Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър бележи рекорд в привличането на чужди инвестиции

Снимка: архив

Рекорден скок с 50 места отбеляза Кипър в глобалния индекс за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Той е и в топ 10 на страните, които възстановяват най-бързо притока на капитали след пандемията. 

Кипър достигна 18-о място в глобалната класация за чуждестранни инвестиции /Greenfield FDI Performance Index/ за 2021 г., изкачвайки се от 68-о място през 2020 г., съобщи кипърската Агенция за насърчаване на инвестициите /"Invest Cyprus"/. Това е най-голямата промяна, регистрирана в тазгодишния индекс, подчерта тя.

Международната класация оценява 84 страни според привлечените от тях преки чуждестранни инвестиции пропорционално на размера на икономиката им.

Кипър е включен и в десетката на страните, които възстановяват най-бързо притока на капитали след пандемията.

През първата половина на 2022 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са се увеличили със 150% спрямо същия период на 2019 г., а ръстът на инвестициите в сектора на информационните технологии достига впечатляващите 600%, посочи финансовият министър Константинос Петридис. Според него значителното увеличаване на чуждестранните инвестиции в периода на пандемията допринесе за бързото възстановяване на икономиката, работните места и доходите, което е особено важно в сегашната бурна икономическа среда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипърски офшорни газови находища

Газовите находища в зоните на Кипър - на фокус по време на "Източносредиземноморския газов форум" в Никозия

Разработването на газовите находища в кипърската изключителна икономическа зона е общ европейски интерес, заяви кипърският енергиен министър Наташа Пилиду. Ускоряването на този процес ще се обсъжда по време на посещението на европейския комисар по..

публикувано на 11.09.22 в 13:08
В Ларнака, Кипър

Кипър: Допълнителна еднократна помощ за семейства с деца

Правителството на Кипър одобри допълнителна еднократна помощ за семейства с деца от 4 до 18 години, която да поеме част от разходите им за новата учебна година. Решението е част от мерките за подпомагане на уязвимите групи от населението,..

публикувано на 07.09.22 в 16:11
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис

Кипър инвестира над 20 млн. евро за електронно управление на образователната мрежа

Над 20 млн. евро инвестира правителството на Кипър в система за електронно управление на образователната мрежа. Договорът за изпълнението на един от най-важните и мащабни проекти за компютъризация в страната бе подписан днес в присъствието на президента..

публикувано на 06.09.22 в 13:30
Част от строителството на територията на университета

Университетът на Кипър започва академичната година с инфраструктурни проекти за над 110 млн. евро

С инфраструктурни проекти за над 110 млн. евро започва новата академична година Университетът на Кипър, най-голямото висше учебно заведение в Кипър. Те се финансират чрез частни дарения от фондации, бюджета и европейски средства. В ход е..

публикувано на 02.09.22 в 09:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Размерът на енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА...

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Трябва да бъдем обединени. Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по..

публикувано на 07.07.24 в 16:47
Френският президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон в избирателна секция в Le Touquet-Paris-Plage, Северна Франция, 7 юли 2024 г. .

Макрон гласува в Туке и се отправи към Париж, за да подготви обръщението си към французите

Във Франция се провежда решаващият втори тур на предсрочните парламентарни избори, който може да доведе до исторически обрат с победата на крайната десница. Французите гласуват на втори тур за Национално събрание До обед избирателната активност на..

публикувано на 07.07.24 в 16:36
Християн Мицкоски

Делегацията на РСМ, водена от премиера, замина за участие на срещата на върха на НАТО

 Делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Християн Мицкоски, замина за Съединените щати за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.   Очаква се по време на форума министър-председателят Християн Мицкоски да се срещне с..

публикувано на 07.07.24 в 16:26