Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Карлово обвини "Напоителни системи" за непочистеното корито, от дружеството отричат

Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

Карловското село Богдан е най-тежко засегнато, след като привината вълна по река Стряма наводни района. Мостовете са разрушени и селото е недостъпно. От няколко години кметът на Карлово Емил Кабаиванов води кореспонденция с компетентните институции за почистване и укрепване на речното корито. Миналата седмица е изпратен протокол до областния управител, във връзка с проблемите по коритото на реката, подчерта Кабаиванов:

„Разговаряхме с президента на Републиката и му обясних, че от няколко години ние водим кореспонденция и с областните управители, и с „Напоителни системи“, и с РИОСВ, и с „Басейнова дирекция“ като сме ги алармирали, че р. Стряма е опасна и че трябва да се извърши корекция на коритото, което обединява няколко действия. Едното е растителността, която е в коритото, трябва да бъде премахната, защото е опасна, другото е, че трябва да бъдат укрепени дигите на река Стряма, които сега се скъсаха, някой от тях. Правата на принципал изпълнява, или на собственик, „Напоителни системи“ и това трябва да бъде извършено от тях. Огромните водни количества са 190 литра на квадратен метър - значи на квадрат със страни един на един метър - почти два метра плътен воден стълб. Такова количество, което се изля в Средна гора, неминуемо щеше да донесе проблемите, които дойдоха сега“.

Екипите на "Напоителни системи" помагат и днес на хората при наводненията в Карловска и Пловдивска област, информира изпълнителният директор Атанас Мулетаров. По думите му, там, където река Стряма е преляла, "Напоителни системи" не стопанисват коритото й:

Най-важното е, че, доколкото имаше бедстващи хора, ги освободихме, извадихме от домовете. Не бяха кой знае колко. Три-четири часа там беше напрежението, голямото. По отношение на обвиненията на кмета на Карлово - там където, са нашата собственост в неговия район, те са две села – Дъбене и Войнягово, които нямат нищо общо с голямото наводнение по неговите, горе, райони. Вчера в едното едно водохващане скъса пътя, което го изчистихме, за да се оттегли оттам реката. Във Войнягово действително реката влизаше в селото и там почистихме едно водохващане и тя си пое по пътя. Днес вече няма нищо притеснително във Войнягово. Не знам защо са тези обвинения за собственост, когато нашата – тези две села, там даже няма скъсана дига“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изслушване на служебния премиер Димитър Главчев в рамките на парламентарен контрол

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова ще отговарят на въпроси на депутати в първия блиц контрол в 50-отото Народно събрание.  В програмата на парламента е включено изслушване на служебния премиер Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална..

публикувано на 05.07.24 в 04:06

Повишена степен на тревога заради вулкана Стромболи в Италия

Вулканите Стромболи и Етна от Сицилианския архипелаг изригват отново. Зрелищна е вулканичната дейност и на двата вулкана, най-вече тази на остров Стромболи с едноименния вулкан. За туристите случващото се е уникална атракция и някои споделиха, че са впечатлени от силния тътен и облаците дим.  Кратерът на Стромболи е на 700 метра надморска височина,..

публикувано на 05.07.24 в 03:07

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44