Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца има библиобус

Жителите в района на Враца и Видин ще имат възможност да се срещнат със съвременни автори от България, Норвегия

Силвия Петрова, директор на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца
Снимка: Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца

Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца вече е с нова мобилна придобивка. Това е библиобус, който ще пътува към своите читатели, зареден с книги и изненади. Мобилната библиотека ще има стилажи за 100 тома, техника, чрез която ще се осъществяват виртуални срещи с писатели, и други приспособления, свързани с различни инициативи на библиотеката. Идеята е, те да достигнат до повече хора по атрактивен и достъпен начин.
"Регионалната библиотека има нова придобивка - библиобус, който предстои да бъде брандиран и оборудван с нови книги, съответната техника и да потегли към своите читатели. Тази нова придобивка е по проект на библиотеката, който се реализира с партньорството на Регионалната библиотека във Видин. "Книжни пътеки, мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавието" - така кръстихме нашия проект. Идеята ни е съвместно с колегите от Видин да създадем иновативна и атрактивна форма за достъп до култура и изкуство на открито", каза за БНР Силвия Павлова, директор на Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца.

Превозното средство ще пътува на територията на град Враца и община Видин.

"Планираме да се осъществяват посещения в паркове, в отдалечени от центъра места, където хората не винаги успяват да се включат в различните инициативи, които се случват в центъра на града, в детските градини, училищата, кварталите на Враца. Идеята е чрез този библиобус да обогатим библиотечните услуги, които предлагаме за всички наши категории читатели, за децата младежите, възрастните. Планирали сме да реализираме литературни маршрути, в които потребителите ще имат възможност да се срещнат както с нови книги, така и със съвременни автори от България, Норвегия чрез онлайн срещи, а някои от авторите ще гостуват, ще пътуват с този библиобус. Първите ни планирани литературни маршрути са за Враца", допълни в предаването "Хора, пътища, автомобили" Павлова. 

Във Видин библиобусът ще посети квартал нов път,  квартал Новоселци, отдалечени квартали на града. Библиобусът ще посети село Антимово, Кутово, Иново.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пето издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia DocuMental ще се проведе от 28 септември до 6 октомври . 30 премиерни за България филми ще бъдат показани в рамките на фестивала . Голяма част от лентите са носители на престижни международни награди, разказа за БНР фестивалният директор Мартичка Божилова .  Sofia DocuMental е..

публикувано на 12.09.24 в 15:44
История на пчелите - Мая Люнде

"История на пчелите" - предупреждение за опасностите, които идват, когато пренебрегваме природата

Романът " История на пчелите" на Мая Люнде  достига върховете на класациите за най-продавани книги в десетки страни и е най-големият норвежки успех в литературата през ХХI век.  Епичен роман за смъртта на пчелите, събиращ миналото, настоящето и ужасяващото бъдеще в история, заплетена като пчелна пита и разказваща за силната връзка между деца..

публикувано на 12.09.24 в 11:56

В Плевен започва поредното издание на Есенен джаз фест

В Плевен откриват осмото издание на Есенен джаз фест. Предстоящото издание ще бъде съпътствано от детска зона и арт работилници. Откриването е тази вечер от 20:30 часа в парка на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Плевен, които са включили в тазгодишното издание до 14 септември изпълнения с музикални предизвикателства...

публикувано на 12.09.24 в 08:25
Венцислав Благоев

Днес е заключителният концерт на третото издание - "Импровизирай безкрай" при НДК

"На концерта участват и двама от музикантите на БНР, това са концерт-майсторът Наско Миладинов, пианист на Биг бенда и аз, който също съм от Биг бенда, така че радиото отново подкрепя българския джаз, красивата музика и младите хора, каза за "Хоризонт" тромпетистът Венцислав Благоев по повод третото издание на "Импровизирай безкрай" сцена за млади..

публикувано на 10.09.24 в 14:04
Народен театър

Започва новият сезон в Народния театър, до декември се очакват 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:15
Tanzmesse

Елиана Лилова: Българското участие на Tanzmesse беше забелязано

За първи път страната ни беше представена на най-голяма платформа за съвременен танц в света - Tanzmesse, в Дюселдорф.  " За нас беше ненормално България да не присъства 30 години.  Нашата делегация беше от петима човека и  първото ни участие беше доста добре забелязано от всички присъстващи на свотовното изложение. Петимата артисти работят в..

публикувано на 09.09.24 в 10:19
Елена и Яне Каменарови

Формация "Леб и вино" - пазители на автентичната народна музика в Санданско-петричкия район

Елена и Яне Каменарови са признатите пазители на автентичната народна музика в санданско-петричкия район.  Преди четвърт век поставили началото на тази своя мисия да издирят и запишат всичко, така, както го пеели, свирели и танцували предците ни, а създадената от тях формация "Леб и вино" скоро ще отбележи своята 20 годишнина. Самите..

публикувано на 09.09.24 в 09:50