Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Семерджиев: България е износител на ток, не би трябвало да имаме недостиг

Ангел Семерджиев
Снимка: БГНЕС

"България е нетен износител на електроенергия, така че по отношение на възможностите за доставка на ток за вътрешното потребление не би трябвало да има никакъв проблем. Ако няма някакъв голям проблем, не би трябвало да има недостиг на електроенергия, тъй като ние продължаваме да изнасяме твърде много електроенергия". 

Това заяви бившият председател на КЕВР Ангел Семерджиев.

"За битовите потребители цените на електроенергията в момента, а и каквито се очертава да действат и през зимния период, не са се променили съществено от миналата година и са далеч от истинските пазарни цени. Това е една мярка, която в България беше предприета, така че битовите потребители не би трябвало да изпитват затруднение. За индустриалните потребители ситуацията е различна - там също действа механизъм, който подпомага плащането на електроенергията. Важно е, че ток ще има и индустриалните потребители, които успеят да се приспособят към високите цени на електроенергията, ще продължат да действат и ще бъдат конкурентоспособни - при тия нива, които тук имаме, сравнено с индустрията в Европа", коментира той.  

По думите на Семерджиев няма опасност заради солидарност в ЕС българските производители да субсидират граждани на други държави в Съюза:

"Няма достатъчно информация, а е много съществено, как ще се преразпределят тези средства, които ще се натрупват във фондовете, между различните държави. Трябва добре да се помисли и да се отстоява българската позиция, тъй като е известно, че България е една от най-бедните енергийно по отношение на домакинствата в ЕС". 

Интервюто на Снежана Иванова с Ангел Семерджиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"

На извънредно заседание днес Столичният общински съвет ще решава отпускането на заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт". Общите дългове са за десетки милиони левове. Миналата седмица стана ясно, че автотранспортът е със запорирани сметки заради неизплатени пари за ремонт на общежитието в квартал „Дружба“. Кметът на София..

публикувано на 03.10.24 в 08:17

Проблеми с цените на петрола може да има, ако кризата в Близкия изток прерасне в регионална война

Световната икономика не върви добре , затова кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. Това мнение изрази пред БНР Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му, основният фактор, който ще влияе върху цените, са президентските избори в САЩ, а дотогава едва ли ще..

публикувано на 03.10.24 в 08:12

Бюджетът на Кипър за 2025 г. - заплашен от нови външни рискове

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона, заяви министърът на финансите Макис Керавнос. Законопроектът за него се внася на пленарна сесия на парламента днес. Създаването на устойчив растеж в ключови сектори на икономиката и..

публикувано на 03.10.24 в 08:07

"Дейли мейл" публикува писмо на британски пенсионер, описващ мечтания живот в България

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване, наслаждават се на горещите лета и карат ски през зимата и всичко това - срещу невероятно ниски разходи..

публикувано на 03.10.24 в 08:01

Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер ще бъдат удостоени с Почетния знак на президента. Двамата учени ще получат отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и на Самуилова България. Церемонията по награждаване е свързана с националното отбелязване на 1010 години от смъртта на цар Самуил,..

публикувано на 03.10.24 в 08:00
 Джо Байдън

Байдън и Камала Харис посетиха райони в САЩ, опустушени от урагана Хелийн

Президентът Джо Байдън вицепрезидентът Камала Харис посетиха районите в югоизточната част на САЩ, опустошени от урагана Хелийн. Президентът Джо Байдън посети град Грийнвил в щата Южна Каролина, а по-късно разгледа от хеликоптер нанесените от урагана Хелийн щети в Ашвил, Северна Каролина. "Тук съм, за да кажа, че Съединените щати стоят за гърба..

публикувано на 03.10.24 в 07:52
Владимир Путин

Поправки в НК на Русия: Обвиняеми може да подписват договор за постъпване на военна служба

Руският президент Владимир Путин подписа поправки в Наказателния кодекс, според който обвиняемите по наказателни дела могат да подпишат договор за постъпване на военна служба по време на мобилизация и така да избегнат подвеждането им под съдебна отговорност. Това важи и за заподозрените, чиито дела се разследват, но все още не са внесени в съда...

публикувано на 03.10.24 в 07:50