Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Населението ще бъде на топло", увери заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов

Войната за дървата за огрев: Газовият шок връща интереса към традиционното отопление, недостиг на пазара

158 общини в страната имат гори. От тях едва 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, продават на заводите

Снимка: Ани Петрова

Годишно страната ни добива около 6,5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме около 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече в сравнение с предходната. Заради цените на енергоносителите и газовата криза обаче сега хората се презапасяват и се преориентират отново към традиционното гориво, дори на места, където това отопление не е било факт, а това предизвиква недостиг на пазара.

Такава картина преди началото на отоплителния сезон описа в интервю за БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов. 

"Ние трябва да сечем планово около 8 милиона кубически метра дървесина, ние сечем под 7 и това се дължи на тези самоограничения, които сме си наложили в годините. Има известен недостиг на трудова ръка."

Валентин Чамбов  Снимка: Веселина Миланова

158 общини в страната имат гори, от тях само 15 снабдяват местното население с дърва за огрев, заяви Чамбов.

"Ще ги санкционира местното население, когато дойде време за следващите избори. Защо кметът не е изпълнил своите задължения по закон, общинската дървесина да я извади за местното население, а я е продал в заводите. Такива случаи има много."

"Сега ще покажем, че общините имат дървесина. Ако не вземат мерки, скоро ще покажем и кои общини колко точно не са предоставили на населението, а са закарали дървесина в заводите."

България има 3-4 големи фабрики, които поемат технологично дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в продукт. С две от фабриките вече са направени срещи, предстои такава среща с трета. Идеята е "да намалят потреблението на дърва за огрев – асортимент, който се ползва и в големите фабрики, не да бъдат вкарвани в заводите такива големи обеми, каквито в момента влизат, а да остане дървесината на пазара за местното население", поясни заместник-министърът в предаването "Преди всички".

По думите му апелът е "да намалят наполовина това, което потребяват в момента, за да остане този обем за пазара".

Става дума за временно намаление – за месец-два, уточни Чамбов.

Снимка: БНР - Радио Видин

Заради скъпите дърва жителите на родопското село Чепинци излизат на протест.

Хората се събират пред сградата на местното горско стопанство в знак на недоволство. Въпреки подадените заявления, повечето от тях все още не разполагат с дърва за огрев на прага на новия отоплителен сезон.

"Ние не можем да регулираме пазара. Всяка фирма в пазарна икономика решава къде да си пласира дървесината", коментира директорът на горското стопанство в Смилян инж. Анатолий Елев.

"Има обекти, които сме възложили само за добив, за да се снабдява населението с дърва за огрев. Тази година сме завишили количеството, само за местното население."

Валентин Чамбов увери населението на Чепинци, че държавата ще осигури дърва за огрев.

"Населението ще бъде на топло."

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35