Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново: Празничен звън на камбани на Царевец и в храмовете за Съединението

Празникът ще бъде отбелязан с общоградско тържество пред паметника "Майка България"
Снимка: Община Велико Търново

Във Велико Търново денят на Съединението ще бъде ознаменуван с празничен звън на камбаните в крепостта Царевец, както и във всички православни храмове.

Празникът ще бъде отбелязан с общоградско тържество пред паметника "Майка България" и с военен марш.

Във Велико Търново, където Съединението за първи път е признато като политически акт от княз Александър Първи, честванията за 137-ата годишнина ще започнат с издигане на националния флаг пред Общината, след което ученици ще представят литературната композиция "Българийо, за тебе те умряха".

Пред паметника "Майка България" ще бъде отслужен празничен благослов и с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. Почетният караул на Националния военен университет "Васил Левски" ще премине в тържествен марш, а вечерта ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина". 

В Художествената галерия "Борис Денев" ще бъде открита изложбата "Митове и легенди" с творбите на 50 художници от Балканското квадринале на живописта - Стара Загора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
СГС наложи най-тежката мярка

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд наложи най-тежката мярка "задържане под стража" на депутата Джейхан Ибрямов. Преди дни Джейхан Ибрямов бе задържан, като при задържането му е открита сумата от 100 хил. белязани лв.  В мотивите на съда се посочва, че престъплението е сериозно и за него може да бъде наложена присъда до 6 години и глоба 5 хиляди лева за..

публикувано на 05.10.24 в 16:04

15 литра на квадратен метър дъжд паднаха в Монтана

Над 15 литра на квадратен метър дъжд се изсипа над Монтана днес.  Особено силно валя малко преди обяд. Измереното количество в областния център е най-голямото отчетено за региона днес. Най-слаб е бил валежът от дъжд в Чипровци - малко над литър.  Два са отчетени в Говежда, съобщават от синоптичната станция в Монтана.  До..

публикувано на 05.10.24 в 16:01

Глобалното затопляне и сушата могат да превърнат кафето в луксозна стока

Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия. Най-широко разпространените и предпочитани сортове като..

публикувано на 05.10.24 в 15:42

Решението за разкриване на частна болница в село Казичене е пред финализиране

Процедурата, чрез която здравното министерство трябва да одобри или откаже разкриването на частна болница с над 500 легла в софийското село Казичене, е пред финализиране.  В информация, изпратена от министерството до БНР, се посочва, че предстои агенция "Медицински надзор" да представи извършена комплексна оценка по проекта на компанията "Търговска..

публикувано на 05.10.24 в 15:40

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължаващата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Южните предградия на Бейрут бяха подложени на израелски въздушни удари и през последната нощ. Израелските въоръжени сили провеждат операции срещу оръжейни складове в различни райони в Южен Ливан. Войниците..

публикувано на 05.10.24 в 15:17
Джейхан Ибрямов

СГС заседава по искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийският градски съд заседава по искането за градската прокуратура за налагане на мярка за неотклонение на депутата Джейхан Ибрямов. Делото се гледа при закрити врата, заради използването на специални   разузнавателни средства. Прокуратурата внася искане за постоянния арест на Джейхан Ибрямов Джейхан Ибрямов беше арестуван в сряда..

публикувано на 05.10.24 в 15:13

Театърът в Пазарджик се разграничи от Петко Писков

Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик няма договорни отношения с Петко Писков от близо година. Според културната институция той отказва да им върне договори и счетоводни документи. Това става ясно от официалното изявление на ръководството на Пазарджишкия театър по повод информацията за връзката на театъра с Петко Писков, посочен..

публикувано на 05.10.24 в 15:12