Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с павилионите "Лафка"?

Снимка: БГНЕС, архив

Каква е съдбата на павилионите "Лафка", които две години и половина стоят заключени с катинари в цялата страна? Кой е техният реален собственик и ще претендират ли общините, сключили договори без търг за отдаване на най-апетитните места първоначално за продажба на вестници и цигари, а после и на хазартни надежди? 

Проверка по темата направи кореспондентът на БНР в Благоевград Кети Тренчева, където част от обектите са на прицела на прокуратурата.

Преди 10 години "Булгартабак Холдинг" чрез дружеството си в Благоевград, което още работеше, създаде павилионната верига "Лафка". В цялата страна бяха поставени над 1500 преместваеми търговски обекти, част от които работеха франчайз. 

Първоначално те бяха новите вестникарски будки, в които се продаваха още цигари, напитки и пакетирани храни. След това павилионите станаха основни места за продажба на търкащите се талони с обещания за големи печалби и други хазартни игри. По-късно бяха добавени и рекламни табели за раздаване на бързи кредити.

Когато държавата спря кранчето на монополния частен хазарт, "Лафка"-обектите мигновено затвориха. Талончетата, мониторите, рекламните табели и останалото оборудване бяха прибрани. Но павилионите останаха. В Благоевград те са 23 обекта, все на ключови места, предоставени през 2012 година от Общината, без търг и за срок от 10 години, което беше повод за масови протести на местните дребни търговци. 

Против това решение беше и тогавашният общински съветник, сега кмет на Благоевград - Илко Стоянов, който очаква  в края на октомври павилионите да станат общинска собственост, както е записано в договора.

Дали Общината е сигурна, че ще си вземе павилионите, все още собственост на вече несъществуващата "Благоевград-БТ", с оглед на това, че дъщерното дружество, притежаващо веригата "Лафка", е изтеглило ипотечен кредит от 34,4 милиона лева?

"По никакъв начин не може да има тежести за Общината, тъй като не са били вземани такива решения. Това означава, че ние ще си вземем обектите и ще можем да разполагаме с тях като абсолютен собственик на имота. Оттам нататък става дума за взаимоотношения между други търговски субекти, които нас не ни интересуват", каза кметът на Благоевград Илко Стоянов. 

По думите му павилионите ще си останат търговски обекти, но категорично без опцията за хазартни игри.

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: Кети Тренчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двете ДПС-та се разбраха за секционните комисии в Дупница

Двете фракции в ДПС се договориха по състава на секционните комисии в Дупница. Съставът ще бъде утвърден от Районната изирателна комисия, като предстоят консултации в още 8 общини в региона.  ДПС-Пеевски и ДПС-Доган трябва да си разпределят едното място във всяка от 76-те секционни комисии в община Дупница. Поне на консултациите нямало спорове и..

публикувано на 18.09.24 в 12:29
Бейрут, 17 септември 2024 г.

Унгарска компания произвела пейджърите, които експлодираха в Ливан

Моделът пейджър от вчерашните координирани взривове в Ливан се произвежда от унгарска компания. Това съобщи тайванският производител Gold Apollo, който е установил "дългосрочно партньорство" с базираната в Будапеща компания "Би Ей Си Кънсалтинг". Моделът, споменат в медийните публикации след вчерашните експлозии "се произвежда и продава от..

публикувано на 18.09.24 в 12:27

Депутатите задължиха МС да изготви доклад за решенията на НС за бъдещето на "Марица-изток"

Депутатите задължиха Министерския съвет да изготви доклад за изпълнението на решенията на Народното събрание, свързани с бъдещето на комплекса "Марица-изток". Срокът е до десет дни след приемането на решението, когато беше подкрепено от 152 народни представители, 3-ма от ПП-ДБ се въздържаха. Вносителите от "Възраждане" смятат, че досегашните и..

публикувано на 18.09.24 в 12:10

Заседанието на българо-македонската историческа комисия се отлага

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават медии в Северна Македония, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Скопие. Преди седмица на закрито заседание..

публикувано на 18.09.24 в 11:45
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Изтеглиха номерата за частичните и новите кметски избори

ДПС ще бъде с номер 55 в бюлетините за насрочените за 20-и октомври нови и частични избори за кметове, а коалиция "БСП за България“ - с номер 43. Това стана ясно при провеждането на жребия в Централната избирателна комисия за определянето на поредните номера на формациите, които са допуснати за участие в тях. Тегли се жребият за новите и частични..

публикувано на 18.09.24 в 11:34
Искра Михайлова

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни

Докладът за бъдещето на ТЕЦ "Марица-изток" трябва да бъде готов до 10 дни. Това заяви народният представител Искра Михайлова в кулоарите на парламента. Остава неясно какво се случва с отпусната помощ от 250 млн. лева годишно за подкрепа на "Мини Марица-изток". Няма и яснота за  споразумението със синдикатите, което беше подписано след бурни..

публикувано на 18.09.24 в 11:25
Андрей Чорбанов

ИТН подкрепя законопроекта на "Възраждане" за вендинг машини за лекарства

Депутатите от "Има такъв народ" подкрепят промените на "Възраждане" на Закона за лекарствените продукти, с които се предлага продажба на лекарства чрез вендинг автомати с цел овладяване проблема със снабдяването. Депутатът Андрей Чорбанов заяви, че и в момента лекарствата без рецепта не подлежат на контрол и че лекарствата, които ще са в..

публикувано на 18.09.24 в 11:16