъри в Ливан.  Вчера стотици пейджъри на членове на проиранската ливанска групировка "Хизбула" избухнаха..

публикувано на 18.09.24 в 13:37

МС реши: Всички небитови потребители на ток могат да получат компенсации

Всички небитови потребители ще могат да получат компенсации за разходите за скъпия ток до края на годината, реши правителството като промени програмата за компенсации. За изпълнението ѝ ще са необходими над 500 милиона лева. Еврокомисията даде „зелена светлина“ за подпомагането. Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток..

публикувано на 18.09.24 в 13:17

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма..

публикувано на 18.09.24 в 13:16