Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газовите хранилища са запълнени 85%, но Германия продължава да се безпокои за доставките

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия не може да изключи пълно спиране на руските газови доставки, призна вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек. Заедно с канцлера Олаф Шолц той е в Канада за преговори за дългосрочно сътрудничество в областта на възоновяемите енергоносители.

Газохранилищата в Германия са запълнени предсрочно на 85 процента, но това не внася голямо успокоение, предупреди Роберт Хабек и обясни притесненията си с разликата в потреблението в сравнение с миналата година.

"Все още сме изправени пред много тежка зима. Трябва да очакваме, че руският президент Владимир Путин ще намали допълнително газа", посочи вицеканцлерът само дни, след като "Газпром" обяви, че за три дни следващата седмица спира газопровода "Северен поток 1" за поредни "ремонтни дейности". Хабек е категоричен, че основният проблем на Германия не са намалените количества газ, а липсващата довеждаща инфраструктура за втечнен газ, която ще гарантира независимост от "Газпром".

"В момента строим временни терминали, след това и постоянни, и за тях има достатъчно газ. Миналата седмица подписах договорите. За разлика от други държави, които се питат откъде да купят газ, Германия се пита, как да докара газа", обясни представителят на Зелените в управляващата коалиция Роберт Хабек от Канада, където заедно с канцлера Олаф Шолц води преговори за дългосрочно партньорство за производството и използването на възобновяеми енергоизточници.

"Германия притежава технологията за производство на така наречения "зелен водород", а Канада има природните условия за това", подчерта вицеканцлерът.

Роберт Хабек обяви влизането в сила през септември на предписания за икономисване на синьо гориво. Предстои и оповестяването на нов пакет социални мерки за подпомагане на домакинствата и бизнеса заради растящите цени, свързани с енергийната криза. В края на месеца изтича срокът на действащите облекчения и в тази връзка германската централна банка обяви, че очаква двуцифрена инфлация през есента. Президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел настоява за ново вдигане на лихвите от Европейската централна банка.

В публикувания днес месечен доклад Бундесбанк предупреждава за очаквана рецесия в най-голямата икономика в еврозоната. "Заради огромната промишленост, силно зависима от руския газ, Германия е сред най-уязвимите към всякакво прекъсване на енергийните доставки и рязко растящите разходи вече натежават върху производството", се казва в доклада.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Джартов

Гл. комисар Джартов: Включваме допълнителни екипи в гасенето на пожара край Стара Загора

Допълнителни екипи на пожарната ще се включат в гасенето на пожара, който пламна днес край Стара Загора. Това съобщи за БНР гл. комисар Александър Джартов, директор на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението". "Имаме по-сложен пожар, който се намира в трудно достъпен терен, като основно гори борова гора. Имаме изпратени..

публикувано на 15.07.24 в 22:12
Красимир Стоев

Красимир Стоев: От четвъртък разхлажадне, дъжд и градушки

Доста високи температури и горещата вълна продължава и през следващите 48 часа, дори температурите още малко ще се повишат, предупреди синоптикът от НИМК Красимир Стоев в интервю пред БНР.   Захлаждане ще има в четвъртък и петък, когато се очакват гръмотевични бури, дъжд в следобедните часове и градушки. "Продължителна е горещата вълна, утре е..

публикувано на 15.07.24 в 21:53

В Силистра термометрите стигат до 45 градуса

От година на година лятото в Силистренско става все по-горещо, а зимите все по-меки.  Последно Дунава е замръзвал през 2017-та година, а жегите при 35-40 градуса са вече ежедневие. От петък се пристъпи и към затваряне на път I-7 – Силистра – Шумен във времето от 13 до 21 часа,  отново заради високите градуси.  Всъщност за силистренци..

публикувано на 15.07.24 в 21:31

ЕС удължи с една година санкциите срещу Иран заради подкрепата му за руска война в Украйна

Страните - членки на ЕС удължиха с една година санкциите, наложени заради подкрепата на Иран за руската агресия в Украйна и за бунтовнически групировки в Близкия изток и Червено море. Мерките се отнасят и за флотата на Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Тя снабдява с оръжия, включително ракети и дронове, бунтовниците хуси в..

публикувано на 15.07.24 в 20:48

Гасенето на пожара край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и утре

Гасенето на пожара   край граничнитe села Преколница и Коприва ще продължи и  утре. През  целия  ден три противопожарни екипа, два екипа с леки автомобили с 11 служители и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" през бяха на терена и гасиха пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на  граничните села Коприва, с. Цървен дол и с...

публикувано на 15.07.24 в 20:36

Св. Синод на БПЦ с призив за молитва и подкрепа към борещите се с огнената стихия в страната

Св. Синод на БПЦ отправя призив за молитва и подкрепа към огнеборците, служителите на МВР, доброволците и всички, които помагат в борбата с огнената стихия в страната, както и за подкрепа към всички пострадали, загубили своя дом. Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен..

публикувано на 15.07.24 в 20:25

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради бушуващия край града пожар

Частично бедствено положение обявиха в Стара Загора заради пожара, който бушува край града. В гасенето участват 7 екипа на пожарната в Стара Загора, Казанлък и Чирпан. В борбата с пламъците се включват и военните, горски служители и десетки доброволци. Пламъците обхващат труднодостъпен терен между местностите 7-ми километър и Черен острец...

публикувано на 15.07.24 в 20:21