Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци от години тъне в разруха

Възстановяването ще струва 300 хиляди лева

Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци
Снимка: Пламен Христов

Къщата-музей на Васил Левски в село Батулци в община Ябланица от години тъне в забрава и разруха. Местните се опасяват, че има опасност да се заличи частица от историята. Те настояват спешно да бъде реставрирана и ремонтирана къщата на Георги Диков - Кекевето, в която Апостола основава Местния революционен комитет през 1871 година.

Сградата е със статут на историческа недвижима културна ценност с местно значение. Първият етаж е бил ханче, имало е пекарна за хляб, запазена и до днес, както и там е имало изход, от който Васил Левски да излезе от втория етаж през стълбата и да се оттегли към планината. Областната администрация в Ловеч получи финансиране от Министерството на културата в размер на близо 16 хиляди лева за изготвяне на проект за ремонт и възстановяване на къщата музей Васил Левски в село Батулци, Община Ябланица. До преди малко повече от 20 години е била музей, но е изоставена и тъне в разруха.

От 1966 година къщата е превърната в музей, който съществува до средата на 90-те години на миналия век. В момента сградата е необитаема и се нуждае от спешно укрепване. През последните години инициативен комитет с председател Тодор Тодоров започва кампания за спасяването на къщата.

"Инициативният комитет е от 28 души местни хора и родолюбци. Нещата са в окаяно състояние, защото от 1998 година музеят е затворен и ограбен. Колекцията липсва, откраднат е пистолета, пушката, много ценно евангелие. Много странно - предадено е в Ловеч и го няма. Евангелието е от 14 век, писано е в манастира в Етрополе. Ако до една година не се направи ремонт на къщата, най-вероятно ще падне", каза за БНР Тодоров.

Той обясни, че доста от жителите от селото и региона са готови да помогнат за възстановяването на къщата:

"Хората са съгласни с всякакви средства да помагат и ние ще направим дарение от Инициативния комитет "Васил Левски" да закупим пистолет, пушка и кама. Тези три неща струват около 3 хиляди лева. Аз съм намерил в София колекционери, които могат да ги продадат. Ще ги закупим с наши средства и ще ги дарим".

За ремонта на къщата ще са необходими доста средства.

"Сумата не е малка. Идваха специалисти, които се занимават с тези дейности. Къщата-музей може да се възстанови с проект за над 300 хиляди лева".

Нели Митева, директор на Дирекцията, която отговаря за държавните имоти в областната администрация посочи какво е необходимо:

"Трябва да бъде уточнено предназначението на всяко от помещенията, как виждаме използването на пространството около къщата, самите помещения, къде ще бъдат разположени музейните експонати. Идеята е по-нататък да бъде музей и смятаме, че ако работим заедно и с общината, и с местните хора, с Регионалния исторически музей нещата ще се случат по най-добрия начин".

Кметският наместник на село Батулци Георги Братанов каза, че вече е имало изготвен проект за ремонта и реставрацията на къщата.

"Проектът за бюст-паметник, за каменен дувар и основен ремонт ще струва около 400 хиляди лева. Направихме ремонт на покрива на къщата, сменени са всички греди, обшит е тавана и са наредени плочите. Долният етаж е много стабилен".

Кметът на Ябланица Найден Найденов каза, че Общината ще положи усилия за възстановяването на къщата и превръщането ѝ в туристическа забележителност".

"Нашата идея е да се оформи и дворното пространство, където да се изгради навес, в който да се провеждат отрити уроци с децата и други мероприятия, но това ще е следващата стъпка, защото проектантът беше скептичен към тази идея по простата причина, че се усложнява проекта и може би ще има по-големи трудности при изпълнението. Ние имаме готовност общината да изгради тези допълнителни съоръжения в дворното пространство".

Тодор Тодоров коментира, че къщата не трябва да се стопанисва от община Ябланица:

"В никакъв случай. Тръгне ли ремонта бенефициент трябва да бъде Министерството на културата".

Една от наследниците на Васил Левски - пра-пра внучка на сестра му Яна - Христина Богданова каза, че причината за разрухата на къщата е безхаберието на държавата.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26