Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време ли е да се замислим за добив на шистов газ?

Снимка: www.uni-sofia.bg

У нас е наложен мораториум не само за само на добива, но и върху проучванията за шистов газ. Пълният му потенциал в страната ни така и не беше проучен, въпреки че има предварителни изчисления и оценки за между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра, или между 100 и 300 години от сегашното ни потребление.

Това каза за БНР деканът на Стопанския факултет в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ доцент доктор Атанас Георгиев, който е изследвал в своя монография темата. "Всяка дейност по проучване и добив отнема време и добивът на шистов газ не може да реши настоящата криза", подчерта той.

„При всички положения не може да очакваме, че газ ще потече от който и да е сондаж тази зима. Бързи решения, за съжаление, нямаме достатъчно налични. Вчера намерих статия, която съм писал преди 11 години. Точно същите теми обсъждаме - че трябва да се използват всички опции за диверсификация, които минават през различни доставчици, трасета и източници на газ, като същевременно поне трябва да се проучи потенциалът за налични ресурси тук. Нека също не забравяме, че има и редица проекти, които биха могли да използват конвенционален добив в Северна България, не само в Добруджа, а и в Северозападна“.

Полша и Франция също имат, според предварителните проучвания, големи находища на шистов газ. Франция, която е най-богата по първоначални оценки, е забранила проучванията горе-долу по времето, когато и България, припомни Георгиев в предаването „Хоризонт за вас“:

Вече има доста натрупан опит от използването на такава технология в Щатите. Ако тогава тя беше по-скоро непозната и не се знаеше какви са екологичните рискове, вече има доста повече данни, вижда се къде системата за регулиране на замърсяванията не работи добре и какви са били технологичните предизвикателства. Нямаме извинението, че тази технология е непозната. Благодарение на нея Щатите в момента са най-големия износител на газ и произвеждат почти 50% повече, отколкото Руската федерация. Очевидно тази технология работи и се комерсиализира. Тя се приложи в такива скални формации, в каквито никога не се е очаквало да се добива отново газ и нефт. Може да се използва този опит, поне за да се проучи какъв е потенциалът. Най-малкото това би било още една тема за преговори с други доставчици“.

Газовата тема се преекспонира в предизборната кампания,  категоричен е той. Възможностите за конвенционален добив, спирани през годините, са първите стъпки, през които трябва да се поеме за местно ниво, смята ученият. Относно възможността за нови разговори с „Газпром“, той смята, че договорености с доставчик, който е нарушил договора си, трябва да се да се правят „с едно на ум“:

„Ако има въобще някакви доставки на руски газ, според мен те трябва да са свръх на това, което е необходимо на България и да служат за запълване хранилището или за последваща препродажба, но трябва да се положат максимални усилия за доставка на газ извън това, което традиционно е било получавано от Руската федерация“.

Относно ангажимента за свиване на потреблението на газ с 15%, Георгиев изрази мнение, че „трябва да се анализира буквално за дневен режим какво би било потреблението на газ през зимните месеци и какви биха били източниците от внос или от хранилището“.

Субсидиите у нас и в други страни в Европа са насочени към намаляване на цените и няма как да се използват за инвестиции в алтернативно потребление или енергийна ефективност, подчерта той.

„Очаквам с нетърпение да видя какво точно ще предложи Европейската комисия на 9-ти септември, когато се събира, за да обсъжда тези теми. Каквото и решение да бъде взето, според мен, то няма да даде бърз ефект, от който всички имаме нужда“. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Теодора Чамова: След вдишване на райски газ човек може да загуби съзнание

Употребата на райски газ преди шофиране е опасна, тъй като може да наруши концентрацията и да доведе до пътни инциденти – това разказа в интервю за предаването „Хора, пътища, автомобили“  проф. Теодора Чамова от Клиниката по нервни болести в университетската Александровска болница. По думите й през последните 10 години този газ все по-често..

публикувано на 06.08.24 в 13:34

Ваня Стайкова: Здравословният секс е антидот на болестите

„Около 70 процента от гледаемостта на темите в канала „Попитайте Ваня“ идва от мъжката аудитория. Мъжете се интересуват най-много от теми за потентността, ерекцията и какво харесват жените в секса“. Това разказа в интервю за предаването „Летни нощи“ по Хоризонт Ваня Стайкова, приложен психолог и създател на Youtube канал за междуличностни и..

публикувано на 06.08.24 в 09:56

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47