Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към бедстващите заради безводие осем села от община Свищов започна доставката на водоноски

Снимка: Здравка Маслянкова

Община Свищов, местното водоснабдително дружество и земеделските кооперации започнаха доставката на водоноски за санитарно-битови нужди и резервна вода за Противопожарната служба за осемте села, в които от вчера е обявено безсрочно бедствено положение, заради безводието.

Пет от свищовските села са с частично бедствено положение, а три са в пълно. Капка вода няма за над 1000-ата жители на Българско сливово:

"Кошмар, ужас и не е нормално за 21-и век да се седи без вода с тези малки деца в тези жеги".

"Ремонти трябвало, ами направете ги тези ремонти в крайна сметка".

Българско сливово се водоснабдява от сондажни кладенци, водата в тях е намаляла, но по-големият проблем е напълно амортизираната азбестова водопроводна мрежа, за чиято подмяна ВиК и Община Свищов нямат пари, посочи Румен Линев, началник на водоснабдителния район:

"Загубите в населеното място на питейна вода са над 80%". 

От 22 август се очаква да започне подмяната на 2400 метра от най-критичния участък на хранителния водопровод за Българско сливово. Нужна е финансова помощ от държавата за смяната на още поне 5 километра тръби. 

27 водоноски подготвят ВиК Свищов и общината за осемте бедстващи села.

От помощ за вода се нуждае и Противопожарната служба, посочи началникът ѝ Светлин Михайлов:

"Подготвяме списък на хидранти и водоизточници, които можем да ползваме при пожари".

Търпението на хората е изчерпано, заяви кметът на Българско сливово Радослав Атанасов:

"Селото е готово да излезе на протест, включително и за затваряне на пътища".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Манфред Вебер (Л) минава покрай Урсула фон дер Лайен, преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, Франция, 18 юли 2024 г.

Евродепутатите - разделени относно втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на ЕК

Евродепутатите се разделиха по отношение на кандидатурата на Урсула фон дер Лайен начело на Еврокомисията за втори мандат.  Програмата на фон дер Лайен е точната програма за следващите 5 години, заяви председателят на политическата група на ЕНП Манфред Вебер: "Много неща днес са заложени на карта. Европейците искат демократична, а не..

публикувано на 18.07.24 в 13:51
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Концентрирано присъствие на кораби на НАТО в Черно море е заплаха за Русия

Кремъл обяви днес, че Русия ще сметне каквито и да било планове за установяване на постоянно присъствие на военни кораби на НАТО в Черно море за заплаха, предвид участието на Алианса в конфликта в Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия е готова да предприеме всички необходими мерки, за да..

публикувано на 18.07.24 в 13:49

Военен ритуал и общоградско поклонение във В. Търново за годишнината от рождението на Апостола

С военен ритуал, изпълнен от Националния военен университет "Васил Левски", и общоградско поклонение във Велико Търново беше чествана годишнината от рождението на Апостола на свободата. В центъра на Велико Търново е единственият у нас паметник на Левски, на който Апостолът е на бесилото. 187-ата годишнина от рождението на Апостола на..

публикувано на 18.07.24 в 13:43
Изслушване на министър Виолета Коритарова в НС, 18 юли 2024 г.

Министър Коритарова: Засега няма правно основание за премахване на "Подпорната стена" на "Алепу"

На този етап няма правно основание за премахване на изграденото съоръжение на плажа "Алепу", изчаква се окончателното решение на съда. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на изслушване в парламента за т.нар. "Подпорна стена". Делото в Административен съд Бургас е насрочено за 24..

публикувано на 18.07.24 в 13:27
Красимир Димитров

Красимир Димитров: Превенцията и обучението са най-важни при бедствия за адекватни действия

Превенцията и обучението са най-важни за бедствени ситуации, за да могат хората да реагират адекватно. Затова дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община имаме полигон за обучение. Това заяви директорът на АПП Красимир Димитров в интервю пред БНР. Днес на столичния пл. "Александър Батенберг" общинското аварийно звено..

публикувано на 18.07.24 в 13:20

В Ловеч отбелязаха 187-годишнината от рождението на Апостола

С възпоменателна церемония с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото му пред най-внушителния паметник на Васил Левски в Ловеч беше отбелязана 187-годишнина от рождението на Апостола на българската свобода. Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски Гражданско поклонение имаше и в двора на..

публикувано на 18.07.24 в 13:15
Началото на ремонта в района на кръстовището на ул. „Опълченска“ и бул. „Сливница“.

Започна ремонтът на "Опълченска", общински съветници от ГЕРБ-СДС искат оставката на зам.-кмета по транспорт

Започна ремонтът на столичната улица "Опълченска". Затворен за движение е мостът на кръстовището на улицата с булевард "Сливница". Алтернативните маршрути са булевардите "Константин Величков" и "Христо Ботев". Кметът на София Васил Терзиев обяви официално началото на ремонта: "Това е проект от 2012 година, който започва днес, за..

публикувано на 18.07.24 в 13:01