Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Активните бойни действия продължават на всички фронтове

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава украинската офанзива за отвоюване на окупираната от руските части Херсонска област.

Активните бойни действия продължават на всички фронтове, заяви във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски. По-рано в Киев той се е срещнал с екипа на Международната агенция за ядрена енергия, който трябва тази седмица да инспектира АЕЦ "Запорожие". Най-голямата атомна централа в Европа е под руски контрол, като през последните седмици Москва и Киев разменят обвинения за удари по нея, които могат да доведат до ядрена катастрофа.

"За съжаление Русия не спира провокациите в точно тези места, от които мисията трябва да достигне станцията. Но се надявам екипът на международната агенция да може да започне своята дейност. Ситуацията в централата и в Енергодар остава изключително опасна. Рискът от ядрена катастрофа по никакъв начин не е намалял", заяви Володимир Зеленски и повтори позицията, че само връщането на централата под украински контрол ще гарантира нейното безопасно функциониране.

Вчера Киев съобщи за пробив в първата линия на руските защити, но и че битката за областта и самия град Херсон - един от ранните успехи на руската офанзива в Украйна - ще е продължителна. Украинската армия продължава с ударите по 3 ключови моста над река Днепър, с цел прекъсване на руските снабдителни линии.

Според министерството на отбраната в Москва украинските сили са били надвити при един от опитите си за атака в Херсонска област и са понесли сериозни жертви. Руските администрации в окупираните части на Донбас продължават да съобщават за украински удари срещу цивилни цели.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руски войници на позиция край Благодатное в раойна на Микоалев - 29 август 2022

Украйна с контраофанзива в южната част на страната

Украйна обяви днес начало на дългоочакваната контраофанзива в южната част на страната, а мисията на Международната агенция за атомна енергия вече е на път за Запорожката атомна електроцентрала, съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гроси...

публикувано на 29.08.22 в 17:45
Руски войник на позиция край Благодатное в района на Николаев, 29 август 2022

Украйна заяви, че е пробила руската отбрана в няколко сектора край Херсон

Украинските въоръжени сили са пробили руските отбранителни линии на няколко места близо до град Херсон в Южна Украйна, според украински източници. От руското министерство на отбраната заявиха, че украинските атаки в Херсонска и Николаевска област са..

обновено на 30.08.22 в 12:08

Токът в Украйна е 8-9 пъти по-евтин, отколкото в Източна Европа

Цената на електроенергията в Украйна, която води война срещу руските окупатори, е  9 пъти по-ниска отколкото в страните от Източна Европа, съобщава агенция УНИАН. Борсовата цена на електроенергията в Унгария, Чехия, Словакия и Румъния се движи в интервал..

публикувано на 30.08.22 в 20:11
Сградата на националния театър в Одеса

Украйна иска пристанището на Одеса да бъде добавено в списъка на защитеното културно наследство

Правителството на Украйна ще поиска ООН и ЮНЕСКО да добавят историческото пристанище на Одеса към списъка на защитените обекти на световното културно наследство, тъй като инвазията на Русия продължава, предава АФП...

публикувано на 30.08.22 в 20:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа..

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски: Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела

Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела  за кражба на европроекти, че съм изливал парти в чужбина и за подривна дейност против България.  Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, като уточни, че още..

публикувано на 13.09.24 в 19:25
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР..

публикувано на 13.09.24 в 19:20
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в..

публикувано на 13.09.24 в 18:57